Hoe vul je het schadeformulier in bij een aanrijding?

Ongeval Botsing Aanrijding schade snelweg

Het is natuurlijk erg vervelend maar het kan gebeuren: een schade. Dan vul je het schadeformulier in dat je van de verzekeraar of de leasemaatschappij hebt gekregen. Maar hoe vul je het eigenlijk in?

Je zult altijd zien dat je het op een ongelegen moment nodig hebt. Een (hopelijk kleine) aanrijding, een autodeur net te ver opengedaan of een kras… altijd vervelend. Zeker als er ook gewonden zijn. Dan vul je het schadeformulier in. Hoe pak je het aan?

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Algemene tips als je het formulier invult

Het schadeformulier bestaat uit twee vellen die doordrukken voor de andere partij. Gebruik voor het invullen dan ook een balpen en zet er wat kracht op. Anders blijft het tweede blad slecht leesbaar.

De situatie bij de aanrijding kan duidelijk zijn maar ook onpraktisch. Je staat bijvoorbeeld midden op de weg of het is gewoon slecht weer. Kijk of je op een veiliger plaats, bijvoorbeeld een parkeerplaats of benzinestation, het formulier kunt invullen. Zeker als er sprake is van lichte schade is dat handiger. Je kunt als het mogelijk is ook met de tegenpartij afspreken op een ander moment het schadeformulier in te vullen. Dan zou je het bij een van de partijen thuis of op een andere locatie binnen kunnen doen. Nog altijd geen leuk klusje, maar mogelijk wel wat aangenamer. Zeker als het koud en nat is…

Neem voordat je van de plaats van het ongeval weggaat foto’s van de schade en de situatie. Dat helpt je bij het invullen van het formulier maar ook later als er nog vragen opkomen naar aanleiding van de informatie.

Bovenste deel van het schadeformulier

Helemaal aan de top van het schadeformulier staan basisgegevens van de aanrijding. Die vul je in als dat van toepassing is. De datum en locatie zijn onderwerpen en dan vul je op het schadeformulier ook aan of er gewonden zijn en of er materiële schade is en of er meer betrokkenen zijn dan voertuigen A en B waar je zelf mee te maken hebt.

Daarnaast kun je hier de gegevens noteren van getuigen. Dat is voor jezelf ook handig om te weten, omdat ze in de toekomst kunnen helpen met de opvolging van het schadetraject.

Van onze partner
Maak jouw smartphone of tablet compleet!
Haal het maximale uit je toestel met de beste accessoires via GSMpunt.nl. Denk daarbij naast hoesjes ook aan houders en kabels

De blauwe of gele kolom

Als je een aanrijding hebt met een tegenpartij, dan vul je de blauwe of de gele kolom in van het formulier. Die beginnen met je persoonlijke gegevens, dan die van het voertuig en eventueel een aanhanger.

Daaronder vul je op het schadeformulier de gegevens in van jouw verzekeringsmaatschappij. Ook het nummer van je groene kaart en het polisnummer moet je daarbij weten. Het is handig om deze allebei op je telefoon te bewaren, bijvoorbeeld in een foto of als een notitie in bijvoorbeeld OneNote of Notities. Dan kun je ze altijd terugvinden. Als je via een tussenpersoon werkt, dan kun je ook zijn of haar gegevens invullen.

Daaronder komen de gegevens van de bestuurder van het voertuig. Dat hoeft dus niet de eigenaar te zijn! Een onderdeel van de vragen is ook het rijbewijs en het nummer ervan. Dat ook samen met de geldigheidsdatum van het rijbewijs. Ook het rijbewijs kun je goed ergens opslaan op je telefoon, dan heb je die ook digitaal bij de hand als je het echte rijbewijs een keer vergeten bent.

Helemaal onderaan maak je een situatieschets van de aanrijding. Daarbij is het belangrijk dat je aangeeft hoe de situatie op de weg is, met mogelijk straatnamen. Denk daarbij ook aan de rijrichting van de voertuigen en hoe ze op het moment van de botsing stonden. Vergeet niet de verkeerstekens als haaientanden of een zebra als dat nodig is. Ook die kleine zaken helpen bij de verwerking van het schadeformulier.

Dan zou je bijna denken klaar te zijn maar je kunt ook nog aangeven wat zichtbare schade is en eventuele andere opmerkingen toevoegen.

Middenkolom van het schadeformulier

Heb je dat gedaan, dan vul je aan jouw helft op het schadeformulier de vakjes in die van toepassing zijn. Denk eraan om onderaan de kolom het aantal aangekruiste vakjes bij elkaar op te tellen en te vermelden! 

Heb je dat allemaal gedaan met de tegenpartij, dan onderteken je allebei het formulier. Scheur elk een deel af en je kunt zelf verder gaan.

Achterzijde ook invullen

Dan moet je eraan denken om voordat je het schadeformulier opstuurt naar de verzekering, ook de achterzijde van het formulier in te vullen. Dat hoef je niet samen met de tegenpartij te doen. Daar worden verdere achtergronden gevraagd over het voertuig, zoals de kilometerstand, over de bestuurder en verzekeringsnemer. Je vult daar ook de schade in, welke eventuele aanvullende verzekeringen als een inzittendenverzekering je hebt en wat contactgegevens zijn van slachtoffers. Ook kun je meer details geven over de situatie tijdens het voorval.

Ook deze kun je weer ondertekenen en dan stuur je het in naar je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. Die zorgen voor verdere verwerking van de schademelding. Ze zorgen ook dat je een nieuw formulier krijgt. Hopelijk heb je dat niet nodig!

Let trouwens wel op dat een claim bij je verzekeringsmaatschappij gevolgen kan hebben voor jouw schadevrije jaren. Zeker als je een WA Beperkt Casco of WA Casco verzekering hebt en de schade alleen met jouw auto is, kan het lonen na te gaan of je goedkoper uit bent de schade zelf te laten repareren.

Er is ook een app voor het schadeformulier voor je smartphone. Daarmee kun je direct online het formulier invullen. In bepaalde gevallen is dat zeker eenvoudiger!

Wat kost de autoverzekering?

Kenteken
Independer