Skoda Felicia Combi 1.9 LXD (1997)

Betrouwbaar werkpaard

Skoda Felicia Combi 1.9 LXD
De grote Skoda Octavia wordt geleverd met dieselmotoren, maar veel minder bekend is de dieselversie van de Felicia. Hoogste tijd dus voor een uitgebreidere kennismaking met dit werkpaard.

Momenteel gaat de meeste aandacht bij Skoda uit naar de Octavia. Logisch, want met die auto maken de Tsjechen hun entree in een duidelijk hogere klasse dan waar de afgelopen decennia op bescheiden schaal werd geopereerd. Die Octavia is de eerste volledig nieuwe Skoda die werd ontwikkeld onder de vleugels van moeder Volkswagen. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn en daarmee begint Skoda aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis, dat vooral in het teken moet staan van imagoverandering.
Ook die Felicia is al ontstaan onder Volkswagen-regime; het is een fors verbeterde versie van de oude Favorit. Je kunt kiezen uit de vertrouwde 1,3-liter Skoda-motoren, maar is er ook een 1,6-liter Volkswagenkrachtbron leverbaar. Aanzienlijk minder bekend is de dieselende Felicia.
Skoda levert de Felicia met de indirekt ingespoten diesel uit de Golf. Uit een inhoud van 1896 cc haalt deze vierpitter zonder turbohulp 64 paardekrachten; geen wereldaantal, maar voor een basisdiesel voldoende. De Skoda sjouwt ermee van 0 naar 100 in bijna 18 seconden en zijn top bedraagt zo'n 155 km/h. Daarmee komt de Felicia nog heel aardig mee in het verkeer. Als je echt haast hebt, moet je wat verder doortrekken in de versnellingen om de gang er goed in te houden. Inhalen kun je maar beter niet in zijn '5' doen en boven de 130 is de fut er echt uit. Prettig daarbij is het gunstige verbruik; een rustige rit met behoorlijk wat buitenweg en snelweg leverde zomaar 1:18,5 op. Echt gas op de plank leverde rond de 1:12 op. Over de gehele test kwamen we uit op 1:15. Netjes, maar niet schokkend zuinig.

Slimmigheidje
Tsjechen zijn van oudsher heel creatieve jongens. Het automatische voorgloeisysteem is daarvan een lichtend voorbeeld. Trek het voorportier dicht en vanzelf wordt het gloeien gestart. Tegen de tijd dat je de sleutel met asymmetrische baard in het contactslot hebt, kun je meteen starten. De diesel komt dan met flink wat geratel tot leven en het duurt ook wel even voordat-ie zich wat meer op de achtergrond houdt. De geluidsmetingen laten zien dat de Felicia Diesel behoorlijk stil is, al blijf je je wel altijd bewust van de aanwezigheid van een dieselmotor.
Over de vijfbak zijn we goed te spreken, al zouden de dwarsslagen bij het schakelen wat kleiner mogen. De reminstallatie in standaardopstelling (schijven voor/trommels achter) voldoet voor deze auto prima. De bekrachtigde besturing scoort eveneens een dikke voldoende en het weggedrag van de Felicia valt in de categorie betrouwbaar. Wel helt de auto in snel genomen bochten behoorlijk over; dat is de tol die je moet betalen voor een soepele vering die garant staat voor een aangenaam veercomfort.
Met het uiterlijk van de Felicia is niets mis; zeker in deze metallic-zwarte uitvoering is het een heel beschaafd model, maar ook fellere kleurtjes staan hem goed. Het interieur laat een goede indruk achter: netjes, zij het wat grijzig. Op het overzichtelijke dashboard misstaan de ouderwetse drukschakelaars voor de verlichting. Zowel voorin als achterin is er genoeg ruimte voor volwassen passagiers. De stoelen zitten goed en zijn gelukkig niet spartaans hard. Hoofdsteunen zijn zowel voorin als op de buitenste zitplaatsen van de achterbank standaard. Die bank is dan ook nog in ongelijke delen neerklapbaar om de toch al flinke bagageruimte nog eens verder uit te breiden. Heb je echt ruimte nodig, dan pak je de achterbank er zonder gereedschap heel gemakkelijk uit. Ook weer zo'n Skoda-handigheidje.
De dieselversie van de Skoda Felicia wordt alleen maar geleverd met een eenvoudige uitrusting. Alles wat je echt nodig hebt, zit erop. Een toerenteller? Nee. Centrale vergrendeling? Nee. Elektrische ramen? Nee. Sigare-aansteker? Nee. Wel wat typische Skoda-slimmigheidjes, stuurbekrachtiging, hoofdsteunen achterin, in delen neerklapbare achterbank en afdekking van de bagageruimte. Die toch wat bescheiden uitrusting maakt de dieselversie van de Felicia in onze ogen stevig geprijsd: zo'n 30 mille. Accoord, je hebt er een prettig werkpaard voor, maar het gat naar de concurrentie is niet zo ruim meer.

Signalement

Merk Skoda
Model Felicia Combi 1.9 LXD
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 13.611

Specificaties

Brandstof diesel
Motor
Cilinderinhoud 1.896 cc
Maximaal vermogen 47 kW / 64 pk bij 4.300 tpm
Maximaal koppel 124 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 42 l
Lengte / breedte / hoogte 4.205 mm / 1.635 mm / 1.420 mm
Wielbasis 2.450 mm
Massa leeg 1.060 kg
Laadvermogen 460 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 750 kg / 400 kg
Banden165/70R13Prijzen
Topsnelheid 156 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 17,7 s (fabrieksopgave: 17,5 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 19,7 s / 30,6 s
Brandstofverbruik 6,4 l/100km