Test: Fiat 600e - elektrische Italiaan met eigen karakter
Bestaand platform, eigen karakter voor elektrische Fiat
76 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Fiat kan als onderdeel van het Stellantis-concern vrij shoppen in de magazijnen van Citroën en Peugeot en dus herkennen we heel veel specificaties van de nieuwe 600 E. Gelukkig rijdt de auto wel echt als een Fiat.
Een nieuwe Fiat, dat zien we niet vaak meer
Nee zeker niet. Het was qua nieuwe auto’s de afgelopen tien jaar behoorlijk stil bij Fiat. Naast de nieuwe 500 was er eigenlijk weinig te melden. Het feit dat het merk nu onderdeel uitmaakt van het Stellantis-concern geeft de Italianen echter nieuwe mogelijkheden. De gloednieuwe Fiat 600 is daar een mooi voorbeeld van. Het is eindelijk weer een Fiat in de geest van onder meer de succesvolle Punto. Ja, deze auto is een stuk groter en staat hoog op de poten, maar zoals de Puma bij Ford de Fiesta vervangt, moet deze 600 de leuke ‘compacte’ gezinsauto worden voor Fiat. In de praktijk vervangt hij een beetje de 500L. De vormgeving is op orde. Op geen enkele manier is aan de buitenkant te zien dat de auto op het platform staat van bijvoorbeeld een Opel Mokka of Citroën DS3. De moderne retro-look van de nieuwe 500 wordt doorgezet en geeft de auto wat ons betreft een onmiskenbaar Fiat-uiterlijk. Aan de binnenkant geldt dat ook. Het dashboard, met de centrale klok met de witte band die breed doorloopt, past erg bij het merk, net als de goedgeplaatste schakelknoppen onder aan de middenconsole. Het is wel minder uniek dan de buitenkant, want het lijkt allemaal wel wat op de cockpit van nieuwe Jeep Avenger. Wat ons betreft zegt dat alleen meer over het Fiat-gehalte dat de Jeep heeft gekregen dan dat het iets afdoet aan de Fiat-vibe in deze 600. We herkennen het delen binnen het concern slechts aan kleine zaken als de startknop, de raambediening, de stengels aan het stuur en de rijmodus-knop: zaken die we kennen van Peugeot. Het zijn kleine details binnen een leuke Fiat-omgeving.
Op de achterbank is het qua beenruimte niet heel ruim, maar de hoofdruimte is opvallend goed. Dat de zit ook erg goed is, is niet vanzelfsprekend, want we zijn op pad met de elektrische versie: de 600 E. Sterker nog, voorlopig is dat de enige 600 die verkrijgbaar is. Pas volgend jaar volgt ook een (mild-)hybride-versie op basis van de motor die al in de 3008 is gelanceerd. Maar nog even over die zitpositie: vaak zit je in elektrische auto’s wat onprettig achterin door de accu’s die de bodem hoger maken. Maar de zit is opvallend comfortabel achterin. De stoelvorm in de bank is prettig en de benen hebben voldoende steun. Dit is echt bovengemiddeld, ondanks de beperkte beenruimte.
Voorin zitten we ook wat hoger en het stuur kan net niet zover naar ons toe als we zouden willen. De ergonomie is wel goed, met een simpele en doeltreffende bediening van alles.
Herkenbaar Fiat-interieur
We kennen de specificaties van de Fiat 600e zeker al van andere auto’s?
Zeker! Qua uiterlijk mag de auto vrij uniek zijn, qua specificaties is hij dat zeker niet. De auto mag de nieuwe elektrische aandrijflijn van Stellantis gebruiken zodat we precies evenveel vermogen, koppel en accucapaciteit hebben als in veel andere elektrische auto’s binnen het concern. Van Jeep Avenger en vernieuwde Peugeot 2008 tot de DS3 en de vernieuwde Citroën E-C4: allemaal hebben ze 156 pk, 260 Nm koppel en 54 kWh aan accu. Deze Fiat 600e heeft dat dus ook. De WLTP-range verschilt uiteraard wel van model tot model en de Italiaan scoort 409 kilometer. Prima voor dit segment, zeker omdat onze verbruikservaringen met de vernieuwde elektrische techniek goed zijn. Het is een fors verschil met (onder meer) de uitgaande Opel Mokka en Peugeot 2008, die op dat vlak dramatisch slecht scoorden, met een slechte actieradius tot gevolg. In deze Fiat moeten 350 echte kilometers gemakkelijk haalbaar zijn. Snelladen kan tot 100 kW, wat niet baanbrekend is, maar voor dit segment in orde.
En hoe rijdt dat?
Het vermogen van 156 pk is voor een elektrische auto niet overdreven veel. In de Italiaanse heuvels blijkt het echter voldoende voor de 600, mede dankzij het hoge koppel. Belangrijker om te melden is dat qua rijden de auto al net zoveel eigen persoonlijkheid heeft als qua uiterlijk. De 600 rijdt precies zoals je van een moderne Fiat verwacht. De typische superlichte besturing is erg herkenbaar. Daarbij heeft de auto een comfortabel onderstel, dat goed raad weet met de slechte Italiaanse wegen, terwijl hij dynamisch genoeg is om de befaamde ‘enthousiaste’ Italiaanse rijstijl mogelijk te maken. Hij is zeker niet sportief, maar de koets is zoveel strakker in vergelijking met bijvoorbeeld Citroëns. Als je dan toch een comfortabele auto wilt, doe ons dan deze maar. Het enige euvel is het gewicht van de auto. Hij weegt door zijn accu’s ruim 1.500 kilo en dat is wel fors. Ook al duwt de auto niet extreem door, je merkt wel continu dat al die kilo’s moeten worden gedempt, waardoor er vaak net wat extra deining in de auto komt. Het is niet extreem, maar wel genoeg om te merken als je bijvoorbeeld last hebt van wagenziekte. Nu is het Nederlandse verkeer stukken minder bochtig, krap en heuvelachtig dan de heuvels rondom Turijn, maar toch. We zijn benieuwd hoe de hybride 600 straks rijdt, omdat die vermoedelijk zomaar 200 tot 250 kilo lichter zal zijn.
Een erg goede zit qua comfort.
Fiat was altijd lekker goedkoop!
Bij elektrische auto’s blijft dat een lastig punt. Fiat introduceert de 600e in twee versies. Hij komt op de markt als Red en als hoogst gepositioneerde LaPrima. De LaPrima is daarbij de klassieke, luxere variant, de Red is – je raadt het al – volledig in het rood uitgevoerd en heeft ook rode accenten in het interieur, maar veel minder aanwezige gadgets. De Fiat heeft als Red een vanafprijs van €35.990. Voor de rianter uitgeruste LaPrima ben je €40.990 kwijt. De Red heeft stalen wielen, ledverlichting rondom, parkeersensoren achter, sfeerverlichting, een met kunstleer bekleed stuurwiel en het 10,25-inch grote infotainmentscherm. Adaptieve cruisecontrol met Traffic Jam Assist, automatische airco en een regensensor zitten er ook op. De duurdere versie krijgt daarbij onder meer ook stoelverwarming en stoelmassage, het mativoren dashboard en 18-inch lichtmetaal. De enige eigen keuze die je los van de uitvoering kunt maken, is de kleur, waarbij de LaPrima wat meer mogelijkheden biedt dan de Red. De prijs is evengoed aan de hoge kant en ver weg van wat ooit een compact gezinsautootje bij Fiat kostte. Voor 40.000 euro koop je ook ruimere EV’s. De 600 voelt ondanks de gedeelde techniek wel zeker als Fiat. Na Opels, Peugeot en Citroëns op hetzelfde platform met allemaal een eigen identiteit is dat het volgende bewijs dat bij Stellantis techniek delen niet meteen leidt tot merkerosie.
Lezersreacties (76) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.