AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Volkswagen ID. Buzz GTX LWB - liever lang dan snel

Nu zonder Porsche

71 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Twee jaar na de onthulling van de Volkswagen ID. Buzz voert Volkswagen een significante update in. Die brengt (nog) meer ruimte, een derde zitrij, nieuw infotainment, een nieuwe aandrijflijn en een nieuwe, sportieve GTX-versie. We rijden die GTX in lange vorm en pakken daarmee zoveel mogelijk van het nieuws mee.

Wat verandert er allemaal precies bij de Volkswagen ID. Buzz?

Best veel. Bij de update hoort een nieuw infotainmentscherm met verlichte ‘sliders’ en een 12,9-inch scherm, dat aanzienlijk prettiger werkt dan het oude systeem. Een nieuwe elektromotor voor de achterwielaangedreven Pro-versies brengt net als bij de ID4 en ID5 een vermogensstijging van 204 naar 286 pk en moet ook het verbruik verlagen. De accu wordt vergroot van 77 naar 79 kWh en de actieradius stijgt daarmee naar maximaal 461 kilometer, tegen 410 voor het ‘oude’ model. Er komt ook een versie met lange wielbasis, die maar liefst 25 centimeter langer is dan de reguliere ID. Buzz. De extra grote wielbasis betekent meer ruimte voor accu's, dus heeft de lange versie 86 in plaats van 79 kWh. Met maximaal 487 kilometer is dit ook de versie met de grootste actieradius. Snelladen gaat ook sneller dan voorheen, met 185 kW voor de reguliere en 200 kW voor de lange, 86 kWh-versie.

En dus de GTX-versie.

Juist. Technisch biedt de Volkswagen ID. Buzz GTX geen grote verrassingen, want we kennen zijn aandrijflijn al uit (onder meer) de Volkswagen ID4 GTX. Die auto levert na een recente update 340 pk en dat is ook de waarde die de twee elektromotoren van de ID. Buzz GTX laten noteren. Twee, ja, want dit is ook meteen de eerste ID. Buzz met vierwielaandrijving. De achterste motor levert net als in de Pro 210 kW/286 pk, de vooras krijgt 80 kW (109 pk) toebedeeld. De ‘korte’ GTX sprint daarmee in 6,1 seconden van 0 naar 100, de lange doet er zo’n 6,5 seconde over.

ID.Buzz GTX en LWB

Een optioneel, vast panoramadak, hier op de reguliere Pro, is ook nieuw.

Is dat snel?

Voor een Volkswagenbusje absoluut, voor een moderne EV is ‘vlot’ een betere term. Het GTX-label is in dat kader dan ook wat overdreven, want bij de concurrentie zijn snellere auto’s zonder zo’n sportlabel te vinden.

Hoe sportief is de Volkswagen ID. Buzz GTX?

Ten opzichte van de reguliere ID. Buzz heeft de GTX andere schokdempers en veren, maar van echte sportiviteit is geen sprake. De auto is aan de stugge kant, maar hobbelt ook op wat ongelukkige en oncomfortabele wijze over korte oneffenheden heen. In snelle bochten kermen de brede banden het al snel uit en de voor personenauto-begrippen extreem hoge zitpositie draagt bepaald niet bij aan het sportieve gevoel. De besturing is wel prettig afgewogen en wat extra tractie in de regen is natuurlijk nooit weg. Bovendien accelereert dit ‘busje’ er met veel enthousiasme vandoor en profiteert het trekgewicht mee van de vierwielaandrijving. De lange GTX mag 1.600 kg trekken en de ‘korte’ 1.800, terwijl de reguliere ID. Buzz het op 1.000 kg houdt. Een Kia EV9 Dual Motor heeft echter nog meer vermogen en mag 2.500 kg meesleuren, dus op dat vlak zijn er alsnog betere alternatieven.

ID.Buzz GTX en LWB

Binnenin de GTX (boven) heerst door al dat zwart een heel andere sfeer dan in de reguliere ID. Buzz (onder).

ID.Buzz GTX en LWB

Hoeveel ruimte biedt die lange Volkswagen ID. Buzz?

Heel veel. Op de derde zitrij van de ‘LWB’ (long wheelbase) is het ongeëvenaard ruim, met een bijna overdreven hoeveelheid beenruimte die door de verschuifbaarheid van allerlei stoelen ook anders inzetbaar is. De toegang naar achteren is trouwens ook goed voor elkaar, dankzij een makkelijk wegklapbare stoel en een schuifdeur die nog eens 19 centimeter breder is dan bij de ‘korte’ ID. Buzz. Met alle stoelen in gebruik kan er nog 330 liter aan bagage mee, zonder derde zitrij gaat het tot 1.340 liter en gooi je alles plat kan er zelfs 2.469 liter in de lange ID. Buzz. Volkswagen rekent daarmee bovendien tot de bovenkant van de rugleuning van de voorstoelen, dus stiekem gaat er nog meer in en is de hoeveelheid laadruimte bijna eindeloos. Het verwijderen van de tweede rij is overigens niet mogelijk en een vlakke laadvloer bereik je alleen door een soort verhoogde plank te monteren die flink wat ruimte wegsnoept. Niet handig, maar de ID. Buzz is zo ruim dat het optimaal benutten van die ruimte eigenlijk simpelweg niet nodig is.

ID.Buzz GTX en LWB

Een extra grote toegang en bizar veel ruimte achterin de lange ID. Buzz.

Zit de derde zitrij alleen in de lange versie van de ID. Buzz?

Nee, ook de 'korte' ID. Buzz profiteert. Die auto was er tot nu toe alleen als vijfzitter (of tweezits bestelbus), maar is nu als optie ook als zeszitter (2-2-2) te krijgen. De versie met lange wielbasis is maar liefst 25 centimeter langer dan de reguliere variant. Deze auto is er als vijfzitter, als zeszitter óf als zevenzitter, met een driezits bank in het midden.

ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB
ID.Buzz GTX en LWB

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (71) (gesloten)

Sub-reacties inklappen
s velthuis
s velthuis
  • 33
De belangrijkste gegevens ontbreken.
Massa leeg: 2636 kg
Massa max: 3125 kg
Toegestane maximale belading: 589 kg...
Voor de 7 dwergen dus, nog minder laadvermogen dan de SWB. Daar wreekt zich wederom de wasmachinisering. Dit ding moest en zou gebouwd worden met eenheidsworst legoblokjes. En dat kan helemaal niet. Conclusie: zinloos apparaat, je kunt er precies helemaal niets mee. Of je moet koerier van piepschuim blokken zijn.
robnas
robnas
  • 10
Stel dat je twee volwassen van 75kg en 4 kinderen van 50kg hebt. Dat is samen 350kg. Dan heb je nog zo'n 250kg over, wat voor de 300 liter bagageruimte misschien nog wel ok is. Maar stel je neemt twee kinderen mee, dan geldt 2 * 75kg + 2 * 50kg = 250kg, dus dan heb je 350kg laadgewicht over. En dat is dan toch behoorlijk weinig met 1.300 liter bagageruimte met de achterste twee stoelen plat.
En dan heb je 340pk, maar dan trek je in 6,5 seconde naar de 100km/uur. Dat is langzaam (voor 340pk). Maar dan wel het bonkige van een sportieve auto. En voor de lange versie weer minder trekgewicht dan de korte versie.
Deze auto is vlees noch vis. Het is niet snel (genoeg) en niet praktisch (genoeg). Volkswagen verzaakt echt op elektrisch vlak. Zelfs beginnende merken presteren behoorlijk beter dan wat Volkswagen laat zien.
En dan ook een beetje een goedkoop interieur. De kers op de frikandellenvlaai ...
Gewijzigd door auteur
Panhard Dyna Z
Panhard Dyna Z
  • 10
Lees net in klokje rond dat een 607 meer laadvermogen heeft dat deze buz; 605 kg. Dus een vijfpersoons comfort-sedan zou meer mogen verstouwen dan een zevenzits en wat bonkig geveerde bus? Vreemd.
Juul Snoek Tesla
Juul Snoek Tesla
  • 3
Zelfs een EV zoals de Tesla Model Y LR heeft een maximaal laadvermogen van 564 kg. (de Buzz dus 25kg meer) Kijkende naar de Tesla-bagageruimte met de bank plat, te weten 2.158 kg (+ een frunk van 117 liter) verschilt deze grote bus, ook qua bagageruimte, dus nog niet eens zoveel van een elektrische SUV als je wellicht op voorhand zou denken. Voordeel van de Buzz blijkt natuurlijk dat je 7 personen kwijt kunt. Bovendien heeft deze Buzz toch wel een leuke uitstraling, je vrolijkt er van op (in elk geval in geel-wit).
Hijgaatlekker
Hijgaatlekker
  • 0
Niet snel genoeg ? Misschien lees ik er overheen maar hoe snel ie is zie ik nergens....6,5 sec naar 100 niet snel genoeg ?
Tis een Volkswagenbussie hoor, niks meer.
Ford R
Ford R
  • 9
Klopt, had het ook gezien. Hoewel 7 mensen van 84 kg lukt nog net. Bagage kun je toch niet meer meenemen achter die achterste stoelen. Veel liter maar onpraktisch. Maar als 5 zitter al beter. Die achterste stoelen er uit halen en dan heb je fatsoenlijke ruimte. Maar uiterlijk van de wagen is niks voor mij, zowel binnenkant als buitenkant totaal niet mijn smaak en dash al helemaal niet.
Vorige week in elektrische Citroën Jumpy taxi gereden in full option. Dat is meer mijn smaak dan deze VW maar is subjectief natuurlijk.
En waarom zou je met zo’n veredelde taxibus in 6,5 seconden naar 100 willen? Ding is bedoeld om veel mensen en bagage te vervoeren.
Benzrijder
Benzrijder
  • 3
Niet eens met uw mening Velthuis, delen van techniek doet men al decennia lang in autoland. Dit is gewoon echt een gave bus en je ziet ze best veel rijden.
Marleen
Marleen
  • 6
Delen van techniek is inderdaad normaal, maar hier is die techniek niet geschikt voor een bus en dat is een gemiste kans
Andre 2496615
Andre 2496615
  • 8
Misschien woon jij naast de VAG-dealer, maar ik zie er slechts zelden één. Wat moet je ook met zo'n ding? Bovenmodale gezinnen met vijf kinderen zijn uit de mode.
Hijgaatlekker
Hijgaatlekker
  • 7
Wat is best veel ?
Zie er af en toe eentje rijden.
Voor de rest aardig ding maar ik zie het nut er niet van in.
Richard VMN
Richard VMN
  • 1
Het is gewoon een gaaf busje en dat er techniek wordt gedeeld doet er niets aan vanaf. De techniek voldoet ook prima. Alleen de prijs is wat hoog.
L Breevoort
L Breevoort
  • 0
Voor de bepaling van de hoeveelheid zitplaatsen dan wel laadvermogen wordt qua regelgeving in grote delen van de wereld (iig Europa en Azie) uitgegaan van 75 kg per persoon. Een 2-zitter moet dus minimaal 150 kg laadvermogen hebben en een 7-zitter 525 kg. Een auto met bv 500 kg laadvermogen kan hooguit een 6-zitter zijn.
Gewijzigd door auteur
EWi e
EWi e
  • 1
Daarom is de korte versie ook een logischere keuze dan de lange. Groot genoeg en meer laad en trek vermogen.
Volkswagen Multivan
Volkswagen Multivan
  • 9
Eens met Jan. De combi sportief en busje zie ik ook niet zo.
Deze personenbusjes zijn natuurlijk bij uitstek bedoeld voor roadtrips. Met een praktische range op de snelweg van ik denk zo'n 300KM niet erg praktisch. Als je de buzz vol mensen en spullen hebt waarschijnlijk nog minder. Neem dan de nieuwe multivan met een range van 90+ km (met nieuwe batterij net als de passat), lijkt me dat een concept dat veel beter past bij het doel van zo'n busje.
Ik vind het wel een geinig model. 700 KM range en een vanafprijs van 55K had mij kunnen verleiden.
Karel 4144231
Karel 4144231
  • 8
Die 55k snap ik, maar die 700km dan weer niet. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig alleen maar stukken van meer dan 500km rijdt, zonder enige pauze….althans dit lees ik geregeld terug in de reacties.
Gister met m’n Tesla m3, Dual motor naar Oostenrijk gereden 840km, 2x gestopt en dus 2x geladen, 20 en 14 min. Mooi tijd voor plasje, koffie en/of broodje en weer door.
Waarom moet ie dan 700km kunnen rijden? Maar als jij dat prettig vindt, dan is het prima)
Jan met de Pet 01
Jan met de Pet 01
  • 10
Groot gelijk, dat range gekakel gaat nergens over. Lijkt wel of iedereen in Zeeuws Vlaanderen woont en in de Eemshaven werkt op dit forum en dan dagelijks op en neer rijdt
Hein Hein
Hein Hein
  • 9
Nee joh iedereen woont in de randstad en komt nooit daarbuiten en dan heb je aan 300 km ook meer dan genoeg.
Frits79
Frits79
  • 3
Om de simpele reden dat je om wisselt met de chauffeur en dan de tweede persoon laat rijden en je dus niet hoeft te stoppen, 1x tanken en je bent er.
MvM
MvM
  • 9
Als je de post van KAREL 4144231 nu eens GOED leest snap je dat hij dus op z'n rit van 840 km in totaal 34 minuten (laad)pauze heeft gehad.
Laat het met wat tijd extra nou eens 40 of 45 minuten zijn.
Is het op een rit van 8-10 uur (afhankelijk van het verkeer) zó erg als je een twee of drie kwartier later aankomt? Vergaat dan je wereld?
.
Of ben jij het type dat op z'n werk altijd de pauze overslaat of anders een thuis gemaakt boterhammetjes in 3 minuten naar binnen werkt. Want hé, als je geen pauze neemt ben je toch zomaar ELKE werkdag een half uur eerder thuis. Toch?
Ik neem tenminste aan dat als je op vakantie al zoveel haast hebt je je op je werk helemáál de benen uit je lijf loopt....
Andre 2496615
Andre 2496615
  • 3
Een lange reis met een EV moet volledig gepland worden om het laden van de EV. Niet iedereen wil dat.
RnB
RnB
  • 1
Nee hoor, dat gaat vanzelf. 😊
Mobile
Mobile
  • 0
We zijn 2024, jij bent blijkbaar in 2015 blijven steken. Voor de meeste courante bestemmingen vraagt elektrisch rijden even veel of even weinig planning als met een brandstofauto.
EWi e
EWi e
  • 0
Hoezo plannen? Gewoon de dichtstbijzijnde laadplek op rijden als het nodig is. Daarnaast doet de navi van de auto de planning voor je.
.
En aangezien tegenwoordig de meeste mensen blind achter het pijltje op het scherm aan rijden en geen idee hebben vam waar ze zijn is dat met een ICE niet veel anders.
Hijgaatlekker
Hijgaatlekker
  • 2
Is al net als een brandstofauto met een tank van 20 liter, wil ook geen mens hebben.
MvM
MvM
  • 5
Ik begrijp je helemaal:
Jouw idee van een Roadtrip maken is proberen in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kilometers maken. Niet om iets te beleven want dat kost tijd. Vooral niet in een ander land om je heen kijken. En zeker niet de local cuisine uitproberen: Veel te eng, je weet nooit wat er in zit. Dan liever de meegebrachte boterhammen met omgekrulde plakjes kaas opeten bij het tankstation. En koffie drinken we wel uit de thermoskan, spaart ook weer tijd....
Maandag vertrekken en donderdag weer thuis....
TripleBee
TripleBee
  • 11
Laten we zeggen dat een T5 (alle andere T's buiten beschouwing gelaten) leeg 2000kg weegt. Die heeft meestal een MTM van 2800kg.
Mijn California weegt leeg pakweg 2500kg. Ik heb dus nog 500kg laadgewicht over (deze is gehomologeerd tot 3000kg).
Als we de berekening doen volgens de gegevens van S Velthuis, weegt een kampeerversie van deze bus dus pakweg 3136kg. Dit is al 11kg over het toegestane gewicht. Dan zit er nog geen chauffeur in, laat staan passagiers en bagage.
Om even simpel verder te redeneren: 3100kg leeggewicht, graag nog 4 personen + bagage in de kampeerbus (500kg? zoals bij mijn huidige California) zou dus al 3600kg zijn. Met trekhaak komt daar nog 100kg bij = 3700kg. Dit is al niet meer mogelijk met een gewoon B-rijbewijs.
En al dat gewicht moet ook vooruit geraken met een batterij? Rijbereik? 200-250km?
En dan wil ik natuurlijk ook nog wel eens een aanhanger kunnen trekken...
Als er nog geen alternatief is, waarom mag ik dan nergens meer binnen?
TripleBee
TripleBee
  • 1
Sinds 2018 werd de California niet meer in benzine-uitvoering gemaakt. Ik zit dus vast met mijn diesel.
Zoals ik al zei: er is geen alternatief die bruikbaar is vandaag.
Barri
Barri
  • 3
Op vrachtwagen kenteken. Mag je ook maar 80 en dat is weer goed voor het rijbereik
RobSmith
RobSmith
  • 1
Én voor de verkeersveiligheid.
Want de "bommen" van 3000kg en meer die met 130 over de snelweg razen krijg je geen prettig gevoel bij.
TripleBee
TripleBee
  • 0
Daarom rijd ik op de snelwegen ook maximum 110. Daarboven stijgt het verbruik onevenredig.
EV-bommen die 130 of meer rijden en evenveel wegen als mijn California zijn dan geen probleem?
TripleBee
TripleBee
  • 0
0 is nog beter.
40 is een sneltraagheid die niet optimaal is voor de motor (toerentalbereik).
De beste snelheid voor verbruik en vlotheid is voor mij nog steeds rond de 90km/h.
Boven de 110 en lager dan 70 is er geen winst op verbruik te halen.
80 is ook een onaangepaste snelheid voor 5e of 6e versnelling.
Jan met de Pet 01
Jan met de Pet 01
  • 3
Het is dus serieus waar dat je in menig camper bijna niks mee mag nemen! Ze zijn zo zwaar van zichzelf dat inclusief personen er vaak nog maar 1 tas bij kan.
Voor EV bussen geldt nu 4250 kg in uitzondering.
Voor EV auto niet, dus met bv een Tesla M3, waarmee je 1500 kg mag trekken heb je wel een BE rijbewijs nodig omdat je dan over 3500 kg gaat
EWi e
EWi e
  • 1
dus met bv een Tesla M3, waarmee je 1500 kg mag trekken heb je wel een BE rijbewijs nodig omdat je dan over 3500 kg gaat

Onzin! Alle model 3's wegen minder als 2000kg dus 1500kg aan de haak kan gewoon met B.
Markos
Markos
  • 2
Wat een gemiste kans van VW om niet zo'n flexibel interieur als in de Multivan in de Buzz toe te passen.
GTIUpper
GTIUpper
  • 4
Kost vast te veel, bij alle mini-MPV’s die ‘opgevolgd’ zijn door cross-overs is dit ook gesneuveld.
Gewijzigd door auteur
Markos
Markos
  • 2
Of het de kosten zijn weet ik niet, de Multivan heeft immers wel van die rails in de vloer om de stoelen te verschuiven door de hele auto.
Misschien zijn rails technisch niet mogelijk omdat de accu's in de bodem zitten van de Buzz.
Hoe dan ook, dit maakt de Buzz niet heel praktisch, zeker vergelijken met de Multivan.
Gewijzigd door auteur
Cole Trickle
Cole Trickle
  • 5
Al die inhoudsmaten en prestaties, leuk hoor. Volgens mij gaan de kopers vooral voor het uiterlijk. Dat ene tasje of die ene tiende seconde. Wat een prachtige retro stijl.
GTIUpper
GTIUpper
  • 10
De meest onzinnige ‘sportieve’ MEB’er van alle ‘sportieve’ MEB’ers die er is, bus en ‘sportief’ zijn al geen begrippen die samen gaan en hoeven, laat staan met het MEB-platform.
Gwystyl
Gwystyl
  • 1
Ach, ze hadden ook de Golf Sportsvan, die noch sportief, noch een busje was.
Ik snap niet helemaal dat ze hier een GTX label aan hangen, maar op zich zijn de vernieuwingen (sterkere motoren, AWD) wel mooi als nieuwe uitvoering natuurlijk.
Ik vraag me trouwens af; als het leeggewicht + laadvermogen boven de 3500kg komt, moet je dan een vrachtwagenrijbewijs hebben of zijn elektrische voertuigen daar (nog) van vrijgesteld (serieuze vraag, niet bedoeld om VW of EV's in het algemeen af te branden)?
GTIUpper
GTIUpper
  • 1
Per 1 juli zijn ook voor elektrische voertuig boven de 3500 kilo het C1 rijbewijs nodig.
En de Sportsvan had alleen een belachelijke naam en verder geen sportieve insteek qua rijden en uiterlijke opsmuk.
Gewijzigd door auteur
The Beast
The Beast
  • 0
Ik vind het donkere wel mooi en praktisch, maar verder zou de reguliere versie als bus al volstaan. Ik ken enkele jongens die hem nu als bedrijfsbus gebruiken (andere collega's hebben nog snel een dieselbus besteld), ben benieuwd hoeveel er aan materialen inpassen.
Marleen
Marleen
  • 0
Technisch gesproken is het MEB niet echt de ideale keuze voor een busje, laat staan voor een sportieve versie. Verder best een leuke verschijning, al zou ik het zwarte interieur van de GTX liever vervangen zien worden door wat meer kleur.
JL86
JL86
  • 8
Volledig gefaald dit busje, staan met bosjes te koop voor bijna 50% van de nieuwprijs. Het concept was leuk de uitwerking slecht.
The Lion
The Lion
  • 2
Klopt zag ze bij de dealer met 10.000+ voorraadkorting staan en niet te slijten begreep ik. Early adapters hebben er 1 als reclameobject maar voor de dagelijkse praktijk ongeschikt zowel de cargo als passagiers uitvoering. Niet mijn woorden maar die van de bezitters. Uitwerking dus idd slecht maar krijg je vaak bij haastwerk, oh nee wacht hoe lang werd dit busje ook alweer aangekondigd? Zeker 10+ jaar. Wordt net zo'n miskleun als de Beetle, je verwacht het niet van VW.
Gewijzigd door auteur
Panhard Dyna Z
Panhard Dyna Z
  • 1
Voor zo'n bus zijn dit krankzinnige accelleratiecijfers waar je inzittenden niet blij van worden; net als hun maaginhoud willen ze er dan snel uit.
Jammer dat de GTX de enige is die meer dan 1.000 kilo mag trekken, want ik lees dat die juist minder comfortabel geveerd is. En die Airstreamer op de foto zou ik er niet achter hangen; de lichtste mag al 1.800 kilo wegen.
Daarnaast 330 liter bagageruimte voor de lange versie valt mij flink tegen; een Grand Voyager (lijkt mij qua maat vergelijkbaar) had zo ongeveer het dubbele, en dan ook nog wat meer laadvermogen.
In mijn huidige MPV (want dat is deze bus eigenlijk toch?) kunnen de stoelen ook niet in de vloer of eruit en dat is echt wel heel jammer voor de bruikbaarheid; die vier kuub van de Grand Voyager als je de (loodzware) bank en stoelen eruit had waren soms best handig!
Maar leuk dat de MPV weer terugkomt ;-)
De Dude
De Dude
  • 2
Heb er veel van deze gezien in Italië. Vooral Deens kenteken. Geinig ding
MinicooperS 3461811
MinicooperS 3461811
  • 1
Theoretisch zou voor dit soort busjes een groter batterijpakket ideaal zijn bijvoorbeeld 100kWh. Maar vanwege het gewicht wordt het anders totaal onverkoopbaar.
vuurvlieg
vuurvlieg
  • 1
Het moet en zal een succes worden, deze (fl)opvolger van het aloude VW busje. Tenzij er een PHEV of hybride variant komt.
Pat 4580064
Pat 4580064
  • 0
Dit busje zou modulair moeten zijn.Het legt wel de zwakte van een EV bloot,nl eigen gewicht.Voorts begrijp ik niet dat men geen regeneratie met de voormotor mogelijk maakt bij een constante snelheid .Hetgeen de actieradius te goede komt.De huidige Multivan in PHEV uitvoering heeft slechts een EV-bereik van 35 km en een hoog brandstofverbruik.Technisch ligt er hier nog een markt open.PHEV:bereik van 150 km EV met 200kW-technologie en een 1.5L benzinemotor eronder.
Richard VMN
Richard VMN
  • 0
Ik heb liever de gewone versie met wat vrolijke kleuren. Het interieur is nu wel wat donker en saai in de GTX versie.
Hooked2U
Hooked2U
  • 0
Lijkt me gaaf 4x4 camper busje, kost vast een flinke duit.
De Pijp
De Pijp
  • 3
Oké, deze GTX slaat helemaal nergens op. Maar het is en blijft een leuke guitige bus om te zien. Ik vind het nog steeds een zeer geslaagd ontwerp.
Kevertje
Kevertje
  • 1
De enige bedenking die ik erbij kan maken: zelfs de beste ontwerpers en ingenieurs bij één van de grootste automobielbedrijven lukken er totaal niet om dat toch zo verplicht elektrisch rijden in een evident en betaalbaar verhaal om te zetten. Een volksmirakel teweeg brengen, zoals de na-oorlogse T1 wel kon. Deze ID Buzz is niet meer dan een zinloos speeltje voor eco-hipsters, vol toxische grondstoffen. Zo gingen we ook ooit de wereld redden met spaarlampen vol kwik.
Gewijzigd door auteur
Andre 2496615
Andre 2496615
  • 0
De politiek wil iets dat onhaalbaar en onbetaalbaar is. De EV is te duur voor Nederland en is onhandig.
Hijgaatlekker
Hijgaatlekker
  • 1
Nou nou, wat een TV scherm weer op dat dashboard...brrr, lelijk.
Die neus trouwens ook.
ano niem
ano niem
  • 1
Ronde koplampen mooier en dit interieur komt linea recta van Bart Smit Intertoys.
londen
londen
  • 1
Mooi ding maar wat gaat dit kosten? Ik denk dat je van 85K weinig wisselgeld krijgt. De markt voor zó'n dure 7-zitter lijkt me uiterst beperkt.
The Beast
The Beast
  • 1
Mooi ding maar wat gaat dit kosten? Ik denk dat je van 85K weinig wisselgeld krijgt. De markt voor zó'n dure 7-zitter lijkt me uiterst beperkt.

Er zijn helaas tal van mensen die er wel één moeten aanschaffen, in steeds meer steden mag je straks niet meer komen met de dieselbus. Natuurlijk zijn er andere alternatieven, de PSA bussen met o.a. de Toyota ProAce, Peugeot Expert EV etc. Die zijn een stuk goedkoper.
The Lion
The Lion
  • 0
Nee hoor de wal gaat het schip wel keren. Ik zeg niet dat er niets moet gebeuren maar er zijn nu al gemeenten en bedrijven die van vakmensen verwachten (eisen) dat ze een elektrische bedrijfswagen rijden anders krijgen ze de klus niet of geen ontheffing meer voor werk in de stad voor een bus die gewoon aan de laatste Euronorm voldoet. Je voelt 'm niet aankomen maar niemand wil die projecten meer doen want werk zat of op z'n minst tegen een veel hoger tarief en die Oost Europese vakman gaat zo'n elektrische bus al helemaal niet aanschaffen. En principes hebben blijkbaar wel een prijs want dubbel tarief was voor een grote bekende gemeente geen optie dus ze hebben de EV eis geschrapt omdat het werk gedaan moest worden. Daarnaast is het ook nogal hypocriet van met name gemeentes omdat het grootste deel van hun wagenpark nog op diesel rijdt.
LaRo4ever
LaRo4ever
  • 1
1000kg minder was nog acceptabel geweest
VrijNederland
VrijNederland
  • 1
Weet je wat het is, je kan er weinig of niets mee omdat je dan over het max gewicht gaat. Het is een trendy ding, alleen jammer dat hij door zijn belachelijke prijs niet aanslaat. Max 45k, dan verkoopt zo'n busje.
HarrieD
HarrieD
  • 2
Of het nu een busje is of niet, met veel of weinig laadvermogen, bagageruimte, vermogen etcetera, ik vind het één van de leukste BEV's. Van een Tesla, ID, i4 etc kijk ik niet meer op, iedere ID Buzz kijk ik na. Wat een gaaf ding.
EWi e
EWi e
  • 0
Juist, ook ik vind dit gewoon een leuk en gaaf ding. Zie er regelmatig eentje rijden en dat blijft gewoon leuk.
.
Persoonlijk zou ik wel deze GTX verkiezen boven de andere modellen, maar dan wel de korte uitvoering. Die is eigenlijk praktischer door de compactere buitenmaten, de hogere laad gewichten bij dezelfde bagageruimte.
.
Daarnaast vind ik het lichte interieur van de normale versie echt verschrikkelijk, dit donkere interieur oogt veel mooier en hoogwaardiger.
.
Ik heb eigenlijk helemaal niets met VW en al helemaal niet met de mager uitgevoerde MEB karretjes maar deze is gewoon gaaf...
Gewijzigd door auteur
Wim vd Berg
Wim vd Berg
  • 0
De ID Buzz en ook de ID3 worden qua steeds beter qua design. Alleen rondom de koplampen is verbetering nodig. Meer richting de T1/T2 voor de Buzz. Voor de 3 is een scherpere variant van de Golf 7.5 een idee (niet de 8).
Gewijzigd door auteur
EV rules
EV rules
  • 0
Aantal bedrijven zijn al bezig om deze aan te passen voor rolstoelgebruikers enz. Ik heb gekozen voor de Kia voor mijn monteurs omdat de 204 pk versie net niet voldeed. GTX komt wel beter in de buurt.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum