Mazda 3 1.6 GT-M Line (2010)
Uitvoering | 3 1.6 GT-M Line |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Nog even wennen
Na de Renault Laguna bijna 7 jaar te hebben gehad, wilde ik iets kleiner gaan rijden. Uiteindelijk kwam ik bij de Mazda 3 Hatchback GT-M Line uit. Hierna volgen mijn eerste ervaringen met de Mazda.
Motor is zeer rustig. Schakelen gaat soepel. Stuurbekrechtiging voelt goed aan. Helaas zijn de banden (Toyo) op bepaalde wegdelen luidruchtig.
Ik overweeg om er Michelin banden onder te zetten. Die zaten ook onder de Laguna en gaven lang niet zoveel geluid af. Ben benieuwd of andere Mazda-3 rijders ervaring hebben met het verhelpen van het lawaai van de banden.
De zelf dimmende binnenspiegel is zeer praktisch en de stoelen zitten heerlijk. Het dashboard is overzichtelijk. Er is een lampje dat brandt zolang de motor nog koud is. Lampje gaat vrij snel uit. Het is even wennen dat er geen ouderwetse temperatuurmeter van de motor meer in zit. Kennelijk is dat niet meer nodig.
Bergruimten in auto zijn voor mij ruim genoeg. Ook praktische dashboardkastjes en opbergvakken in de deur. Alleen in de achterdeuren had wel iets meer bergruimte mogen zitten. Nu kun je er slechts een beker in neer zetten.
Vandaag de Mazda voor de eerste keer door de wasstraat gehaald. Was ook nog even wennen om de antenne er af te schroeven (hoefde bij Laguna niet) en bovendien vergat ik eerste instantie de regensensoren uit te zetten! Overigens werken de regensensoren prima. Datzelfde geldt voor de lichten die automatisch aangaan als het donker (weer) wordt.
Verder valt benzineverbruik tot nu toe enigszins tegen. Kom niet verder dan 7,2 liter op 100 km. Met de Laguna reed ik gemiddeld 7,8 liter op 100 kilometer. De Mazda zou toch beter moeten kunnen. We zijn benieuwd of dat zich nog verbeterd.
Tot slot de audio. Dat had wat mij betreft wel wat beter gekund. De audio in de Laguna was duidelijk beter en het is altijd lastig om een stapje terug te doen. Mogelijk vervang ik het nog voor wat beters.
Tot nu toe dus nog niet helemaal tevreden. Wellicht is het een kwestie van wennen. Realiseer me ook dat het vergelijken met een Laguna niet helemaal fair is (appels/peren)!
gepimpt
21 juli 2010: 2.500 kilometertjes erop zitten. Olie ververst en toch ervoor gekozen om de audio te vervangen. Heb nu Pioneer speakers (110 Watt voor 180 watt achter) en tweeters (120 Watt). Klinkt subliem en kan ik iedereen aanraden! Prettige bijkomstigheid is dat je de banden ook minder hoort. Als leenauto had ik een Mazda 6. Moet toch zeggen dat de 3 een stuk soepeler schakelt! In de 6 heb je meer ruimte en iets beter zicht rondom de auto maar het extra prijskaartje dat daaraan zit, vind ik teveel.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4