Test: Volkswagen ID. Buzz GTX LWB - liever lang dan snel

Nu zonder Porsche

71 reacties

Video

Twee jaar na de onthulling van de Volkswagen ID. Buzz voert Volkswagen een significante update in. Die brengt (nog) meer ruimte, een derde zitrij, nieuw infotainment, een nieuwe aandrijflijn en een nieuwe, sportieve GTX-versie. We rijden die GTX in lange vorm en pakken daarmee zoveel mogelijk van het nieuws mee.

Wat verandert er allemaal precies bij de Volkswagen ID. Buzz?

Best veel. Bij de update hoort een nieuw infotainmentscherm met verlichte ‘sliders’ en een 12,9-inch scherm, dat aanzienlijk prettiger werkt dan het oude systeem. Een nieuwe elektromotor voor de achterwielaangedreven Pro-versies brengt net als bij de ID4 en ID5 een vermogensstijging van 204 naar 286 pk en moet ook het verbruik verlagen. De accu wordt vergroot van 77 naar 79 kWh en de actieradius stijgt daarmee naar maximaal 461 kilometer, tegen 410 voor het ‘oude’ model. Er komt ook een versie met lange wielbasis, die maar liefst 25 centimeter langer is dan de reguliere ID. Buzz. De extra grote wielbasis betekent meer ruimte voor accu's, dus heeft de lange versie 86 in plaats van 79 kWh. Met maximaal 487 kilometer is dit ook de versie met de grootste actieradius. Snelladen gaat ook sneller dan voorheen, met 185 kW voor de reguliere en 200 kW voor de lange, 86 kWh-versie.

En dus de GTX-versie.

Juist. Technisch biedt de Volkswagen ID. Buzz GTX geen grote verrassingen, want we kennen zijn aandrijflijn al uit (onder meer) de Volkswagen ID4 GTX. Die auto levert na een recente update 340 pk en dat is ook de waarde die de twee elektromotoren van de ID. Buzz GTX laten noteren. Twee, ja, want dit is ook meteen de eerste ID. Buzz met vierwielaandrijving. De achterste motor levert net als in de Pro 210 kW/286 pk, de vooras krijgt 80 kW (109 pk) toebedeeld. De ‘korte’ GTX sprint daarmee in 6,1 seconden van 0 naar 100, de lange doet er zo’n 6,5 seconde over.

Een optioneel, vast panoramadak, hier op de reguliere Pro, is ook nieuw.

Is dat snel?

Voor een Volkswagenbusje absoluut, voor een moderne EV is ‘vlot’ een betere term. Het GTX-label is in dat kader dan ook wat overdreven, want bij de concurrentie zijn snellere auto’s zonder zo’n sportlabel te vinden.

Hoe sportief is de Volkswagen ID. Buzz GTX?

Ten opzichte van de reguliere ID. Buzz heeft de GTX andere schokdempers en veren, maar van echte sportiviteit is geen sprake. De auto is aan de stugge kant, maar hobbelt ook op wat ongelukkige en oncomfortabele wijze over korte oneffenheden heen. In snelle bochten kermen de brede banden het al snel uit en de voor personenauto-begrippen extreem hoge zitpositie draagt bepaald niet bij aan het sportieve gevoel. De besturing is wel prettig afgewogen en wat extra tractie in de regen is natuurlijk nooit weg. Bovendien accelereert dit ‘busje’ er met veel enthousiasme vandoor en profiteert het trekgewicht mee van de vierwielaandrijving. De lange GTX mag 1.600 kg trekken en de ‘korte’ 1.800, terwijl de reguliere ID. Buzz het op 1.000 kg houdt. Een Kia EV9 Dual Motor heeft echter nog meer vermogen en mag 2.500 kg meesleuren, dus op dat vlak zijn er alsnog betere alternatieven.

Binnenin de GTX (boven) heerst door al dat zwart een heel andere sfeer dan in de reguliere ID. Buzz (onder).

Hoeveel ruimte biedt die lange Volkswagen ID. Buzz?

Heel veel. Op de derde zitrij van de ‘LWB’ (long wheelbase) is het ongeëvenaard ruim, met een bijna overdreven hoeveelheid beenruimte die door de verschuifbaarheid van allerlei stoelen ook anders inzetbaar is. De toegang naar achteren is trouwens ook goed voor elkaar, dankzij een makkelijk wegklapbare stoel en een schuifdeur die nog eens 19 centimeter breder is dan bij de ‘korte’ ID. Buzz. Met alle stoelen in gebruik kan er nog 330 liter aan bagage mee, zonder derde zitrij gaat het tot 1.340 liter en gooi je alles plat kan er zelfs 2.469 liter in de lange ID. Buzz. Volkswagen rekent daarmee bovendien tot de bovenkant van de rugleuning van de voorstoelen, dus stiekem gaat er nog meer in en is de hoeveelheid laadruimte bijna eindeloos. Het verwijderen van de tweede rij is overigens niet mogelijk en een vlakke laadvloer bereik je alleen door een soort verhoogde plank te monteren die flink wat ruimte wegsnoept. Niet handig, maar de ID. Buzz is zo ruim dat het optimaal benutten van die ruimte eigenlijk simpelweg niet nodig is.

Een extra grote toegang en bizar veel ruimte achterin de lange ID. Buzz.

Zit de derde zitrij alleen in de lange versie van de ID. Buzz?

Nee, ook de 'korte' ID. Buzz profiteert. Die auto was er tot nu toe alleen als vijfzitter (of tweezits bestelbus), maar is nu als optie ook als zeszitter (2-2-2) te krijgen. De versie met lange wielbasis is maar liefst 25 centimeter langer dan de reguliere variant. Deze auto is er als vijfzitter, als zeszitter óf als zevenzitter, met een driezits bank in het midden.

ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWBID.Buzz GTX en LWB

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (71) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum