Test: Volvo V90 D4 Inscription (2016)

Accent nu op passagiers

Volvo V90
Volvo V90Volvo V90Volvo V90Volvo V90Volvo V90
Met de nieuwe V90 zet het merk een forse stap. Volvo haakt daardoor met succes aan bij Audi, BMW en Mercedes-Benz.

Twee weken geleden hadden we de Volvo S90 hier op het podium, nu is het tijd voor de stationvariant. Voor een Volvo-stationwagon is hij laag, maar – nog opmerkelijker – de achterklep loopt niet recht, maar schuin. Daardoor kan hij minder bagage verstouwen dan zijn voorgangers. Volvo lijkt de prioriteit te leggen bij het comfort van de passagiers. Ook de achterpassagiers kunnen hun benen en hoofd met gemak kwijt. Er loopt wel een vrij hoge tunnel van voor naar achter, waar de middelste passagier hinder van kan ondervinden. Pracht en praal voeren de boventoon in het interieur. Dat komt mede door de Inscription-aankleding, de absolute topuitrusting. De V90 moet dan ook de Mercedes E-klasse, Audi A6 en BMW 5-serie het leven zuur maken. Het Volvo-dashboard is modern en strak, met een rechtopstaand touchscreen dat dienstdoet als multifunctioneel bedieningssysteem. Voor het regelen van het volume is er gelukkig wel een draaiknop.

Als Kinetic kost de V90 D4 € 48.995, het duurste niveau komt op € 62.495 inclusief automatische transmissie. De D4 is de middelste motorisering en blijkt krachtig genoeg. De 2,0-literdiesel levert dan 190 pk. Als D3 komt deze motor tot 150 pk, als D5 tot 235 pk. Het merendeel van de kopers zal de automatische transmissie kiezen. Dat blijkt een fijne, vlotte bak te zijn met acht verzetten. In de dynamische stand gaat hij enthousiaster schakelen en veranderen ook de besturing en demping. Van dynamiek kun je dan nog niet spreken, want de V90 rijdt bijna zweverig. Bij het insturen van haakse bochten kost het moeite de neus snel in de juiste richting te krijgen. Heerlijk comfortabel zoeven, daar gaat het bij deze auto om. Wie zijn V90 met 20-inchwielen of groter uitrust, verspeelt veel van dat comfort. Dankzij Pilot Assist kun je behoorlijk lang het stuur loslaten en de Volvo zelf zijn weg laten volgen. Na een tijdje meldt het systeem dat je je handen weer aan het stuur moet houden, maar de V90 blijkt prima in staat 'zelfstandig' te rijden. De Volvo scoort een net verbruik van 1 op 14,2.

Oordeel

De V90 staat nu op gelijk niveau met de Duitse Drie. Comfort, veiligheidssystemen en motoren zijn uitstekend. De verstokte Volvo V-rijder zal eraan moeten wennen dat de zeeën van ruimte verleden tijd zijn.

Lezersreacties (58) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.