Mazda CX-60 (2023) #2

Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2023

Lane Departure Warning System

• 400 km

Net een week de trotse eigenaar van deze schitterende auto. Ik denk dat de meesten het neusaanzicht wel het meest visuele opmerkelijke punt vinden.
Ik heb nog te weinig gereden om een goede gebruikerservaring te delen zoals de anderen. Maar ik wilde toch 2 punten aangeven:
1. Mijn echtgenote houdt (nog) niet van alle waarschuwingsystemen, met name niet van de LDWS (Lane Departure Warning System). Dit kun je wel uitzetten via Mazda connect, moet op 2 plaatsen, maar ... dit uitzetten is telkens maar voor 1 rit. Zodra auto op slot en van slot is, wordt het gehele systeem weer actief. Dit schijnt een verplichting te zijn onder EU wetgeving dat passieve systemen niet permanent uitgezet kunnen worden. Hoor graag andere ervaringen of tips.

Noot: Op de nieuwe 60 km wegen tussen de dorpen met 1,5 wegvak tussen de witte strepen is het echt opletten wanneer je opzij gaat voor een tegenligger. Het systeem stuurt terug ...
Dus ik zou het ook wel prettig vinden om het op een handigere manier tijdelijk uit te kunnen zetten dan via 3 submenus...

2. Ik lees dat vele mensen de accu opladen tijdens het rijden. En ja dat kan maar is echt zonde van de energie. Het herladen van de accu in een hybride is geen economisch verhaal. Je moet simpel weg stekkeren thuis of op je werk, accu leeg tijdens het rijden, gewoon op de motor verder...

Tot later

Op vakantie met de caravan

Ondertussen de nodige ervaringen opgedaan. Als ik de auto aan de paal oplaadt, kan ik afhankelijk van de wegen altijd wel meer dan 50 km elektrisch rijden, dat had ik verwacht, dus tevreden over de elektrische range.
Niet zo tevreden ben ik over het benzine verbruik en de bijbehorende range. Puur op benzine kom ik bij NL gebruik (50% N wegen en 50 % snelweg) bijna niet boven de 1 op 10 (let op - ik reken het elektrische rijden niet mee, dus alleen benzine km). En met een 1500 kg caravan aan de haak heb ik de 1 op 6.6 gehaald met 100 km op de cruise control.
En inderdaad, tank tot 3 km leeg gereden, tot de eerste benzine slang afslag kon er maar 44,6 liter in. Nu had ik in een review gelezen dat er druppelend nog wel wat liters bij kunnen maar ik dacht bij de afslag de benzine al te zien staan. Niets is dus minder waar, de review is correct, bij de eerste afslag kan er zeker nog liters bij, nozzle net boven de vernauwing en heel rustig door tanken. Daar moeten we als NL CX60 rijders maar eens actie op gaan nemen, die vulopening moet anders gemaakt worden zodat we normaal 50 liter kunnen tanken… (conform het boekje).

PS. Als je de cruise control niet gebruikt heb je rechts op het dashboard de batterij voorraad en benzine meter ieder in een halve cirkel gepresenteerd, benzine rechts, batterij links. Nu komt ie, benzine dop zit links en het batterij laadpunt rechts (ja ja ik weet het - er staan pijltjes op, maar dan toch, ergonomie kennen ze in Japan toch ook wel…).

De cruise control doet zijn werk prima (ook hier presentatie in dashboard van ingestelde snelheid en werkelijk snelheid is gespiegeld tov de presentatie in het heads-up display. Alleen als je de resume functie gebruikt op de cruise control of achter een langzame voorligger zit en weer naar links gaat om in te halen, is het oppikken van de snelheid een race met de tijd. Vaak schakelt de automaat 2 versnellingen terug en gaat met een soort kick down de snelheid oppikken. Dat kan wel wat bedeesder. Als je de caravan trekt is de mode towing echt aan te raden. Hij laadt dan wel de batterij bij tot plm. 30 % en het terugschakelen om snelheid te behouden is sportief te noemen, maar de functie op zich werkt perfect. Omdat hij de batterij “geladen” houdt merk je bij langzaam rijden, op- en afritten, langzame heuveltjes berijden dat het koppel van de accu je volle controle geeft. Misschien verklaart het geladen houden van de accu wel het hogere verbruik. Ga eens zoeken welke logica de computer gebruikt (hou me aanbevolen voor advies).

Voorlopig ook de eerste terugroepactie ontvangen voor de software van de accu. Kunnen ze meteen de matten vervangen, die kunnen wel wat degelijker.

Binnen als bestuurder niets te klagen, en de sportstand heeft echt een mooie bulder / roffel hoog in de toeren. Zullen mijn kids wel leuk vinden als ze het knopje vinden …

Voor zover mijn update, benieuwd naar die van jullie.

Nauwkeurigheid snelheidsmeter

De snelheidsmeter van de CX-60 is behoorlijk nauwkeurig, hij geeft plm. 2 km te veel aan.
Bij alle auto's heb ik de exacte snelheid gemeten met diverse GPS dingetjes. Je kan FM gebruiken, of een navigatie app.
Daarna wordt je in NL op 100 km/h en 120 km/h pas bekeurd bij resp. 107 of 127 km/h of meer. Bij 130 km/h trajecten ligt deze grens op 134 km/h/ Dit zijn dan gemeten echte km. (GPS).
Na 1 week CX60 had ik dus al 3 bonnen (:( omdat ik dacht ook deze auto wel zo'n 7 km/h zou afwijken zoals mijn vorige auto's.

Kortom, bij trajectcontroles, hou hem op 107 km/h, dan zou je safe moeten zijn....
Succes

Halverwege

Hallo, wat een activiteit de afgelopen weken op deze website, en maar goed ook want we kunnen veel leren van elkaar.

Hierbij mijn reacties op alle bekende punten/onvolkomenheden:
- matige vering heb ik niet zo'n last van, een rijgedrag aanpassing op de drempels lost het meeste op. De stugheid komt elders wel van pas.
- bruusk schakelen, heb ik eigenlijk alleen last van bij het rijden op de adaptieve cruisecontrol. Op benzine schakelt hij 2 versnellingen terug als de auto voor je even opzij gaat, mee eens, niet optimaal en kan echt beter.
- software die op zijn minst inconsequent is, yep, snap ik.
- navigatie matig te bedienen en zwaar verouderd,: Gebruik ik niet want ik rij met Apple CarPlay op de TomTom app, werkt echt perfect.
- opladen via netkabel is wisselend; Bijzonder, deze klacht ken ik helemaal niet en ik laad overal waar ik kan.
- geluids niveau is net acceptabel, deze snap ik niet helemaal.
- DAB mee eens, erger is nog dat je kan instellen automatisch te schakelen tussen DAB en FM, maar dat vinkje gaat telkens weg ...

Andere genoemde klachten, de whoop bij elektrisch rijden bij schakelen van 5 naar 6 wordt langzaam minder, en stoort mij niet echt (meer).

Stuur gedrag, let op allen, er is een probleem met de elektrische stuurbekrachtiging, de stappen motor werkt niet goed en dan stuurt ie zwaar en met stappen. Lane keeping wordt dan gewoon gevaarlijk, aub zsm naar de garage, dit is een garantie issue en de hele stuurkolom moet vervangen worden zodra deze binnen is. Bij mijn garage staan er 7 stuurkolommen in de nabestelling, wachttijd 4 tot 6 weken.

Dus mijn garage bezoek tot 24000 km is als volgt:
18.000 terugroep actie software batterij (had er zelf geen last van)
20.700 storing waterpomp hybride systeem, thuis op zondag geen auto. Mazda 24/7 service gebeld, auto opgehaald op zondag en ik had binnen 2 uur andere auto. Goed geregeld en 3 dagen later was de auto gerepareerd.
21.600 eerste beurt (eind okt) - kon niet eerder afspraak maken wegens personeelstekort. Beurt op zich G.B. maar klacht stuurkolom doorgegeven en bevestigd dat dit een garantie issue is, wachttijd to midden december voor reparatie.

Wat er nog bijkomt is dat een camper mijn linkerspiegel eraf heeft gereden op vakantie in september --> reparatie pas mogelijk midden december --> geen blinde hoek links, geen spiegelverwarming, geen spiegel verblinding, diverse waarschuwingslampjes ... maar ja hier kan Mazda niets aan doen.

Het stuur en het lange wachten op reparatie spiegel en stuurkolom bederven mijn rijplezier. Ik hoop dat er een goede software upgrade komt ooit ... snel ...

De grote plussen (volgens mij):
++ de elektrische radius
++ elektrisch rijdt hij eigenlijk het beste (als je zuinig wil zijn)
++ de trekkracht met caravan en de towing mode
++ de service en begrip bij de Mazda dealer

De grootste MIN:
--- de stilte van Mazda Nederland. Ik heb deze auto privé gekocht en betaald, inderdaad voor 60-70K prijs heeft deze auto teveel kinderziektes, Mazda absoluut onwaardig, 90 % is software technisch op te lossen, kost misschien tijd maar stuur een nieuwsbrief en houdt ons als collectief op de hoogte van de ontwikkelingen.

??? Zullen we ons verenigingen in een gebruikersgroep en contact leggen met Mazda Nederland?

Ik hoor graag van jullie ...

Het wordt echt nog wat!

Ben nu ruim een jaar in het bezit van de CX60, bij aankoop o.a. zeer gecharmeerd van zijn uiterlijke vertoning en één van de stafeisen was hybride met voldoende trekgewicht voor de caravan. Dit laatste had hij al bewezen bij de eerste vakantie vorig jaar, de echte problemen begonnen bij 18.000 km.

Dus ook ik heb de diverse CX-60 problemen mogen ondergaan, een opsomming:
1. Piepen bij sterk insturen lage snelheid
2. De "grappige" whoep bij elektrisch rijden tussen versnelling 4 en 5 (of 5 en 6)
3. Afgetakeld aan huis vanwege stukke hybride waterpomp (yep, je hebt er dus 2)
4. Weken moeten rijden met een stuurkolom die happerig reageert (keep lane lukte zelfs niet meer) - volledige stuurkolom is onder garantie vervangen en later nog terugroepactie op gehad)
5. Trillingen in de onderkant (vermoeden was cardanassen onbalans - bleek later veroorzaakt te worden door onbalans in de grote brede banden).
6. Gezichtsherkenning die vaker niet werkte dan wel (read the manual, niet te snel contact aanzetten...)
7. Cruisecontrol bij inhalen busjes en vrachtwagens gaat telkens in de remmen wanneer de auto bijna naast het ander voertuig is (is na laatste sfotware upgrade bijna opgelost)
8. Automaat die soms hort en stoot, met name bij bijna lege accu
9. Vervanging achterveren vanwege jumpen kont bij drempels (garantie maar tja, dit had ik inderdaad veel eerder moeten laten doen, wat een verschil)!

Het positieve:
1. Mazda Nederland die contact opnam, niets ontkende en probeerde e.e.a. goed af te spreken hoe we tot een oplossing komen.
2. Mazda Pierre - top personeel en top geduld en begrip voor onze klachten.
3. Top grote beurt (40.000) van afgelopen maand waarbij werkelijk waar nagenoeg alle klachten zijn opgelost.
4. Net met 2 maten op en neer naar Oosterrijk en terug gereden, wat een mooie reisauto, voldoende pit, alle trillingen waren weg, geen geluidjes meer, absoluut acceptabel verbruik.

En natuurlijk had dit allemaal niet mogen zijn bij een auto die al een jaar op markt was (vanaf 2022), en natuurlijk had niemand dit van een Mazda verwacht, en natuurlijk duurt de oplossing allemaal te lang (vanuit ons perspectief) ... maar nu vooruit kijkende, heb ik een mooie bak voor de deur staan en het rijden bevalt mij perfect, hiervoor had ik hem gekocht.

Hopelijk nu probleemloos tot de 60000 km, en misschien nog een software upgrade ...

Op weg naar de 80,000

Vandaag de herinnering van Autoweek dat ik al 6 maanden geen update had gegeven, dus bij deze. Sinds het bezoek in mei dit jaar ondertussen 2 keer met de caravan op pad geweest, 60000 km beurt en bij elk bezoek een update.

De betrouwbaarheid sinds de 40000 km beurt is gewoon heel goed, de nukken van versnellingsbak zijn tot een minimum beperkt (file rijden met bijna lega accu kan mooier) en het wegcomfort met de nieuwe achterveren is gewoon goed. Trekken doet hij als een beer maar de cruise control op towing zorgt voor een hoger verbruik, en hij lust de benzine sowiezo wel.

Op de 60k beurt werd ontdekt dat er een kleine lekkage aan de radiator is en die wordt binnenkort op garantie vervangen, verder gb.

Ondertussen hebben ze in de software update ook geprogrammeerd dat de DAB radio vinkjes DAB/DAB en DAB/FM gewoon aan moeten blijven staan en niet willekeurig uit.

Nog een positieve noot is de bandenslijtage, ik heb de all seasons eronder liggen en heb na 60k km nog meer dan 4 mm rondom, niet verkeerd.

Kortom, ik wordt steeds meer tevreden (zal ook wel een beetje gewend worden zijn), wegligging top, presstaties top, betrouwbaarheid grote sprongen vooruit en een goede service van de garage.

Op naar de 80k met een tussenstop voor een nieuwe radiator.

PS De melding van soms inhouden bij inhalen is ook bij mij bekend, het is al iets beter sinds de laatste update, nu soms nog bij een vrachtwagen. Je kan op het dashboard zien wanneer het gaat gebeuren ... laat maar een berichtje achter indien interesse in hoe en waarom!

PRIVATE LEASE Mazda CX-60