Volvo XC90
Stoere klasbak
- Arie Blokland
- Eerste rijtest
Groot en sterk. Ontegenzeggelijk een stoere bak. Maar ook een auto die klasse uitstraalt. Met de XC90 zet Volvo in het segment van de super-SUV een zware concurrent neer.
'Stoer maar niet te macho. Gespierd maar niet agressief.' Zo omschrijft Peter Horbury, vice-president en chef-ontwerper van Volvo Cars, het ontwerp van de nieuwe Volvo XC90.
Daar zijn wij het helemaal mee eens. De XC90 is groter dan zijn naaste concurrenten. 26mm breder en 133mm langer dan de X5 van BMW. 65mm breder en 162mm langer dan de ML van Mercedes Benz. Desondanks ziet de grote SUV van Volvo er niet uit als een overdreven machomobiel. Dank zij de duidelijke Volvokenmerken aan zowel de buitenzijde als in het interieur straalt de XC90 heel veel klasse uit. Met name zijn naaste concurrenten krijgen het ernstig te verduren, voorspellen wij.
Schrik van BMW en Mercedes
Onze collega's van AutoBild noemen het nieuwe Zweedse vlaggenschip 'De schrik van BMW en Mercedes-Benz.' Niet alleen omdat zij geïmponeerd zijn door het ontwerp en de rijkwaliteiten. Hun mening wordt kracht bijgezet door het gegeven dat er nog dit jaar in Duitsland al 2.000 van deze Volvo's zijn verkocht. Door mensen die nog geen meter met de auto hebben gereden. Hij was in Europa alleen te zien op een enkele autoshow, op televisie, in kranten en in tijdschriften.
Ook in Volvominnend Nederland overschrijdt de vraag het aantal leverbare auto's. Er hebben zich al 650 serieuze kopers aangemeld. Slechts 55 liefhebbers maken een kans hun XC90 nog dit jaar voor de deur te krijgen. De overige belangstellenden moeten wachten tot rond de personenauto-RAI in februari 2003. Dan hoopt Volvo Cars Nederland bij alle dealers de nieuwe SUV neer te kunnen zetten.
5+2 personen
Behalve de belangrijke Duitse concurrenten zullen in ongeveer dezelfde prijsklasse in de uitvoering met benzinemotor ook de Lexus RX300 3.0 en de Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited het op moeten nemen tegen de XC90. Qua vermogen en koppel moet de concurrentie echter wel behoorlijk inleveren. Qua binnenruimte wint Volvo eveneens met kop en schouders.
De Zweden zijn zo slim geweest om zowel de 5-cilinder diesel als de 6-pitter benzinemotor dwars onder de motorkap te plaatsen. Daardoor is in de cabine veel meer ruimte ontstaan. Die kan worden benut voor een riante bagageruimte. Daarnaast is de mogelijkheid om achterin een derde rij stoelen op te zetten. Zo komt er in deze Volvo plaats voor 7 personen. Twee voorin. Drie op de tweede rij, waarvan het middelste deel heel ver naar voren kan worden geschoven en kan worden omgetoverd tot een handig kinderzitje. Op de achterste rij is plek voor twee personen tot 1.60m lengte. Wil je Business Class rijden plus een boel bagage meenemen, dan is er voor vier personen een zee van ruimte.
Infotainmentsysteem
Over de inrichting van de XC90 kun je zowat een boek schrijven. 'Ons kroonjuweel', zoals de makers hun jongste telg noemen, zit volgeladen met toeters en bellen. Helemaal top is het infontainmentsysteem. Dat is radio/cd met een Alpine surroundversterker van 305 watt. Daar aan gekoppeld de navigatie-apparatuur en de autotelefoon. De cd-speler kan worden uitgebreid met minidisc. De achterpassagiers hebben hun eigen bedieningsunit in de C-stijl waar zij een hoofdtelefoon kunnen inpluggen. Uitbreiding met een dvd-speler waarbij een 7-inch beeldscherm in het dak verborgen zit, hoort eveneens tot de mogelijkheden. Een dikke 10 geven wij voor de geluidskwaliteit van de autotelefoon. Zo goed hebben we het nog nooit ervaren.
Alles goed? Nee!
Je zou bijna denken dat er niets op te merken valt aan Volvo's Super-SUV. Toch wel. Het verstelbare stuur zou wat ons betreft iets meer omhoog moeten kunnen. Het achterraam had iets groter gekund zodat je bij achteruitrijden beter zicht hebt. De dieseluitvoering is voorzien van een vijftraps automaat. Geartronic noemt Volvo die bak. De met twee turbo's uitgeruste benzinemotor heeft volgens de geleerden genoeg aan een viertraps Geartronic. Daarin hebben ze niet helemaal gelijk. Wij denken dat de T6 nog fijner en soepeler zal rijden met een 5-bak. Nu moet de 6-pitter er met name in de lage toeren flink aan trekken om tot aansprekende prestaties te komen. Desondanks een pluim voor de uiterst verfijnd schakelende Geartronic. Je voelt er nauwelijks iets van. Wij kiezen liever voor de mogelijkheid om de bak handmatig te bedienen. Dan heb je meer plezier van de kracht die beide motoren op hoger toerental tentoon spreiden.
Veiligheid
Tot slot nog iets over de veiligheid; een onderwerp dat sterk verbonden is aan het image van Volvo. De nieuweling zit vol met allerlei voorzieningen die de inzittenden en andere weggebruikers beschermen bij een eventueel ongeval.
Om te beginnen is er het AWD, de elektronisch gestuurde permanente vierwielaandrijving. Afhankelijk van de omstandigheden wordt tussen de 5 en 65% van het vermogen overgebracht naar de achterwielen. TRACS, het tractiecontrolesysteem, zorgt ervoor dat de krachten tussen linker- en rechterwielen goed worden verdeeld. Ook de EBA (Emergency Brake Assistance) let voortdurend op het gedrag van de chauffeur. Het noodremsysteem houdt in de gaten of er normaal wordt gestopt of dat er sprake is van een noodstop. Normaliter zorgt de EBA ervoor dat de auto ook met zeven inzittenden veilig en snel tot stilstand komt, in geval van nood wordt de druk op de remmen zo snel mogelijk verhoogd. En dan is er nog het DSTC (Dynamic Stability and Traction Control System) plus de RSC (Roll Stability Control). Die elektronica zorgt ervoor dat de Volvo stabiel blijft, zelfs in hachelijke situaties. Mocht het onverhoopt gebeuren dat het Zweedse kroonjuweel toch op z,n kant, of erger nog op z,n dak gaat, dan treden de passieve veiligheidssystemen in werking. Alle zeven veiligheidsgordels zijn voorzien van spanners die de passagiers extra stevig op hun stoel houden. De dakconstructie is extra versterkt met Boron-staal dat vier keer sterker is dan gewoon staal. Om te voorkomen dat de hoofden van de inzittenden tegen de zijkanten slaan, biedt een opblaasbaar gordijn bescherming.
Je moet het echter wel heel bont maken om een Volvo XC90 van zijn stuk te brengen. Zelfs de Elandproef ondergaat hij moeiteloos. Wij hebben aan den lijve ondervonden hoe het RSC ingrijpt toen er in Zwitserland een eland overstak. De auto gaf geen krimp. Trouwens die eland ook niet. Dat was een nepper.