Test: VinFast VF6 – Alle begin is moeilijk

Nu moet het gebeuren

33 reacties

Video

Het Vietnamese VinFast is formeel al een paar jaar aanwezig in Nederland, maar op straat zien we daar nog maar weinig van. Dat moet veranderen met de VF6, de compactste en goedkoopste VinFast tot nu toe.

First things first: hoe goedkoop en compact is de VinFast VF6 precies?

Met een vanafprijs van dik 36 mille is de altijd elektrische Vinfast VF6 veel goedkoper dan de grotere VF8. Hij is met 4,24 meter ook een stuk compacter en past met die prijs en dat formaat keurig bij auto’s als de Volkswagen ID3, Cupra Born, Volvo EX30 en Renault Megane E-Tech. Op die laatste lijkt de in Italië ontworpen Vinfast ook wel een beetje, al noemt VinFast dit een SUV en zijn met name de voor- en achterkant wel degelijk lekker herkenbaar.

Vrij compact dus, maar ook vrij krap?

Vinfast VF6

Hoewel de VinFast net als de Megane een voorwielaandrijver is, levert dat hier geen serieuze bagageruimte op. Er gaat maar 350 liter achter de achterbank en de ruimte onder de laadvloer is met de laadkabels en wat noodvoorzieningen helemaal gevuld. Een ‘frunk’ heeft de VF6 ook al niet, dus hier blijft het bij. Op de achterbank is er meer ruimte dan in een Megane of EX30, maar die zijn dan ook wel erg krap. Ook in de VinFast staat de bank veel te laag ten opzichte van de vloer, waardoor volwassenen oncomfortabel met opgetrokken benen zitten.

Is het voorin de VF6 beter vol te houden?

De zitpositie voorin is ook al niet geweldig. De elektrisch verstelbare stoel van de door ons gereden Plus-versie staat te hoog ten opzichte van het stuur, dat op zijn beurt maar beperkt in diepte verstelbaar is. Tel daar de vlakke zitting, de beperkte knieruimte en de te laag gemonteerde gordel bij op en je voelt je als lange Nederlander toch wat misplaatst in deze auto. Daar hoort dus ook een kanttekening bij: wie compact van bouw is en niet maalt om een hoge zithouding heeft het hier al snel prima.

Heeft VinFast het bouwen van een mooi interieur al in de vingers?

Vinfast VF6

Het interieur maakt net als de rest van de auto een stevige, doortimmerde indruk. In dat opzicht is de kwaliteitsbeleving dus prima, maar de gebruikte materialen kunnen beter en de afwerking is niet indrukwekkend. De PRND-tuimelschakelaars voor de rijrichting zijn vrijwel de enige ‘knoppen’ en reageren niet altijd direct. Vrijwel alle overige functies zitten in het scherm. Dat werkt redelijk, maar heeft ook nadelen. Met name het uitschakelen van allerlei irritante veiligheidspiepjes is vrij omslachtig, en terugkomen op het basisscherm is doorgaans niet gemakkelijk. Het scherm zelf is met 12,9 inch lekker groot en staat mooi naar de bestuurder toe gedraaid, maar is (en blijft) in het donker veel te fel. Ook de automatische klimaatregeling doet iets te hard zijn best en blijft in de automatische stand vaak de hele rit keihard blazen.

Hoe rijdt de VinFast VF6?

Die Plus-versie onderscheidt zich niet alleen met meer luxe, maar ook met meer vermogen van basisversie Eco. Die heeft 177 pk, de Plus 204 pk. Dat is meer dan genoeg voor de voorwielen, die zelfs onder droge omstandigheden hoor- en voelbaar moeite hebben om het volle vermogen op de weg te krijgen. Met enig beleid te werk gaan dus, maar ook op tijd remmen. Hoewel de ‘kruipfunctie’ uitschakelbaar is, remt de VinFast zonder het rempedaal te gebruiken namelijk te langzaam af om van ‘one pedal driving’ te kunnen spreken. De onderstelafstemming is lekker comfortabel, maar door de te slappe demping achter heeft de auto de neiging om wat na te deinen. De besturing zelf is vrij direct en net wat minder vederlicht dan in veel andere Aziatische EV’s, maar toch behoorlijk gevoelloos.

Vinfast VF6

De stoelen staan nogal hoog.

Hoe zit het met de elektrische prestaties van de VinFast VF6?

Beide versies van de VF6 hebben een LFP-accu van net geen 60 kWh netto, maar daarmee komt de VF6 in het gunstigste geval maar zo’n 400 kilometer ver. Het verbruik is dan ook stevig: waardes van rond de 20 kWh per 100 km (WLTP) zien we elders bij veel grotere SUV’s. Onze eerste testrit was te kort voor een gedegen verbruiksonderzoek, maar reken in de praktijk zeker niet op veel betere waarden. Een snellaadvermogen in kW geeft VinFast niet op, maar een beloofde laadtijd van 25 minuten van 10 naar 70 procent is aardig in lijn met de concurrentie.

Het klinkt allemaal niet al te positief helaas. Klopt dat?

Tja. Al met al is er gewoon maar weinig reden om te denken dat de VF6 veel mensen bij een Megane of zelfs EX30 gaat weghouden. Hij heeft een aantal duidelijke nadelen, weinig specifieke voordelen en de prijzen zijn weliswaar concurrerend, maar niet laag genoeg om die nadelen te compenseren. Zeven jaar garantie is wél een duidelijk onderscheidende factor, maar dan moet VinFast het natuurlijk wel zo lang volhouden in Europa.

Vinfast VF6
Vinfast VF6Vinfast VF6Vinfast VF6Vinfast VF6Vinfast VF6Vinfast VF6Vinfast VF6Vinfast VF6Vinfast VF6

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (33) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum