Kia EV4 81.4kWh GT-Line Business Edition (2025)
| Uitvoering | EV4 81.4kWh GT-Line Business Edition |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 2.500 km |
Eerste ervaring
Pluspunten:
- Prima weglegging, meer naar comfort dan sportief
- Rijhulpen werken goed en ook duidelijk zichtbaar in scherm achter het stuur
- Overzichtelijk en ruim interieur
- Heerlijk stil
- Fijne klimaatregeling
- 80Kw accu voor dit geld
Minpunten:
- Stuur kan niet ver naar je toe dus fijne zitpositie vinden duurt even
- Stoel elektrisch verstelbaar maar geen geheugenfunctie
Voor mij was het afgelopen zomer tijd om een nieuwe leaseauto uit te zoeken. De afgelopen jaren verschillende auto’s gereden waaronder kort een Hyundai Kona, Toyota Rav4, Tesla model Y en de afgelopen anderhalf jaar een KIA Niro EV Executive line uit 2019. Een hele fijne en rijk uitgeruste auto.
Afwegingen
Ik wilde het liefst weer een elektrische auto, milieutechnisch en als je dit eenmaal gewend bent dan wil je ook niet meer terug in zo’n brommobiel. Geen hoofdprijs qua bijtelling, al gaat alles na 8% Niro wel tellen.
- KIA Niro EV. Fijne auto dus waarom niet in de nieuwe versie. De nieuwe vormgeving is leuk maar ik ben nog lang geen 50+ en ik vind het jammer dat de techniek niet verder is geüpdatet. 64KW accu met max 75Kw laden is geen upgrade.
- KIA EV3. Hippe nieuwe KIA. Proefrit mee gemaakt en voelde gewoon goed aan. KIA heeft het wel gewoon goed voor elkaar. Uiterlijk is veelbesproken en mijn vriendin vind het maar niks en ik vind het wel tof. Wel jammer dat deze inmiddels op elke straathoek staat.
- Skoda Elroq. Mooie auto van buiten en steekt ook goed in elkaar. Het interieur spreekt me alleen niet aan. Zo’n klein display voor je neus vind ik wat minimaal. Daarnaast als je wat opties aanklikt dan vliegt de prijs al snel omhoog.
- Renault Megane. De designtaal van Renault van de afgelopen jaren spreekt mij wel aan. Bij de dealer gaan zitten en dit voelde toch niet helemaal lekker. Ik zat niet goed en vond de displays ook niet mooi gepositioneerd waardoor het geheel van het interieur me niet aansprak.
- Tesla. Viel al snel af want hoewel het erg goed rijdt wil ik er niet mee geassocieerd worden. Daarnaast is het interieur zielloos en is het erg omslachtig om alles via het scherm te doen.
- Volvo EX30, voelde toch wat klein en duur voor wat je uiteindelijk krijgt.
- Chinese merken. Eigenlijk niet naar gekeken.
Ik had het EV4 nieuws wel gezien maar ten tijde van beslissen werden de prijslijsten pas beschikbaar. Ga ik een auto bestellen die ik nog nooit gezien of gereden heb? De EV3 voelde goed aan en onderhuids en ook deels qua interieur zal dit niet afwijken van de EV4. De EV4 is natuurlijk wel een lagere auto wat qua looks wel tof is maar de vraag is hoeveel binnenruimte je ervoor inlevert.
Bij KIA is het gelukkig wel altijd overzichtelijk kiezen tussen pakketten ipv losse opties. Je wordt al snel gretig maar uiteindelijk telt de portemonnee ook mee. Voornamelijk afweging tussen meer opties en kleine accu of grote accu en minder opties. Uiteindelijk gekozen voor de GT-Line business edition. Deze kon het snelst worden geleverd (voordelig i.c.m. toen bekende bijtellingsregels), heeft grote accu en alsnog voldoende opties om met veel comfort op pad te gaan.
De kleuren voor de EV4 zijn wel bedroevend saai. Vele tinten grijs en wit, een iets te fel blauwe en een toffe rode maar vind rode auto’s niet zo mooi. Had graag nog een toffe groene kleur gezien. Uiteindelijk vanaf papier gekozen voor Penta Metal (donkergrijs/blauw?).
Het rijden
Begin december ’25 heb ik de auto in ontvangst mogen nemen. De auto ziet er, zeker met deze velgen erg vet uit. Mensen om me heen vinden het een echte ‘batmobiel’. Hoewel ik de auto nog een keer ben gaan bekijken bij de dealer had ik er nog geen meter mee gereden. Best spannend hoe dat uit ging pakken maar het viel niet tegen. Wat meteen opvalt is dat de auto is lekker stil is, een stuk stiller dan de Niro. Verder is de rijervaring erg soepel. Hierin merk je dat de techniek er wel op vooruit is gegaan. De I-pedal is alleen de eerste ritjes even wennen en de mate van regeneratie aanpassen via de flippers achter het stuur werkt (nog steeds) fijn. De auto is afgesteld op comfort en dat vind ik persoonlijk erg lekker, ik rij de meeste kilometers op de snelweg en dan wil ik gewoon rustig van A naar B komen. Bij de acceleratie voel je minder dat je in je stoel wordt gedrukt maar je bent alsnog lekker snel. De directe energieafgifte bij een elektrische auto blijft gewoon enorm lekker t.o.v. benzine varianten. Ook binnen de bebouwde kom is de auto comfortabel. Ook tijdens weekend weg in Duitsland zoef je voordat je het doorhebt zo naar 150+ en dan rijdt de auto nog steeds goed. De auto nodigt niet direct uit om mee te gooien dus als je dat zoekt dan kan je beter voor een Tesla gaan. Door de spiegels heb je goed overzicht wat er om je heen gebeurt.
Het interieur
Persoonlijk vind ik dat KIA het interieur erg goed voor elkaar heeft t.o.v. andere merken die overwogen heb. Het is een fijne combinatie van schermen en fysieke knoppen. De Business GT-Line heeft een two-tone vegan lederen bekleding die ik wel vet vind maar mijn vriendin dan weer overdreven vindt. De bestuurdersstoel (en ook passagiersstoel) is op vele manieren elektrisch in te stellen. Een minpunt vind ik dat het stuur niet heel ver naar je toe kan. Ik ben 1.93 en doordat het toch een iets lagere elektrische auto is zit je met je benen meer vlak dan rechtop maar doordat je het stuur dan weer niet ver naar je toe kan trekken is het even zoeken naar een fijne zitpositie. Daarnaast is het jammer dat KIA er niet voor kiest om op de lagere versies een geheugenfunctie voor de stoel in te bouwen met een knop of via het profiel. Gelukkig is mijn vriendin ook wel lang waardoor we de stoel voornamelijk wat naar voren en achter schuiven maar die functie zou ik toch wel verwachten.
De eerste week is het leuk om door alle menu’s te scrollen en te kijken wat er allemaal aan te passen is. Dit zit voornamelijk in indeling van hoofdmenu, kleur interieurverlichting, volume van waarschuwingssystemen en favoriete radiostations. Het werkt intuïtief al gebruik ik altijd de draadloze android auto (welke onder de favorietenknop is in te stellen). Switchen naar radio doe ik via de mode knop op het stuur zoals ik in Kia Niro ook gewend was. De schermen zelf en de achteruitrijcamera zijn erg scherp en helder.
De klimaatregeling werkt tot nu toe erg fijn. Deze blaast niet overdadig, wat bij andere auto’s nog wel eens tot geïrriteerde ogen leidde. De temperatuur en stoel- en stuurverwarming kan je makkelijk via de knoppen regelen en voor de rest heb je dit altijd op ‘auto’ staan dus de feedback dat het klimaatregeling schermpje wegvalt achter het stuur vind ik totaal overbodig.
De overige ruimte is voldoende. Achterin kan ik gemakkelijk achter mezelf zitten zonder dat mijn knieën de stoel raken. Je zit wel wat met je benen omhoog dus voor hele lange ritten zal dit misschien niet heel comfortabel zijn maar dat is voor mij nu niet aan de orde. De compleet vlakke vloer achterin is overigens wel handig voor het vervoeren van spullen. De laadruimte achterin is voldoende voor wat ik nodig heb. Een frunk zou ik ook niet gebruiken aangezien ik op straat laad en de kabel altijd in de achterbak gooi.
Ten slotte nog een extra vermelding voor de lekkerste en zachtste hoofdsteun die ik in een auto ben tegengekomen.
De snufjes
Zoals eerder genoemd maak ik de meeste van mijn kilometers op de snelweg en daar rijd ik voornamelijk met de automatische cruise control. Dit werkt bij Kia gewoon goed, hij volgt de weg zolang je geen enorme bochten hebt en begint ook niet overdadig te piepen als je te dicht tegen het lijntje rijdt. De afstand tot de voorganger is soms in het drukke Nederland wat ver maar dit is bij elke auto zo. Daarnaast werkt het in de file ook prima waarbij je ook niet meer apart hoeft te activeren als de auto voor je weg rijdt. De vanuit EU opgelegde verplichte snelheidswaarschuwing is natuurlijk irritant en gaat ook direct uit na instappen. De snelheidswaarschuwing is te dempen door volumeknop 2sec. ingedrukt te houden op het stuur. Daarnaast zet ik bij langere ritten meestal ook de DAW-waarschuwing uit die vrij streng begint te piepen als je even niet voor je op de weg kijkt. Dit menu heb ik ingesteld op de favorietenknop op het stuur al duurt het na instappen wel enkele seconden voordat het systeem wakker is en je in dit menu mag duiken. Op het scherm voor je neus zie je ook goed de auto’s om je heen en wordt naast de gebruikelijke lichtjes in de spiegels ook hier aangegeven als er iemand in je dode hoek zit. Ook zie je hier of je remlichten branden.
De GT Business line edition heeft ook een automatische rijbaanwisseling. Dit is een leuke gimmick maar gebruik je in de praktijk niet. Al zou je het willen dan wordt deze meer dan de helft van de tijd afgebroken doordat je weinig of juist te veel stuurt aangezien je wel je handen aan het stuur moet houden. Dan doe ik het liever zelf.
Verbruik
Waar ik in de Kia Niro altijd in de eco-modus reed rij ik nu in de standaard modus. Als je wisselt van modus wordt dit bij de volgende rit niet onthouden dus dat is wel jammer.
Over het verbruik kan ik nog weinig zeggen in deze wintermaanden. Waar ik bij de Niro jaarrond rond 15,5 zat zie ik dat met de Ev4 niet snel gebeuren. Gemiddeld in december geeft de boordcomputer 19,0 aan.
Ik heb pas een keer kort bij snellader gestaan en dat viel zeker niet tegen. Met nog minder dan 10% accu en zonder accuvoorbereiding zat ik al snel boven de 100Kw/h te laden met een buitentemperatuur onder de 10 graden. Dit was op vakantie nog wel een puntje bij de Niro waarbij we toch wel vaker net wat langer dan gewild stil stonden om bij te laden. Hierop ben ik dus blij dat ik voor een nieuwere Kia ben gegaan.
PRIVATE LEASE Kia EV4
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Kia EV4 GT-Line Business Edition 81.4 kWh | Adaptieve cruise control | Stoel- en stuurwielverwarming | Achteruitrijcamera | 19" LM velgen GT-Line | LED-koplampen |
- 2025

Kia EV4 Plus Advanced 81.4 kWh | Panoramaschuifdak | Verwarmbare achterbank | Harman Kardon | Privacy glass | Dodehoekassistentie |
- 2026

- 2025

De Kia EV4 bewijst naast de Renault Scenic dat hij een goede EV is, maar niet in alles beter

Test: Kia EV4 - Nieuwe elektrische middenklasser is niet doorsnee maar rijdt wel wat afstandelijk

De Kia EV4 is eigenlijk goedkoper dan een EV3 – Back to Basics

Honda heeft teleurstellend nieuws over de Prelude