BMW 116d Business (2012) #2

Uitvoering116d Business
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

• 300 km

Gisterochtend mijn nieuwe auto opgehaald!

De 1 serie is een business versie met automaat (innovation edition) met de volgende opties:
-Sportstoelen
-Harman Kardon speakerset
-Bluetooth telefoonvoorbereiding
-Uitgebreide functionaliteit aansluiting voor audio files op smartphone
-Grijze baan in voorruit
-16" lichtmetalen velgen styling 378
-Lichtpakket

Het is eerste wat ik nog even kwijt wil: wat is het een verschil om bij de BMW dealer binnen te komen lopen in vergelijking met de verschillende VAG dealers die ik met m'n vorige auto heb bezocht. Voordat je de auto te zien krijgt heb je echt het idee dat de klant koning is!

Maargoed, het gaat hier om de auto. De auto stond netjes klaar onder een doek in de showroom. Na het papierwerk naar de auto, doek eraf en gelijk genieten geblazen!
Van de verkoper netjes uitleg gekregen of alle functies van het multimedia/nav systeem met de idrive controller, onder de moterkap en waar ik alle lampjes/olie enz kan vinden. In totaal heb ik 5 kwartier bij de dealer gezeten voor een krabbel en een top uitleg, chapeau!

De eerste ervaringen:

De sleutel heb je alleen nodig voor het slot. Eenmaal in de auto kan de sleutel in de broekzak blijven en start de auto met de start/stop knop. De verlichting gaat ook automatisch aan/uit, dus niet meer elke keer die draaiknop omzetten bij in/uit stappen van de auto (veel auto's hebben dit natuurlijk allang, maar bij de golfV miste ik het toch wel!).
De motor is vervolgens behoorlijk stil, ook met koude motor, en van "diesel-trillingen" is nauwelijks sprake.

De automaat heeft 3 standen. In de Eco pro modus schakelt de automaat snel door om de toeren laag te houden, in de Comfort stand iets later, en in de Sport stand is de reactie wat directer en kun je lekker de toeren op laten lopen. Afhankelijk van de situatie kun je hiertussen snel switchen tijdens het rijden, dus bij wegrijden hoef je hier nog niet over na te denken.

Het betreft hier de lichtste uitvoering, maar toch heb ik het idee dat de 116pk uit deze 2.0 diesel voldoende is voor het dagelijks gebruik. De auto is duidelijk wat sneller dan mijn vorige en het vermogen is al bij lage toeren bereikbaar. Met enige regelmaat gaan de toeren ook terug tot onder de 1500, maar zonder onacceptabele terugval in vermogen. Bij een korte tempoversnelling (bv bij inhalen op de snelweg) kiest de automaat ook meteen versnelling lager om meteen de power te hebben. Gaat allemaal prima dus.
Overigens wel even uitkijken.. wat 160km/u rij je al zonder dat je het door hebt en dat zijn anders dure geintjes..

De wegligging is werkelijk fenomenaal! Uiteraard even lekker wat bochtjes genomen met wat snelheid, en de auto stuurt zeer scherp en als bestuurder heb je veel gevoel over wat je doet.
De auto is redelijk stug geveerd zonder dat het comfort verliest. Mijn inziens is hier door BMW een goede middenweg gevonden.

Hierbij is het ook fijn dat ik voor de sportstoelen heb gekozen. De "wangen" van de stoelen zorgen er voor dat je goede zijdelingse steun hebt. Deze zijn met een druk op de knop in te stellen naar de grootte van de bestuurder. Erg fijn dus! Ik ben super blij dat ik deze stoelen heb gekozen!

Het lichtpakket (en dan met name de lampjes onder de handgrepen in de deuren) geven de auto een chique look in het donker.

De Harman Kardon audio set is ook een genot om naar de luisteren. De audio bestanden op mijn iPhone waren direct beschikbaar na aansluiten met ipod kabel op de usb aansluiting en het syncen met de bluetooth voor het bellen was ook in een paar seconden gepiept. Voorlopig heb ik mijn iphone aan de kabel aangezien deze dan gelijk wordt opgeladen. Aangezien ik elke werkdag een goeie 2,5uur in de auto zit is dit wel zo fijn. Evt kan het ook rechtstreeks via bluetooth, maar dat kost natuurlijk wel aardig wat stroom op zo'n rit..

De bediening met de iDrive controller was ik in een kwartiertje aan gewend. Wat een genot zeg! Werkt stukken fijner als de gemiddelde touchscreen en de menu's zijn overzichtelijk.
Wat ik ook handig vindt zijn de "snelkeuze" knoppen 1 t/m 8. Deze kun je bv op een radio zender zetten, maar ook voorprogrammeren op een functie in het systeem. Zo bel ik nu met 1 druk op de knop m'n vriendin en met een andere kom je gelijk uit in de "nieuwe bestemming invoeren" van de nav. Als je lichtjes met de vinger over de knop gaat zie je welke functie/zender er achter zit en bij kort indrukken wordt deze direct geactiveerd. Geniaal!

Bij wegwerkzaamheden op de A12 en de vele trajectcontroles onderweg naar het werk heb ik ook nog even de cruise control kunnen uitproberen. De indicatie in het dashboard is zeer duidelijk. Zowel met km'h indicatie in de boordcomputer als ook met een blauw gekleurd stipje op de meter. Dit stipje worden vervolgens rood/oranje als je van de cruisecontrol af gaat en verdwijnt weer bij uitschakelen. Met een rond draaiend knopje kun je eenvoudig een km/h er bij/af halen. Werkt zoals je zou verwachten.

Het verbruik durf ik nog niks over te zeggen aangezien ik nog bezig ben met de eerste tank diesel..!

Even een tussenstand.

Ik ben inmiddels helemaal gewend aan de automaat.
Eco pro stand uitgeprobeerd bij een tank diesel, en kwam uit op een gemiddeld verbruik van zo'n 1 op 19. Moet je wel echt je best voor doen overigens. Met "normaal" rijgedrag in de comfort stand kom je met moeite boven de 1 op 17 uit.
En met een paar ritten in de sportstand kun je een zuinig verbruik wel vergeten ;).
Echt heel erg zuinig kan ik de BMW dus nog niet echt noemen.
Maargoed, het zijn nog altijd de eerste km's, wordt dus nog wel wat beter!

Ook merk ik dat ik met deze rode lak eerder de neiging heb om 'm door de wasstraat te rijden. Daarnaast zijn ook deze velgen uitzonderlijk snel zwart!
Maargoed, dat was natuurlijk te verwachten en als ie blinkt is het ook wel echt een mooie verschijning. Krijg er veel complimenten op!

De sportstoelen zitten inmiddels helemaal goed! Het was wel even wennen en uitproberen de eerste weken. Had was last van m'n onderrug, maar gaat nu een stuk beter gelukkig!

Enige wat ik toch wel mis, is de automatische airco. Had ik in m'n vorige, en was toch wel erg fijn. Nu loop je soms een paar keer per rit aan de temperatuur knop te draaien. Niet ideaal.

Verder nog altijd zeer tevreden. Oh, en echt een uitvinding vind ik de haakjes in de kofferbak waar je de boodschappentas aan kunt haken. Zo blijven ze tenminste rechtop staan. Ongelooflijk dat dit niet overal een standaard feature is!

Update

De auto bevalt nog altijd bijzonder goed. Rijdt als een zonnetje en geen gebrek aan vermogen of wegliggen. Daarnaast ziet de auto er prachtig uit! Onlangs door de wasstraat gereden, en kreeg meteen weer een glimlach toen de auto in het zonnetje stond te blinken!

Verder geen mankementen, alleen 2x een "vreemde" situatie gehad. De bandenspanningsindicator gaf tijdens het rijden aan dat een band spanning aan het verliezen was en dat ik deze moest controleren.
Je krijgt dan netjes een melding in het scherm. Echter, die melding is vervelend en kan tijdens het rijden niet worden gereset.. er was overigens niks aan de hand en na het opnieuw laten controleren van de bandenspanningen bleek er ook niks aan de hand.
Dit heb ik 2 maal ervaren tijdens behoorlijke regenbuien. Lijkt erop dat de indicatoren daar wat last van hebben.
Op zich niet spannend, maar wel vervelend op dat moment aangezien je toch even schrikt en naar de kant moet om de boel te controleren.
Iemand anders ook een dergelijke ervaring gehad?

---Update bij 18.000km: indicatoren bleken correct. Inmiddels is de band geplakt :).

eerste beurt, verbruik en winterbanden

De auto heeft een ruime 2 weken terug de eerste beurt gehad. Dat was in 1,5 uur gepiept waarbij de enige opvallendheid een terugroepactie was op de ruitenwissers welke direct werd meegenomen tijdens de beurt.

Ook rij ik sinds eind november op winterbanden (Continental's). Verbruik is volgens mij wel iets gestegen, maar verder rijdt het lekker rustig en ook met de sneeuw van 2 weken terug geen gripverlies gemerkt.

Het verbruik is momenteel niet over naar huis te schrijven. Rij zo'n 1 op 17,5 meestal met de "gewone" diesel. En dat met lange ritten.
Ach.. het kan ook aan mijn rijstijl liggen natuurlijk... zo'n auto vraagt er nou eenmaal wel om, om wat harder te rijden.. ;)

Het is weer even geleden sinds de laatste update en heb er inmiddels weer aardig wat km's op zitten, dus bij deze!

Morgen gaan de winterbanden er weer onder. Is wel nodig ook, want mijn zomerbanden beginnen (vooral achter) al aardig glad te worden..

Vorige week nog een "roadtrip" gedaan naar Munchen. (Hier overigens o.a. het BMW Welt & BMW Museum bezocht. Is enorm aan te raden!) Ik was samen met een vriend van mij op pad, die zelf in een Qashqai (het recente model) rijdt. Uiteraard heeft hij ook aardig wat km's kunnen maken in mijn BMW, en hij wil er nu zelf ook een... ;)
Het viel hem vooral op hoe makkelijk de auto rijdt en hoe rustig en stabiel ie blijft >180km/h op de autobahn. Is ook voor mij weer een goede herinnering, want als je er een tijdje in rijdt wordt het toch allemaal "gewoon".

Nog altijd stap ik dus dagelijks vol plezier in deze auto!

Tijd om in te leveren...

De auto zit na een kleine 3,5 jaar inmiddels dik over de kilometers heen die volgens het lease contract mochten worden gereden. Daarnaast heb ik besloten te gaan wisselen van werkgever en gezien de km stand kan de auto dus niet worden meegenomen.

Het inleveren valt zwaar. Na zoveel tijd samen besteed te hebben wordt het toch een soort je maatje.
Wel kan ik zeer positief zijn over de auto. Bij elke beurt bleek bijvoorbeeld alleen het standaard onderhoud nodig te zijn. Daarnaast het comfort en met name de rijeigenschappen onovertroffen in de klasse.
Op het moment van schrijven heb ik een gloed nieuwe Seat Ibiza Style mee als tijdelijke huurauto tot ik na mijn proeftijd zelf wat mag bestellen. Is best een fijn autotje, maar elke keer dat er 1-serie voorbij komt zetten denk ik met weemoed terug aan de goede oude tijd..
Hopelijk kan ik binnen een paar maanden zelf een nieuwe 1 bestellen ;).

9,5

PRIVATE LEASE BMW 1-serie