Dit is de waarde van je schadevrije jaren

Autoverzekering stock unsplash Sarah Brown

Dat schadevrij rijden korting op je autoverzekering oplevert, is bekend. Hoe werkt dat met je schadevrije jaren? Wat is het verschil tussen bonus en malus? 

Begin je weer bij nul als je overstapt naar een andere verzekeraar? En: hoe je wel je schadevrije jaren, maar niet je no-claimkorting kunt kwijtraken. Independer auto-expert Menno Dijcks legt het uit. 

Schadevrije jaren in Roy Data

Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de verzekering, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe meer jaren je hebt, hoe hoger de premiekorting. Je begint uiteraard op nul schadevrije jaren als je voor het eerst een autoverzekering afsluit. Als je bij je verzekeraar aanklopt om te betalen voor schade die je hebt veroorzaakt aan je eigen auto of bij een ander, verlies je in één klap een aantal schadevrije jaren - meestal vijf. Dat betekent dat je premie het volgend jaar stijgt. “Het bedrag van de schadeclaim maakt niet uit: of je nu honderd euro of tienduizend euro claimt, je verliest evenveel jaren”, legt de Independer auto-expert uit. Loopt je auto schade op door toedoen van een ander en is de claim op diens verzekering te verhalen, dan verlies je geen schadevrije jaren. Doe je het een tijdje zonder auto? Schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars drie jaar geldig. Sluit je binnen die tijd een nieuwe verzekering af, dan profiteer je dus van je bestaande aantal opgebouwde jaren. Die gegevens worden door Roy Data verzameld, een collectief van de verzekeraars. Heb je langer dan drie jaar geleden voor het laatst een auto verzekerd, dan begin je weer op nul.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Negatieve schadevrije jaren 

Heb je minder dan vijf schadevrije jaren opgebouwd of claim je meerdere schades per jaar, dan kun je op negatieve jaren uitkomen. Independer expert Menno Dijcks: ”Lang niet elke verzekeraar accepteert automobilisten met een negatief aantal schadevrije jaren. Daardoor kan  overstappen om een lagere premie te vinden lastig zijn.” Het aantal zakt nooit onder -5. Wie meer dan vijftien schadevrije jaren heeft, valt bij het claimen van een schade vrijwel altijd terug naar tien.

Bonusmalusladder

Vrijwel elke verzekeraar gebruikt een eigen bonusmalusladder. Dit is een tabel die aangeeft hoeveel premiekorting je krijgt per opgebouwd schadevrij jaar. Als je voor het eerst een autoverzekering afsluit, begin je meestal op trede 6 van de ladder. Claim je niets in een jaar, dan stijg je een trede: de bonus. Claim je wel, dan val je vijf tredes terug en stijgt je premie: de malus.

De premiekorting kan oplopen tot 85 procent. Daarvoor zijn meestal tien schadevrije jaren nodig. Wie veel claimt en daardoor naar de laagste trede van de ladder is gevallen, krijgt geen enkele korting, of moet bij sommige verzekeraars zelfs tot 40 procent extra betalen.

Afkopen van een schadeclaim

Dijcks heeft ook een tip. Je kunt een uitgekeerde schadeclaim meestal binnen een jaar terugbetalen aan de verzekeraar. Zo voorkom je dat je schadevrije jaren verliest. Je koopt de schadeclaim dus af en betaalt de herstelkosten van je auto uit eigen zak. Dit kan slim zijn, als blijkt dat je premie door het verlies aan schadevrije jaren meer stijgt dan dat de reparatie kost. Het duurt immers minstens vijf jaar schadevrij rijden voordat je weer recht hebt op dezelfde premiekorting als voordat je de claim indiende.

Wat is no-claimkorting?

Dit is de premiekorting die je krijgt voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de verzekeraar. Claim je wel, dan daalt je korting en stijgt je premie het volgende jaar. Met een no-claimbeschermer kun je de korting houden die je had voordat je een schade claimde. Dit kan voordelig zijn voor bestuurders met weinig schadevrije jaren. Die riskeren sneller op negatieve schadevrije jaren uit te komen, wat een toeslag op de premie kan betekenen en overstappen moeilijk maakt. Hoewel je met een no-claimbeschermer bij een claim je premiekorting houdt, verlies je wel schadevrije jaren. Dat betekent dat je premie bij een overstap naar een andere verzekeraar mogelijk alsnog fors stijgt.

Schadevrije jaren tweede auto 

Elke auto heeft een eigen aantal schadevrije jaren en bijbehorende premiekorting. Voor een tweede auto bouw je dus een nieuw aantal jaren op. Tegelijk verlies je alleen schadevrije jaren op de auto waarvoor je een claim indient.Volgens vergelijkingssite Independer bieden de meeste verzekeraars een tweede auto-regeling, waarmee je met de opgebouwde schadevrije jaren van je eerste auto premiekorting krijgt als je je tweede auto ook bij hen verzekert.

Vaak gelden dan wel extra voorwaarden. Zo moet jij zelf of je partner de hoofdbestuurder van de tweede auto en ouder dan 24 jaar zijn. Ook mag de tweede auto vaak niet al te duur zijn, om onder deze regeling te vallen.

Wat kost de autoverzekering?

Kenteken
Independer