Honda Jazz 1.4i ES (2005)
Uitvoering | Jazz 1.4i ES |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Twee jaar geleden schreef ik een review over onze eerste jazz en onze positieve mening van destijds is weinig veranderd. Dat de auto is uitverkozen tot nummer 1 in de tevredenheidsonderzoeken verbaast mij niet althans voor wat betreft de algehele kwaliteitsbeleving. Inmiddels heeft mijn vrouw 58.000 km met de eerste jazz en bijna 60.000 km met de huidige jazz gereden dus wij kunnen wel uit enige ervaring putten.Het betreffen de jaren 2003 tot en met heden. De auto wordt ingezet voor woon/werkverkeer en voor kleine stukjes op het platteland. Wij wonen in Zeeland en rijden dus veel op plattelandswegen (80 km). Wel is de auto als extra met cruise control uitgerust achteraf.
Nog eens de positieve punten op een rij:
-Zeer zuinig, gemiddeld 5,2 tot 5,7 liter per 100 km, afhankelijk van weersomstandigheden en gebruik klimaatregeling;
-Volstrekt probleemloze reparatieongevoelige auto;
-Stuurt en rijdt bijzonder strak en fijn, let wel de ES uitvoering heeft wat lagere en bredere wielen en banden dan de standaard L en LS uitvoeringen;
-Ongelooflijk ruim en veelzijdig interieur;
-Geen rammeltje, kraakje op piepje of wat dan ook
Minder positieve punten:
-Beurt bij 40.000 km niet echt goedkoop (458,-- incl. kleppen stellen), de Honda Dealer geeft overigens aan dat kleppen stellen niet noodzakelijk is waardoor prijs ruim 100 euro lager lag. Bij de huidige Jazz hebben we dat dus ook niet gedaan, dit moet dan wel bij 80.000 km gebeuren. Omdat je verder met een Honda nooit wat hebt zijn de onderhoudsprijzen aanvaardbaar, mede gezien het uitstekende serviceniveau van Honda Dealers (ik heb er meerdere gehad, ben nogal eens verhuisd)
-De achterbank is wat vlak, het zitcomfort derhalve matig
Al met al blijft het merk Honda een buitenbeentje in Nederland en kennelijk een merk voor liefhebbers die weten wat autorijden is en ook niet statusgevoelig zijn. Zakelijk rijd ik een Accord 2.4. automaat Tourer en kan niet anders concluderen dat dit een top-auto is, ik wacht al met spanning naar de nieuwe 2007 Accord. Vanaf 1986 rijd ik al Honda en heb een behoorlijke ervaring met het automerk opgebouwd. Vele series Accord’s zijn door mij bereden. Af en toe ben ik ’vreemd’ geweest bij Audi en BMW maar het ’Honda’ gevoel doet mij elke keer weer terugkeren.
Daarnaast ben ik nog in bezit van een originele CRX uit 1992, een van de laatste originele nederlandse uitvoeringen. Deze auto verkeert in nieuwstaat en komt eens per 2 maanden uit de garage om ongeveer 100 km mee te rijden. Over een jaar of 5 tot 10, wanneer al de ’verkeerde’ CRX’jes uit de markt weg zijn zal blijken dat dit nog een verzamelstukje zal worden. Wat een techniek voor die tijd en wat een kwaliteit! Bijna 15 jaar oud, 5 weken niet lopen, starten en in 1 keer gewoon aanslaan en wegrijden.
Roesten doet de auto in het geheel niet. Ik lees nogal eens dat Honda’s uit de jaren 80 en tot begin 90 roesten maar de remedie is simpel, de tuinslang gewoon in de achterste wielkasten alle modder en ongerechtigheden laten wegspuiten, kwestie van even moeite nemen.
De mogelijk praktische nadelen van het merk zijn wel dat het beleid onnavolgbaar is. Maken ze bijvoorbeeld een topdiesel die internationale prijzen wint maar vergeten ze deze in meerdere vermogensvarianten te leveren en zonder automaat. Op die manier bouw je geen marktaandeel op. ook de keuze in uitvoeringsvarianten en kleurenpalet is niet altijd even logisch en beperkt.
Jammer dat Honda zo’n dramatisch slecht marketingbeleid voert. Kennelijk vinden de Honda Bazen dit in Europa niet noodzakelijk en verbazen ze zich erover dat de verkoop hier niet lukt terwijl in de VS en Azie Honda het uistekend doet.
Dit doet echter niets af aan de heerlijke rijderskwaliteiten van de auto’s.
Eerlijk gezegd geen en nog nooit, met geen van onze Honda’s