Skoda Octavia - Eerste Kennismaking

Vertrouwd, maar dan moderner

Skoda Octavia
AutoWeek 44 2019
AutoWeek 44 2019

Je leest het in AutoWeek 44 2019

Bij de Volkswagen Groep is het vernieuwingsfeest in het compacte C-segment in volle gang. In het kielzog van de Volkswagen Golf volgt de nieuwe Skoda Octavia, waarmee we voorafgaand aan de onthulling al konden rijden.

Hoewel het merk net z’n derde SUV aan het gamma heeft toegevoegd en die carrosserievorm zoals overal stevig aan populariteit wint, is het nog altijd de Octavia die wat verkoopcijfers betreft de kar trekt bij Skoda. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De Octavia is de enige Skoda die in alle fabrieken van het merk wordt gebouwd en mag zich in een aantal landen zelfs de populairste auto van z’n segment noemen. Waar dat segment zich precies bevindt, is bij de Tsjech echter niet zo duidelijk als bij veel andere modellen. Net als veel andere Skoda’s opereert het model enigszins in het grijze gebied tussen twee segmenten in.

Dat de auto ruimer is dan bijvoorbeeld een Golf, is één van de voornaamste redenen voor z’n trouwe klantenkring. Bij de nieuwe generatie verandert daar niets aan, al zullen potentiële kopers ook niet achteroverslaan van het ruimte-aanbod. Op dit vlak en wat buitenmaten betreft, is de auto namelijk vrijwel identiek aan z’n voorganger, wat overigens ook voor de Golf 8 geldt. Het interessante hieraan is dat Volkswagen hierdoor rigoureus breekt met een jarenlange traditie waarin nieuwe modellen per definitie groter, ruimer en lichter waren.

Net als de Golf is de nieuwe Octavia vooral een stuk moderner dan zijn in 2012 gelanceerde voorganger, die z’n wat hogere leeftijd inmiddels toch lastig kan verbergen. De strakke koets is geen aandachtstrekker, maar past wel beter bij die van recentere Skoda-modellen. Ledkoplampen en -achterlichtunits zijn straks standaard, al zijn er nog wel twee varianten van.

GEZELLIG

Het is vooral het interieur waar de ontwerpers een stevig ander beleid hanteerden. Het dashboard deelt z’n basisopzet, waarbij de ventilatieroosters onder het stevig gegroeide beeldscherm worden geplaatst, met de al veel aangehaalde Golf. De Skodaontwerpers vullen die schets echter op een totaal andere manier in en komen met een minder gelikt, gezelliger plaatje. Vooral het feit dat delen van het dashboard met stof of leer zijn bekleed, draagt bij aan de sfeer.

Een centraal touchscreen is standaard, een digitaal instrumentarium uitvoeringsafhankelijk. De combinatie werkt net als in de nieuwe Golf prettig, nog beter dan voorheen. Wat blijft, is de grote hoeveelheid handigheidjes. Skoda is het ‘simply clever’ nog niet vergeten en dus krijgt de nieuwe Octavia onder meer een ruitenkrabber achter de tankklep en een paraplu in de deur. Nieuw is een USB-C-aansluiting bij de binnenspiegel, een zeer handige toevoeging voor wie liefst met een dashcam onderweg is.

TWEESPAAKS STUURWIEL

Hoewel het dashboard nog grotendeels schuilgaat onder dikke plakken plastic, zijn de basislijnen tijdens de proefrit goed te zien. Het centrale scherm is in de testauto niet bruikbaar, maar bevindt zich wel goed onder handbereik. Uiteraard is het digitale instrumentarium niet afgeplakt. Anders dan bij de Golf is het hier niet standaard, maar wie het kiest, krijgt een gelijkwaardig exemplaar voorgeschoteld. Dat laat zich middels fraaie knoppen op het stuur op een uiterst handige manier bedienen. Welke informatie er in het scherm wordt weergegeven, laat zich met een kleine beweging van de duim instellen en ook wie de complete indeling wil veranderen, is snel klaar.

Nieuw is dat de kleurstelling van de schermen en de sfeerverlichting geheel naar eigen wens kunnen worden aangepast. Het tweespaaks stuurwiel is nieuw en een bijzondere verschijning te midden van de driespakige exemplaren die tegenwoordig bijna standaard worden toegepast. Het stuur is uitgebreid verstelbaar en dat geldt ook voor de stoel, al zitten we in de versie met luxueuze comfortstoelen gevoelsmatig net wat hoger dan in het bescheidener interieur van een ander exemplaar.

SHIFT-BY-WIRE

We rijden de Octavia in twee versies, allebei met een Combi-koets. De 2.0 TDI is voor de Nederlandse markt inmiddels niet meer zo relevant, maar z’n DSG-automaat is dat zeker wel. De bediening daarvan geschiedt vanaf nu volgens een shift-by-wiresysteem, dus zonder mechanische bedieningshendel. In plaats daarvan is er een schakelaar die weinig ruimte inneemt en bovendien ook door een computer kan worden bediend, mocht de techniek daar op een dag rijp voor zijn.

De 150 pk sterke diesel sleurt de Skoda met gemak door het Toscaanse landschap, al voelt de auto in deze vorm wel vrij zwaar aan. Wat rijden betreft, is het een typische Skoda. Het merk opereert ook met het nieuwe model duidelijk aan de comfortabele kant van het Volkswagen-spectrum en combineert een lichte en prettige besturing met een vrij zacht onderstel. Dat strijkt oneffenheden keurig glad en doet geen enkele moeite om sportief over te komen. Of de auto daarmee te afstandelijk is, is een persoonlijke afweging. Sportieve rijders kunnen waarschijnlijk beter in een Leon of een andere concurrent stappen, maar voor de doorgaans praktisch ingestelde kilometervreters uit de Octavia-doelgroep is de hoge mate van comfort wel zo fijn. In Nederland stappen ook die kilometervreters steeds vaker in een benzinevariant en die proberen we uit in de vorm van de 150 pk sterke 1.5 TSI. Die is in dit geval gekoppeld aan een handbak en ontbeert dus de Mild Hybridtechnologie die z’n DSG-broertje wel krijgt.

De bak schakelt stevig en soepel, de motor heeft kracht genoeg, maar door de lange verzetten is het in een heuvelrijke omgeving wel zaak om vlot terug te schakelen. Daarbij valt opnieuw op hoe stil de Octavia is, want de motor is ook bij hogere toerentallen niet hinderlijk aanwezig.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Praat verder op het forum