Volkswagen Caddy Kombi
Ruimte zonder poespas
- Rob van Ginneken
- Eerste rijtest
Op het eerste gezicht is de Caddy Kombi gewoon weer zo'n ruimtemodel van het slag Kangoo, Berlingo en Partner. Toch is de werkelijkheid een tikje anders. Hij rijdt namelijk rond op het platform van de Touran en Golf. En dat merk je.
Met de Caddy Kombi lanceert VW een model dat zonder poespas toch een hoop veelzijdigheid in huis heeft. Bovendien is 'ie, om het maar eens simpel te zeggen, wat minder een 'bestelwagen met ramen' dan zijn concurrenten. Het Duitse merk profiteert met dit model duidelijk van zijn eigen terughoudendheid. De Wolfsburgers hebben de ontwikkelingen in het autowereldje rustig aangekeken en zijn toen pas in actie gekomen.
Kennelijk zijn de heren tot de slotsom gekomen dat hun low budget-ruimtemodel best iets meer personenauto en iets minder bestelauto mag zijn dan - pakweg - de Berlingo, Kangoo en Partner. Opel had trouwens iets soortgelijks in zijn hoofd met de Combo Tour, maar nam de stap maar half door als het ware een Astra Stationwagon-achterkant aan een Corsa-voorkant te plakken. De nieuwe Caddy Kombi gaat nog iets verder en krijgt meteen een heus middenklasseplatform mee. De auto doet technisch sterk denken aan de Touran en de Golf. Sterker nog, pakweg de helft van alle onderdelen wordt van die modellen geleend. Dat scheelt ook lekker in de kosten, moet je maar denken. Zo is de hele voortrein volgens de heren ontwerpers vrijwel ongewijzigd uit de Touran overgenomen.
Zeven stoelen
Nog een opvallend ontwerpdetail: VW heeft handig ingespeeld op de hele discussie over vijf of zeven stoelen. In dit geval mag je dat namelijk helemaal zelf bepalen. Hij heeft er standaard vijf aan boord, met daarachter een bagageruimte in jumboformaat, maar als je 844 euro extra aftikt, levert de dealer een extra zitbank met twee omklapbare zitplaatsen.
De voorlichters van Volkswagen vertellen met een glimlach dat je die bank met een paar simpele handgrepen kunt verwijderen. Een tikje optimistisch, want hij weegt dik dertig kilo en is allesbehalve handig te tillen. Maar het kan, dat wel.
Hoe goed je op die extra meubels zit? Geen idee, want we konden nog niet met die uitvoering rijden. De Kombi wordt sowieso pas in het voorjaar leverbaar en kennelijk wil VW nog even aan de zevenzitter sleutelen. Misschien een afslankkuurtje voor het zitmeubel?
Welke versie het ook wordt, de veelzijdigheid van de Kombi is prima. Op de standaardmeubels zit je fatsoenlijk, de ruimte is riant bemeten en als je iets heel groots te vervoeren hebt, kun je de normale bank in delen wegklappen, waarmee je een soort bedrijfswagenlaadruimte creëert. Het interieur oogt weliswaar net iets minder luxueus dan in een echt MPV, maar er valt zeker voor kopers in dit segment goed mee te leven. Feitelijk moet je hem in vrijwel alle opzichten ergens halverwege een echte midi-MPV (hij is even groot als een Touran) en een bestelautotype in personenautovermomming inschalen. Eind volgend jaar komt er trouwens ook nog een veel luxer afgewerkte uitvoering, die bijvoorbeeld wel beklede raamstijlen meekrijgt.
In de huidige uitvoering vind je binnenin nog het nodige kale plaatwerk. Ook het kloeke legvak boven je hoofd herinnert je er nadrukkelijk aan dat deze auto ook als bestelwagen wordt geleverd. Het dashboard oogt daarentegen heel aardig, door het verstelbare stuurwiel is de zitpositie prettig, alles laat zich heel logisch bedienen en zelfs de geluidsisolatie is niet verkeerd. De auto kan er immers niks aan doen dat de motoren het uitzingen van de toeren. Maar daarover zo meteen meer.
Serieus alternatief
Natuurlijk mag je van een auto in deze prijsklasse niet hetzelfde comfort verwachten als in een Touran, maar die kost ook letterlijk de helft meer. De Caddy Kombi heb je namelijk vanaf € 15.345. Tel daar eventueel die tweede achterbank bij op en je hebt voor ruim 16 mille een ongekend veelzijdige zevenpersoonsauto met fatsoenlijke rijeigenschappen. Oké, na die mooie vooras moet je niet al te nadrukkelijk over de aanzienlijk minder verfijnde starre achteras praten, maar gek genoeg valt dat onder het rijden niet eens echt op.
Sterker nog, je kunt zeggen dat hij comfortabeler is dan de - vooral achter - behoorlijk stugge Touran. Wat dat betreft, is het de vraag of het wel zulk goed nieuws is dat die Caddy Kombi Luxus een verdubbeld pakket bladveren meekrijgt. Ook over slingerende wegen laat de Kombi zich nu al makkelijk en zelfs behoorlijk solide besturen. Zonder dat hij overmatig overhelt. Pas bij het doorlezen van de technische gegevens ontdekten we eerlijk gezegd dat hij op bladveren staat en dat zegt wel iets.
Er is best iets voor die technische keuze te zeggen: zo'n achterasje is prachtig compact, zodat de vloer laag en vlak kan blijven. Bovendien heeft hij een fors laadvermogen van 750 kilo. Ook zeven dikkerds met een stapel bagage kunnen dus probleemloos worden vervoerd, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Nu we toch door de praktische bril kijken: de vijfpersoons versie mag een zwaardere aanhanger trekken dan de zevenzitter. In het laatste geval houdt het voor een serieuze caravan niet echt over. Jammer, want het is een puike vrijetijdsauto.
Druk, druk, druk
Nog andere kritiekpunten? Het is best lastig dat je standaard maar één schuifdeur aan boord hebt en je moet ook wennen aan het kale plaatwerk in het interieur, maar dat zijn zaken die je de Kombi vanwege zijn prijskaartje kunt vergeven. Zelf stappen we niet zo soepeltjes over de keuze van de motoren heen. Volkswagen had voor de eerste kennismaking in Duitsland de instapmotoren van de benzine- en diesellijn voor ons klaargezet en dat bleek in de praktijk niet zo'n goed idee.
De 1.4 16V met 75 pk en de 2.0 SDI met 69 pk zijn namelijk krap bemeten. Ook als je meerekent dat deze auto het moet opnemen tegen Berlingo-achtigen. In en om de stad is er niets aan de hand, maar eenmaal op de snelweg aangekomen, hebben de beide VW-krachtbronnen het érg druk om een beetje vaart in de Caddy Kombi te houden, zelfs rond de 120 km/h. Ronduit storend zijn de fenomenaal hoge toerentallen van beide motoren. Om zenuwachtig van te worden.
Er zijn gelukkig ook alternatieven. Het zit er dik in dat de achtkleps 1,6-liter benzinemotor met 102 pk bij de particuliere kopers verreweg de populairste krachtbron wordt. Een lekker soepel motortje dat zich allang heeft bewezen en nauwelijks minder trekkracht in huis heeft dan de in onze ogen tamelijk overbodige SDI, die twee mille meer kost en aanvoelt alsof er een met twee pk gevulde paardentrailer achter de auto hangt. Vooral trekkracht speelt hier een rol, want de auto weegt al gauw 1.500 kilo en heeft een kloek frontaal oppervlak. Met zijn prijs vanaf € 16.695 staat de 1.6 daarom met stip genoteerd. Er is ook een 1.9 TDI, maar die kost weer meer dan 21 mille.
De Caddy Kombi wordt vanaf april geleverd via de personenautodealers van Volkswagen. Dat klinkt misschien als het intrappen van een open deur, maar de huidige versie wordt daar niet verkocht. Voornamelijk omdat hij geen schuifdeur heeft. Feitelijk is die ene standaard achterdeur in de nieuwe generatie Caddy Kombi dus een vooruitgang van honderd procent.
Meer informatie over de Volkswagen Caddy vindt u op de speciale Caddy-site.