Test: Volkswagen ID. Buzz GTX LWB - liever lang dan snel
Nu zonder Porsche
71 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Twee jaar na de onthulling van de Volkswagen ID. Buzz voert Volkswagen een significante update in. Die brengt (nog) meer ruimte, een derde zitrij, nieuw infotainment, een nieuwe aandrijflijn en een nieuwe, sportieve GTX-versie. We rijden die GTX in lange vorm en pakken daarmee zoveel mogelijk van het nieuws mee.
Wat verandert er allemaal precies bij de Volkswagen ID. Buzz?
Best veel. Bij de update hoort een nieuw infotainmentscherm met verlichte ‘sliders’ en een 12,9-inch scherm, dat aanzienlijk prettiger werkt dan het oude systeem. Een nieuwe elektromotor voor de achterwielaangedreven Pro-versies brengt net als bij de ID4 en ID5 een vermogensstijging van 204 naar 286 pk en moet ook het verbruik verlagen. De accu wordt vergroot van 77 naar 79 kWh en de actieradius stijgt daarmee naar maximaal 461 kilometer, tegen 410 voor het ‘oude’ model. Er komt ook een versie met lange wielbasis, die maar liefst 25 centimeter langer is dan de reguliere ID. Buzz. De extra grote wielbasis betekent meer ruimte voor accu's, dus heeft de lange versie 86 in plaats van 79 kWh. Met maximaal 487 kilometer is dit ook de versie met de grootste actieradius. Snelladen gaat ook sneller dan voorheen, met 185 kW voor de reguliere en 200 kW voor de lange, 86 kWh-versie.
En dus de GTX-versie.
Juist. Technisch biedt de Volkswagen ID. Buzz GTX geen grote verrassingen, want we kennen zijn aandrijflijn al uit (onder meer) de Volkswagen ID4 GTX. Die auto levert na een recente update 340 pk en dat is ook de waarde die de twee elektromotoren van de ID. Buzz GTX laten noteren. Twee, ja, want dit is ook meteen de eerste ID. Buzz met vierwielaandrijving. De achterste motor levert net als in de Pro 210 kW/286 pk, de vooras krijgt 80 kW (109 pk) toebedeeld. De ‘korte’ GTX sprint daarmee in 6,1 seconden van 0 naar 100, de lange doet er zo’n 6,5 seconde over.

Een optioneel, vast panoramadak, hier op de reguliere Pro, is ook nieuw.
Is dat snel?
Voor een Volkswagenbusje absoluut, voor een moderne EV is ‘vlot’ een betere term. Het GTX-label is in dat kader dan ook wat overdreven, want bij de concurrentie zijn snellere auto’s zonder zo’n sportlabel te vinden.
Hoe sportief is de Volkswagen ID. Buzz GTX?
Ten opzichte van de reguliere ID. Buzz heeft de GTX andere schokdempers en veren, maar van echte sportiviteit is geen sprake. De auto is aan de stugge kant, maar hobbelt ook op wat ongelukkige en oncomfortabele wijze over korte oneffenheden heen. In snelle bochten kermen de brede banden het al snel uit en de voor personenauto-begrippen extreem hoge zitpositie draagt bepaald niet bij aan het sportieve gevoel. De besturing is wel prettig afgewogen en wat extra tractie in de regen is natuurlijk nooit weg. Bovendien accelereert dit ‘busje’ er met veel enthousiasme vandoor en profiteert het trekgewicht mee van de vierwielaandrijving. De lange GTX mag 1.600 kg trekken en de ‘korte’ 1.800, terwijl de reguliere ID. Buzz het op 1.000 kg houdt. Een Kia EV9 Dual Motor heeft echter nog meer vermogen en mag 2.500 kg meesleuren, dus op dat vlak zijn er alsnog betere alternatieven.

Binnenin de GTX (boven) heerst door al dat zwart een heel andere sfeer dan in de reguliere ID. Buzz (onder).
Hoeveel ruimte biedt die lange Volkswagen ID. Buzz?
Heel veel. Op de derde zitrij van de ‘LWB’ (long wheelbase) is het ongeëvenaard ruim, met een bijna overdreven hoeveelheid beenruimte die door de verschuifbaarheid van allerlei stoelen ook anders inzetbaar is. De toegang naar achteren is trouwens ook goed voor elkaar, dankzij een makkelijk wegklapbare stoel en een schuifdeur die nog eens 19 centimeter breder is dan bij de ‘korte’ ID. Buzz. Met alle stoelen in gebruik kan er nog 330 liter aan bagage mee, zonder derde zitrij gaat het tot 1.340 liter en gooi je alles plat kan er zelfs 2.469 liter in de lange ID. Buzz. Volkswagen rekent daarmee bovendien tot de bovenkant van de rugleuning van de voorstoelen, dus stiekem gaat er nog meer in en is de hoeveelheid laadruimte bijna eindeloos. Het verwijderen van de tweede rij is overigens niet mogelijk en een vlakke laadvloer bereik je alleen door een soort verhoogde plank te monteren die flink wat ruimte wegsnoept. Niet handig, maar de ID. Buzz is zo ruim dat het optimaal benutten van die ruimte eigenlijk simpelweg niet nodig is.

Een extra grote toegang en bizar veel ruimte achterin de lange ID. Buzz.
Zit de derde zitrij alleen in de lange versie van de ID. Buzz?
Nee, ook de 'korte' ID. Buzz profiteert. Die auto was er tot nu toe alleen als vijfzitter (of tweezits bestelbus), maar is nu als optie ook als zeszitter (2-2-2) te krijgen. De versie met lange wielbasis is maar liefst 25 centimeter langer dan de reguliere variant. Deze auto is er als vijfzitter, als zeszitter óf als zevenzitter, met een driezits bank in het midden.
Had je deze auto's al gezien?

Volkswagen ID. Buzz Pro 8 Intro 77kWh | LED IQ Matrix | Elektrische Zijschuifdeuren | Achteruitrijcamera | Keyless | Stoelverwarming |
- 2023
- 11.021 km

Volkswagen ID. Buzz 1st Max 77kWh | NL-auto | Trekhaak | Elektrische deuren | 360° camera |
- 2023
- 24.349 km

Volkswagen ID. Buzz Economy Business 59 kWh 170PK Actieprijs icm koop of lease via Ames
- 2025
- 15 km
Lezersreacties (71) (gesloten)
Massa leeg: 2636 kg
Massa max: 3125 kg
Toegestane maximale belading: 589 kg...
Voor de 7 dwergen dus, nog minder laadvermogen dan de SWB. Daar wreekt zich wederom de wasmachinisering. Dit ding moest en zou gebouwd worden met eenheidsworst legoblokjes. En dat kan helemaal niet. Conclusie: zinloos apparaat, je kunt er precies helemaal niets mee. Of je moet koerier van piepschuim blokken zijn.
Dat zijn best grote dwergen
En dan heb je 340pk, maar dan trek je in 6,5 seconde naar de 100km/uur. Dat is langzaam (voor 340pk). Maar dan wel het bonkige van een sportieve auto. En voor de lange versie weer minder trekgewicht dan de korte versie.
Deze auto is vlees noch vis. Het is niet snel (genoeg) en niet praktisch (genoeg). Volkswagen verzaakt echt op elektrisch vlak. Zelfs beginnende merken presteren behoorlijk beter dan wat Volkswagen laat zien.
En dan ook een beetje een goedkoop interieur. De kers op de frikandellenvlaai ...
Tis een Volkswagenbussie hoor, niks meer.
Vorige week in elektrische Citroën Jumpy taxi gereden in full option. Dat is meer mijn smaak dan deze VW maar is subjectief natuurlijk.
En waarom zou je met zo’n veredelde taxibus in 6,5 seconden naar 100 willen? Ding is bedoeld om veel mensen en bagage te vervoeren.
Zie er af en toe eentje rijden.
Voor de rest aardig ding maar ik zie het nut er niet van in.
Deze personenbusjes zijn natuurlijk bij uitstek bedoeld voor roadtrips. Met een praktische range op de snelweg van ik denk zo'n 300KM niet erg praktisch. Als je de buzz vol mensen en spullen hebt waarschijnlijk nog minder. Neem dan de nieuwe multivan met een range van 90+ km (met nieuwe batterij net als de passat), lijkt me dat een concept dat veel beter past bij het doel van zo'n busje.
Ik vind het wel een geinig model. 700 KM range en een vanafprijs van 55K had mij kunnen verleiden.
Gister met m’n Tesla m3, Dual motor naar Oostenrijk gereden 840km, 2x gestopt en dus 2x geladen, 20 en 14 min. Mooi tijd voor plasje, koffie en/of broodje en weer door.
Waarom moet ie dan 700km kunnen rijden? Maar als jij dat prettig vindt, dan is het prima)
Laat het met wat tijd extra nou eens 40 of 45 minuten zijn.
Is het op een rit van 8-10 uur (afhankelijk van het verkeer) zó erg als je een twee of drie kwartier later aankomt? Vergaat dan je wereld?
.
Of ben jij het type dat op z'n werk altijd de pauze overslaat of anders een thuis gemaakt boterhammetjes in 3 minuten naar binnen werkt. Want hé, als je geen pauze neemt ben je toch zomaar ELKE werkdag een half uur eerder thuis. Toch?
Ik neem tenminste aan dat als je op vakantie al zoveel haast hebt je je op je werk helemáál de benen uit je lijf loopt....
.
En aangezien tegenwoordig de meeste mensen blind achter het pijltje op het scherm aan rijden en geen idee hebben vam waar ze zijn is dat met een ICE niet veel anders.
Jouw idee van een Roadtrip maken is proberen in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kilometers maken. Niet om iets te beleven want dat kost tijd. Vooral niet in een ander land om je heen kijken. En zeker niet de local cuisine uitproberen: Veel te eng, je weet nooit wat er in zit. Dan liever de meegebrachte boterhammen met omgekrulde plakjes kaas opeten bij het tankstation. En koffie drinken we wel uit de thermoskan, spaart ook weer tijd....
Maandag vertrekken en donderdag weer thuis....
Mijn California weegt leeg pakweg 2500kg. Ik heb dus nog 500kg laadgewicht over (deze is gehomologeerd tot 3000kg).
Als we de berekening doen volgens de gegevens van S Velthuis, weegt een kampeerversie van deze bus dus pakweg 3136kg. Dit is al 11kg over het toegestane gewicht. Dan zit er nog geen chauffeur in, laat staan passagiers en bagage.
Om even simpel verder te redeneren: 3100kg leeggewicht, graag nog 4 personen + bagage in de kampeerbus (500kg? zoals bij mijn huidige California) zou dus al 3600kg zijn. Met trekhaak komt daar nog 100kg bij = 3700kg. Dit is al niet meer mogelijk met een gewoon B-rijbewijs.
En al dat gewicht moet ook vooruit geraken met een batterij? Rijbereik? 200-250km?
En dan wil ik natuurlijk ook nog wel eens een aanhanger kunnen trekken...
Als er nog geen alternatief is, waarom mag ik dan nergens meer binnen?
Zoals ik al zei: er is geen alternatief die bruikbaar is vandaag.
Want de "bommen" van 3000kg en meer die met 130 over de snelweg razen krijg je geen prettig gevoel bij.
EV-bommen die 130 of meer rijden en evenveel wegen als mijn California zijn dan geen probleem?
40 is een
sneltraagheid die niet optimaal is voor de motor (toerentalbereik).De beste snelheid voor verbruik en vlotheid is voor mij nog steeds rond de 90km/h.
Boven de 110 en lager dan 70 is er geen winst op verbruik te halen.
80 is ook een onaangepaste snelheid voor 5e of 6e versnelling.
Voor EV bussen geldt nu 4250 kg in uitzondering.
Voor EV auto niet, dus met bv een Tesla M3, waarmee je 1500 kg mag trekken heb je wel een BE rijbewijs nodig omdat je dan over 3500 kg gaat
Onzin! Alle model 3's wegen minder als 2000kg dus 1500kg aan de haak kan gewoon met B.
Misschien zijn rails technisch niet mogelijk omdat de accu's in de bodem zitten van de Buzz.
Hoe dan ook, dit maakt de Buzz niet heel praktisch, zeker vergelijken met de Multivan.
Ik snap niet helemaal dat ze hier een GTX label aan hangen, maar op zich zijn de vernieuwingen (sterkere motoren, AWD) wel mooi als nieuwe uitvoering natuurlijk.
Ik vraag me trouwens af; als het leeggewicht + laadvermogen boven de 3500kg komt, moet je dan een vrachtwagenrijbewijs hebben of zijn elektrische voertuigen daar (nog) van vrijgesteld (serieuze vraag, niet bedoeld om VW of EV's in het algemeen af te branden)?
En de Sportsvan had alleen een belachelijke naam en verder geen sportieve insteek qua rijden en uiterlijke opsmuk.
Jammer dat de GTX de enige is die meer dan 1.000 kilo mag trekken, want ik lees dat die juist minder comfortabel geveerd is. En die Airstreamer op de foto zou ik er niet achter hangen; de lichtste mag al 1.800 kilo wegen.
Daarnaast 330 liter bagageruimte voor de lange versie valt mij flink tegen; een Grand Voyager (lijkt mij qua maat vergelijkbaar) had zo ongeveer het dubbele, en dan ook nog wat meer laadvermogen.
In mijn huidige MPV (want dat is deze bus eigenlijk toch?) kunnen de stoelen ook niet in de vloer of eruit en dat is echt wel heel jammer voor de bruikbaarheid; die vier kuub van de Grand Voyager als je de (loodzware) bank en stoelen eruit had waren soms best handig!
Maar leuk dat de MPV weer terugkomt ;-)
Die neus trouwens ook.
Er zijn helaas tal van mensen die er wel één moeten aanschaffen, in steeds meer steden mag je straks niet meer komen met de dieselbus. Natuurlijk zijn er andere alternatieven, de PSA bussen met o.a. de Toyota ProAce, Peugeot Expert EV etc. Die zijn een stuk goedkoper.
.
Persoonlijk zou ik wel deze GTX verkiezen boven de andere modellen, maar dan wel de korte uitvoering. Die is eigenlijk praktischer door de compactere buitenmaten, de hogere laad gewichten bij dezelfde bagageruimte.
.
Daarnaast vind ik het lichte interieur van de normale versie echt verschrikkelijk, dit donkere interieur oogt veel mooier en hoogwaardiger.
.
Ik heb eigenlijk helemaal niets met VW en al helemaal niet met de mager uitgevoerde MEB karretjes maar deze is gewoon gaaf...
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.