Tips voor een lange autorit met kinderen

Kinderen pauze pleisterplaats caravan vakantie

In de zomervakantie willen we massaal in de auto stappen op weg naar een zonnige vakantiebestemming. Maar voordat je eindelijk kunt genieten van je welverdiende vakantie, heb je nog een lange autorit met kinderen te gaan.

Als je urenlang vast staat op de snelweg naar de zon, dan kun je vast wel wat tips gebruiken om de autorit dragelijker te maken.

1. Ga ’s nachts rijden

Ga je op reis met kinderen, dan is het natuurlijk ideaal als zij nog een paar uur slapen tijdens de reis. Vertrek bijvoorbeeld om twee of drie uur ‘s nachts en maak een lekker plekje voor de kinderen met kussens en dekens. Dan kunnen ze doorslapen. Wie weet heb je geluk en slapen de kinderen tot je de Franse of Duitse grens gepasseerd bent! Reis je zonder kinderen? Dan heb je door ‘s nachts te gaan rijden nog een lekkere dag voor de boeg. Je kunt dan tussendoor even rustig koffie drinken, lunchen of een leuk dorpje bezoeken.

Van onze partner
Vind een i-Size autostoeltje voor je kind!
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor autostoeltjes met i-Size goedkeuring

2. Cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes…

Kinderen zijn gek op cadeautjes. Wil je je kinderen zoet houden tijdens de reis? Ga dan voordat je op vakantie gaat nog even langs de speelgoedwinkel. Sla kleine cadeautjes in zoals: kleurboeken, stickers, potloden etc. Pak alle cadeautjes in, stop ze in een tas en spreek met de kinderen af dat ze bijvoorbeeld om de twee uur een cadeautje mogen uitpakken. Succes gegarandeerd én je kinderen vermaken zich weer één of twee uurtjes met hun nieuwe cadeautje.

3. Lekker bewegen!

Lang stilzitten en je energie niet kwijt kunnen. Dat is het vervelendste aan zo’n lange autorit. Je benen worden op een gegeven moment stijver en gaan zeer doen. Stop daarom tussendoor vaak om even je benen te strekken. Reis je met kinderen? Zorg dat ze tussendoor hun energie even kwijt kunnen in een speeltuin of op een parkeerplaats. Leg met het inpakken van de auto een bal, frisbee of springtouw binnen handbereik.

4. Spelletjes in de auto

Wie heeft het vroeger niet gedaan? Spelletjes spelen tijdens de autorit! Denk bijvoorbeeld aan het dierenspel, waarbij iemand een dier noemt en de volgende persoon met de laatste letter weer een ander dier moet verzinnen: egel – leeuw – waterrat – tijger etc. Dit spel kun je natuurlijk ook spelen met landen of steden.

Een ander leuk spel voor in de auto is ‘Wie ben ik?’. Je hebt hiervoor alleen post-its en een pen nodig. Bij ‘Wie ben ik?’ bedenkt iedereen in de auto een bekend persoon voor een ander in de auto. Dit mag een bekende Nederlander zijn, een stripfiguur of gewoon een oude buurman. Belangrijk is dat iedereen in de auto diegene moet kennen. Vervolgens plak je de post-it op het voorhoofd bij iemand. Om de beurt stel je een vraag die de andere personen in de auto alleen met ja of nee mogen beantwoorden. Ben ik een vrouw? Een acteur? Of ben ik bekend van tv? Tot de persoon geraden heeft wie het is.

Een ander spel wat voor hilarische momenten zorgt is het spel ‘Geen ja, geen nee’. Hierbij stel je verschillende vragen aan een persoon en die mag vervolgens in zijn of haar antwoord geen ja, geen nee en geen euh zeggen. Wie dat toch doet is af!

Van onze partner
Vergelijk voor je beste reisverzekering
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je reizen of vakantie. Vergelijk nu voor de scherpste korte- of doorlopende reisverzekering

5. Digitaal vermaak tijdens de autorit

De makkelijkste manier om je kinderen bezig te houden in de auto blijft toch wel de iPad, iPhone, Nintendo DS of dvd-speler. Neem jij ze mee onderweg? Zorg dat alle apparaten volledig opgeladen zijn voordat je de auto instapt. Het is bijvoorbeeld ook handig om een extra accu mee te nemen, zodat je langer gebruik kunt maken van de apparaten. Wist je dat je tegenwoordig films op Netflix ook offline kunt bekijken? Zorg dan voor voldoende ruimte op de iPad en download voorafgaand aan de vakantie (thuis via de Wifi) een aantal films. Controleer ook of de spelletjes die je downloadt ook offline te gebruiken zijn.

6. Ga een dag eerder weg

Zwarte zaterdagen zijn dagen waarop er extreem veel verkeer op de Europese wegen is, door de vakantie-uittocht. Wil je deze dagen vermijden? Dan kun je bijvoorbeeld een dagje vroeger gaan rijden en onderweg overnachten.

7. Gezonde verrassing

Wat is er leuker dan de kinderen tijdens de rit te verwennen met een gezonde snack? Je kunt een mandarijntje geven maar die moet natuurlijk geschild worden. Of je doet voor de rit de partjes al in een doosje. Wortelstukjes of komkommerschijfjes doen het ook goed. Zeker komkommer is ook nog fris als het warmer wordt.