Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Homura (2023) #18

Mazda CX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Homura (2023)

UitvoeringCX-60 e-SkyActiv PHEV 327 Homura
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Wat een prima All Round Auto.

Vooraf.
Na 25 jaar Subaru rijden, waarvan 4 Foresters en als laatste de Outback, stond ik voor de keuze hoe nu verder. Ik ben juist uitermate tevreden over Subaru. Dat blijkt ook wel uit de afgelopen 25 jaar. Echter door de wel zeer hoge BPM op de Subaru wordt het prijsverschil mij toch te groot. Ik zoek een All Round Auto met een goede prijs kwaliteit verhouding. Ik stel hierbij weel een aantal eisen. Voor mij zijn AWD en caravantrek eigenschappen van belang. Ook een hogere zit wordt op prijs gesteld. In het verleden was de keus beperkter waarbij er nu een ruim aanbod is. Na een ruime oriëntatie ben ik uit gekomen bij de MAZDA CX 60. Ik heb hierbij gekozen voor de Homura uitvoering met ook aanvullend het Drivers Assistance Pack en Convenience en Sound pakket. Aanschaf bedrag in 2023 € 65.000,--.
Uit verschillende reviews hebben een aantal rijders blijkbaar nog met al wat issues te maken gehad. De auto van mij is van 01/09/2023 en ik moet zeggen dat ik geen storingen met de auto heb gehad. Wel zijn er ook bij mij een aantal up dates geweest die verder prima door MAZDA en de dealer zijn afgehandeld.
(Er wordt nogal eens gewag gemaakt van de vering. Ook die van mij is ge-update maar slecht vond en vind ik het niet en ik heb geen klachten. Kortgeleden nog mee gereden in de VOLVO XC60 en die was voor mij ook niet merkbaar beter).
Ik heb de auto nu 14 maanden in bezit en er ruim 26.000 km meer gereden. Hiervan een zeker 6.000 met caravan en ook 2 keer op wintersport.

Comfort.
De auto rijdt voor mij prima. Goede zit en mooie materialen. Dashbord met goede fysieke knoppen voor de belangrijkste zaken als klimaatbeheersing, stoel een stuurverwarming. Ook kan ik de auto via de app voorverwarmen en dit is een voordeel wat ik bijzonder heb weten te waarderen (zeker ook op wintersport).
Ook zaken als elektrisch bedienbare trekhaak met goed bereikbare stekkerdoos geven geen reden tot klagen.

Prestaties.
Mijn voorkeur gaat uit naar een wat grotere motor. Met de 2,5 liter zit je dan bij de MAZDA CX 60 prima. En met de combinatie van de elektromotor (PHEV) zorgt dit voor prima prestaties. Wees je er echter ervan bewust dat de WLTP norm weinig zegt. Zeker bij koud weer is de actieradius op elektrisch beperkt (denk aan 40km ipv 60). Maar overall uitstekend ook op hogere snelheid op de autobaan en in de bergen zowel zonder als met caravan.

Betrouwbaarheid.
Dit vind ik nog lastig. De auto heeft mij geen enkele keer laten staan maar voor een nieuwe auto vind ik dat ook logisch. Zoals gezegd wel enkele updates maar dit was op afspraak. De eerste onderhoudsbeurt is geweest en viel mij qua prijs niet tegen (Nog geen € 400). Ik ben wel heel erg benieuwd hoe de betrouwbaarheid zich op lange termijn gaat bewijzen. Zeker gezien mijn (zeer) goede ervaringen met Subaru hoop ik dat de MAZDA hierbij in de buurt komt. We gaan het zien.

Kosten.
Tot nu toe heb ik buiten de reguliere onderhoudsbeurt geen (onderhouds)kosten gehad. Voor wat betreft het gebruik kom ik uit op 1 op 14. Ik snap dat je hier niet zo heel mee kunt want dit zal voor een ieder weer anders zijn (hoeveel kun je elektrisch rijden bijvoorbeeld). Ik heb het gemeten over de afgelopen ruim 20.000 km. Hierbij zitten ook 2x wintersport en ca 6.000 km met caravan. Ik stekker alleen thuis ('s nachts op 220V).

Overall.
Ik vind het een prima auto, comfortabel, prima prestaties en ben bijzonder tevreden. En niet te vergeten zijn prima trek kwaliteiten (wat een genot). Qua betrouwbaarheid hoop ik dat als (voormalig) Subaru rijder niet wordt teleurgesteld maar tot nu toe lijkt het goed. Als de auto de huidige lijn door trekt naar de toekomst is mijn verwachting dat de volgende zeker weer een MAZDA CX 60 gaat worden.

10,0

PRIVATE LEASE Mazda CX-60