Rimac C_Two - Reportage
Hypercar non plus ultra
Het nieuwe jaar wordt meteen goed ingeluid: we hebben kennisgemaakt met de Rimac C_Two, een elektrische hypercar die het in zich heeft om alle records te verbreken.
Hoe zwaar 2020 ook was, één ding is zeker: het nieuwe jaar kan alleen maar beter worden. In elk geval op autogebied zijn de voortekenen veelbelovend. De bizarste auto die dit jaar op de markt komt, staat al in de startblokken. In het kleine Kroatische dorpje Veliko Trgovišće, tien kilometer ten noorden van Zagreb, worden op dit moment de eerste voorseriemodellen van de Rimac C_Two gebouwd, de elektrische hypersportwagen met het ongelooflijk hoge vermogen van 1,4 megawatt (en een gewicht van 1.914 kilo). Hij legt de lat in het segment van de supersportwagens een flink stuk hoger. En dat is vermoedelijk niet het enige record dat deze auto gaat verbreken.
Oprichter van het bedrijf Mate Rimac en zijn team werken al een jaar of drie aan de C_Two. Het was de bedoeling dat de auto al in 2020 in een oplage van 150 exemplaren aan klanten zou worden geleverd, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Inmiddels is de productie begonnen. Hoewel, er is eerder sprake van ambachtelijk handwerk, waarbij de medewerkers op vijf stations de peperdure sportwagens (€ 1,7 miljoen, exclusief belastingen) in elkaar zetten. Op elk station zijn twee monteurs aan het werk. Het duurt vijf weken om een voorserie-exemplaar te assembleren, van het in elkaar zetten van de monocoque tot de montage van de wielen. De productieversie wijkt alleen nog op details af van deze voorseriemodellen. Vervolgens heeft het bedrijf nog ongeveer drie weken nodig om onderdelen te produceren, want Rimac fabriceert zoveel mogelijk in eigen huis.
ELON MUSK VAN DE BALKAN
Stukje bij beetje krijgt het team het productieproces in de vingers. Er zijn al twaalf testauto’s gebouwd. Hiermee zijn intensieve proeven uitgevoerd, van circuitritten tot crashtests. Ook voormalig Formule 1-wereldkampioen Nico Rosberg heeft het geesteskind van de ‘Elon Musk van de Balkan’ in Kroatië aan een test onderworpen. Na de zogenaamde monsoontest, waarbij de auto werd blootgesteld aan een extreme hoeveelheid water, werden op de rollenbank de remmen, de door Rimac zelf ontwikkelde 120 kWh-accu en de aandrijflijn beproefd. Per slot van rekening moet deze auto in minder dan twee seconden naar 100 km/h kunnen sprinten en in slechts 11,8 seconden naar 300 km/h. Onder alle omstandigheden. “Het is alsof je een paar miljoen tegen de muur gooit”, zegt Mate Rimac over de crashtests. Vier C_Two’s zijn hierbij inmiddels al aan hun einde gekomen. Sinds januari 2019 zijn op de computer tal van aanrijdingen gesimuleerd, zoals een frontale botsing met 65 km/h, maar alleen de praktijktests leveren de resultaten op die nodig zijn voor de homologatie. Tot nu toe zijn de accu’s in de gecrashte auto’s niet ingeschakeld, maar dat is bij de zeven C_ Two’s die de komende tijd tegen de muur gaan wel het geval. Op een door Rimac vrijgegeven video van een crash bij 65 km/h is te zien dat het passagierscompartiment volledig intact is gebleven. De topsnelheid is echter 412 km/h, dat is wel even andere koek.
Rimac wil koste wat kost voorkomen dat het weer fout gaat, zoals in 2017. Toen gingen foto’s van een volledig verwoeste en dagenlang brandende Concept_One de wereld over. Zulke dingen kan Rimac zich echt niet meer veroorloven, ook omdat het inmiddels vooraanstaande aandeelhouders heeft, zoals Porsche en Hyundai/Kia. Met beide fabrikanten werkt de kleine autoproducent aan nieuwe, geheime projecten. Afgelopen najaar dook zelfs het gerucht op dat Volkswagen het merk Bugatti aan Rimac zou willen afstaan, in ruil voor aandelen in het bedrijf. Dat ronduit prikkelende verhaal werd door geen van beide partijen ontkend. Het is daarom niet uitgesloten dat de meest bizarre auto van 2024 een Bugatti wordt, powered by Rimac. Crashtest met een snelheid van 65 km/h: de monocoque bleef geheel intact, waardoor hij voor nog meer tests kan worden gebruikt.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.