BMW 120d Business + (2013)

BMW 1-serie
BMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serieBMW 1-serie driedeursBMW 1-serie driedeursBMW 1-serie driedeurs

Uitvoering120d Business +
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Eindelijk rijden!

• 130 km

Eind vorig jaar kreeg ik, na 5 jaar in mijn Audi A3 gereden te hebben, eindelijk bericht dat ik een nieuwe auto mocht uitkiezen. Voor mij stond het vast dat het een BMW moest worden. De vraag was alleen: welke? Een aangeklede 1-serie of een kalere 3-serie? Beide waren voor mij mogelijk en bijtelling speelt geen rol, aangezien ik de auto privé niet rij (heb ook nog een E39 525i touring facelift-model).

De keuze werd echter voor mij gemaakt, omdat mijn werkgever aangaf het in deze crisistijd geen goed signaal te vinden wanneer ik in een 3-serie kwam voorrijden. Het moest dus een 1-serie worden...

Heb de auto als volgt samengesteld:
* 120d 5-deurs
* Business+ (met o.a. Xenon, navigatie business, cruise control en middenarmsteun voor)
* Comfortpakket (met o.a. automatische airco, opbergpakket en lichtpakket)
* Zichtpakket (met o.a. automatisch dimmende binnenspiegel, regen- en lichtsensor, mistlampen voor en neerklapbare hoofdsteunen achter)
* Rijcomfortpakket (met o.a. PDC en servotronic)
* Sportline (met lichtmetalen velgen, sportstoelen en wat sportieve accenten her en der)
* Losse accessoires als hifi-luidsprekers (7 st.), 8-trapsautomaat, hoogglans shadowline en electrisch verwarmde sportstoelen

Die electrisch verwarmde sportstoelen hangen samen met het Upgrade Edition pakket dat BMW t/m 31-12 vorig jaar voerde en waar lederen bekleding in zit. Gelukkig kon ik de auto nog 28-12 bestellen en aangezien BMW eiste dat de auto voor 1-4 wordt afgenomen, kon ik de auto afgelopen vrijdag (29-3) ophalen.

Overigens is het een gewaagde kleurcombinatie geworden: Mineralweiss metallic met een Korallrot lederen interieur. Schrok er toch wel van toen de auto voor mij stond, maar ik denk dat ik er wel aan ga wennen... Ik zal proberen nog wat foto's te uploaden. I.c.m. de shadowline uitvoering met zwarte spiegels staat er toch wel wat. Helaas vallen de wielen wat klein uit (16 inch), maar 17 inch was gelijk veel duurder, omdat dan ook de BPM omhoog gaat. Dan had ik een aantal andere extra's in moeten leveren.

Eerste indrukken van de auto (na 130 km kun je nog niet al teveel zeggen):
* Wat een beer van een motor (en een heel verschil: nu 184 pk tegenover 105 in mijn vorige auto).
* Heerlijke combi met de 8-traps automaat. Vanaf stationair trekt de auto als een lier.
* Afwerking interieur is mooi, maar minder dan een 3-serie. Dashboardkastje maakt een gammele indruk en ook zie ik nog net een strook wit metaal (carrosseriekleur) in de portierrand zitten. Kunststof sluit net niet mooi aan.
* I-drive werkt goed. Geluid i.c.m. de hifi installatie is goed. Combinatie met de iphone werkt nog niet. Wilde mijn iphone kabel inpluggen, maar de auto herkent die niet en geeft aan dat er een specifieke BMW-kabel gebruikt moet worden. Daar ga ik nog achteraan.
* Rijden is goed. Onderstel is stevig, maar comfortabel. Besturing is (in geval van servotronic) redelijk zwaar en nauwkeurig. Auto geeft veel vertrouwen in bochten, waardoor je er al snel te hard mee gaat rijden...
* Stoelen zitten heerlijk. Ben zeer tevreden over de sportstoelen. Zijn uitgebreid verstelbaar (vooral het feit dat de zittinglengte aangepast kan worden is een plus) en samen met de stuurverstelling is een heerlijke diepe zit te vinden. Echt top!
* Ruimte achterin is slecht. Als ik (met een lengte van 186 à 187 cm toch niet echt superlang) achter het stuur ga zitten, is er achterin geen plek meer voor een volwassene. Een niet al te groot kind (t/m kleuterschool) gaat nog, maar dan houdt het op. Voor mij geen probleem, maar voor mensen die deze auto als gezinsauto willen gebruiken, adviseer ik iets anders...
* De kofferbak valt me dan weer alles mee. Die is niet echt kleiner dan die van de A3 Sportback die ik eerst reed. Voor mij voldoende.

Kortom: een auto die je als bestuurder toch wel een premium-gevoel geeft en die voor de bestuurder alles goed doet. Ik stap er echt met een glimlach in, maar dat is vooral omdat ik moet rijden. Ik kan me voorstellen dat dit voor de passagiers anders is (vooral als ze achterin moeten zitten). De komende tijd ga ik kijken of mijn gevoel zo blijft.

Belangrijk aandachtspunt daarbij zal het verbruik worden. BMW belooft ca. 1:20, maar de eerste kilometers zit ik dichter bij 1:10. Ben benieuwd wat dat gaat worden...

Ervaringen na een half jaar

Inmiddels dik een half jaar verder en dik 15.000 km ervaring opgedaan.

Ben erg tevreden over de auto. Hij heeft me nog geen enkele keer in de steek gelaten. Alles functioneert zonder haperingen. Anderhalve week geleden voor het eerst weer bij de dealer geweest en dat was om winterbanden te laten monteren.

Kwalitatief laat de auto dus een zeer goede indruk achter. Ook wat motor, versnellingsbak en onderstel ben ik zeer tevreden. De combinatie van 184 pk met 8-bak automaat en 16 inch LM-velgen is comfortabel en (op afroep) ontaard snel. Ik heb nog geen moment naar meer verlangd.

Aangezien ik toch regelmatig het vermogen aanspreek en ik wisselend korte en lange afstanden rijdt over snelwegen, binnenwegen en in de bebouwde kom denk ik dat dit verbruik (bijna 1:16) redelijk representatief is. Wel lijkt het iets te stijgen met het monteren van de winterbanden. Dat ga ik even nauwkeurig volgen.

Ook over de vormgeving van het ex- en interieur ben ik nog steeds erg tevreden. Ik vind de buitenkant zeker niet oogverblindend mooi, maar de korte, brede en lage uitstraling wel wat hebben en ik vind dat de auto na verloop van tijd begint te rijpen en steeds mooier wordt (maar dat is natuurlijk persoonlijk). De combinatie van mineralweiss met rood leren interieur is wel apart, maar ik sta nog steeds achter deze keus. Iedere keer als ik instap, vind ik het erg bijzonder en het interieur smoelt goed met de geborsteld aluminium sierstrips. Ik zal binnenkort nog proberen wat foto's te plaatsen.

Nadelen aan de auto zijn er ook:
* Portieropeningen vind ik klein. Iedere keer als ik instap, schuur ik met mijn broek langs de deurrubbers en als ik uitstap, moet ik uitkijken dat ik de claxon niet induw (en overigens ben ik niet buitengewoon groot met 186 cm en 93 kg).
* Het kan aan mij liggen, maar ik krijg na verloop van tijd, tijdens lange ritten, last van mijn linker bovenbeen. Hoe ik ook probeer, ik krijg dan net niet voldoende steun voor mijn bovenbeen.
* Kunststoffen bovenop het dashboard zijn van mooie kwaliteit. Hoe verder je naar beneden gaat, hoe harder en krasgevoeliger dit wordt.
* De voorzijde is volledig gespoten in metallic lak (in mijn geval mineralweiss) en het schoonhouden daarvan is veel werk. De wasstraat krijgt het niet schoon. Dat wordt handwerk en ook dan is het flink boenen.
* De vooruit is erg steenslag gevoelig. Mijn 2e ruit zit er al in en ook daar zit alweer steenslag op.
* Het interieur is voor de bestuurder en de passagier ruim genoeg, maar achterin houdt het niet over. Ook daar krappe instap en daar bovenop ook nog weinig beenruimte. Ook de kofferbak is niet overdreven groot, hoewel mijn golfset past en er daardoor eigenlijk altijd in blijft liggen.
* Zoals gezegd, vind ik het rijden top, maar in lange bochten (van bijvoorbeeld snelwegafritten) vind ik dat de auto wel heel erg gaat hangen op de bandenwangen van de runflatbanden. Hij wordt dan een beetje wiebelig en de neus gaat wat zoeken. Dat is geen al te prettig gevoel. En dan rijd ik echt niet onverantwoord hard... Ik ga eens even kijken of het met de winterbanden ook zo voelt.

Al met al ben ik nog steeds erg blij met de auto. Hij maakt veel meer emoties los dan mijn vorige auto (Audi A3 sportback - ook een goede auto, maar volstrekt emotieloos) en ik zou dan ook zonder twijfel weer voor deze auto kiezen.