Opel Astra BiTurbo CDTI

Tegen de trend in

Opel Astra BiTurbo CDTI
Opel Astra BiTurbo CDTIOpel Astra BiTurbo CDTIOpel Astra BiTurbo CDTIOpel Astra BiTurbo CDTIOpel Astra BiTurbo CDTIOpel Astra BiTurbo CDTIOpel Astra BiTurbo CDTI
AutoWeek 36 2012
AutoWeek 36 2012

Je leest het in AutoWeek 36 2012

In een tijd dat nagenoeg alle autofabrikanten ons steeds kleinere motoren serveren, lepelt Opel een moddervette dieselmotor in de opgefriste Astra. En waar de vraag naar een sedan in het c-segment eerder afneemt dan stijgt, presenteert de firma uit Rüsselsheim een Astra met kont. Tegelijk werden het uiterlijk, de uitrusting en het interieur wat opgefrist.

Wie het nieuws enigszins volgt, weet dat Opel (dat dit jaar 150 jaar bestaat) nogal in zwaar weer verkeert. Typisch eigenlijk, het huidige modelgamma is mooier dan ooit. Astra, Insignia, Zafira Tourer; wat vormgeving betreft is er maar weinig mis, zal vriend en vijand moeten toegeven. Nu gaat het op de Nederlandse markt best goed met het merk. Ten opzichte van 2011 is er zelfs sprake van groei. Een groot deel daarvan is toe te schrijven op het conto van de Corsa, die als belastingvrije auto in het b-segment erg in trek is. Maar zo goed als het topjaar 1999, toen er in Nederland alleen al meer Astra's werden verkocht dan alle Opels bij elkaar in 2011, zal het niet meer worden. Maar dat geldt voor meer merken. Waarschijnlijk zijn het deels Hyundai en Kia die het Opel lastig maken, naast uiteraard de economische malaise die de consument voorzichtig maakt. Niks doen is geen optie, dus voorziet Opel de Astra van een nieuwe neus, een aangepaste achterkant, nieuwe stofjes voor het interieur en verbeterde rijhulpsystemen. Speciaal voor de markten in centraal en oost Europa is er een sedan, daarover verderop meer. Wij gaan rijden met de 195 pk sterke dieselversie, die overigens pas vanaf begin volgend jaar leverbaar is.

Nieuwe kleurcombinaties

Het licht gewijzigde front spreekt wat meer dan dat van de huidige versie. De Astra krijgt er domweg meer smoel door. Van achteren bekeken oogt de auto wat voller, dankzij een anders gemodelleerde bumper, die aan de onderkant een chroomstrip kreeg. Opel wil de Astra een iets voornamere uitstraling geven. Premium, noemen we dat. Missie geslaagd, vinden wij. De Sports Tourer is leverbaar met een ingebouwde fietsdrager (je trekt 'm uit de achterbumper) die plek biedt aan vier fietsen. Vanbinnen bleef het in grote lijnen bij het oude en zijn het nieuwe kleurcombinaties die voor extra aandacht moeten zorgen. Zoals de combinatie van bruin leer op de stoelen met deur- en dashboardpanelen in de kleur 'cappuccino'. Ziet er best chic uit! De middenconsole, waarvan zelfs Opel erkent dat er wel érg veel knopjes op zitten, is niet veranderd. En onder de kap? De 1.4 Turbo heeft vanaf nu een overboostfunctie. Daarmee is kortstondig tien procent extra koppel beschikbaar, wat neer komt op 220 Nm in plaats van 200. En dan is er dus die tweeliter dieselmotor met 195 pk en 400 Nm. Dat is inderdaad net zoveel koppel als de OPC, die daarnaast 280 pk op de been brengt.

Adaptieve cruise control

Opel biedt een waar arsenaal aan veiligheidsystemen. De Astra is vanaf nu leverbaar met de verbeterde versie van Opel Eye, de camera die verkeersborden leest. Verder is er Lane Departure Warning en een systeem dat je waarschuwt wanneer je te dicht op je voorganger rijdt. Een (voor de Astra) nieuwe optie is de achteruitrijcamera en een parkeerassistent. Automatisch inparkeren kan hij niet, maar wel een geschikt gaatje vinden. Een dodehoekassistent mag uiteraard niet ontbreken in de optielijst. Relaxed op een drukke snelweg rijden kan met de adaptieve cruise control, die bij snelheden tussen 50 en 180 km/h automatisch remt in geval van naderend onheil. Zijn we er dan? Nee, er is ook nog het adaptieve verlichtingssysteem AFL+, met bi-xenonkoplampen. De lichtbundel wordt automatisch aangepast aan de omstandigheden.

Tóch toeren nodig

Met de nieuwe dieselmotor maakten we al kennis in de Insignia. Hij is voorzien van twee turbo's en twee intercoolers. De kleine turbo zorgt voor extra lucht bij lage toerentallen, zodat er al vrij snel veel koppel beschikbaar zou moeten zijn. Volgens Opel is tachtig procent van het maximale koppel al paraat bij 1.250 toeren, dat belooft veel goeds. We rijden de vijfdeurs BiTurbo. Het onderstel is aangepast aan het hogere motorvermogen en de testauto is voorzien van instelbare schokdempers, een systeem dat bij Opel als FlexRide door het leven gaat. Maar laten we ons eerst op de motor focussen. Een beul, op papier althans. In de praktijk weet hij minder te overtuigen. De te verwachten duw in je rug bij 1.250 toeren blijft achterwege, de machine komt pas rond de 1.800 toeren goed op stoom. Dan is er tot ca. 2.800 toeren lekker veel trekkracht beschikbaar, daarboven voel je 'm weer wegzakken. Dat Biturbo-verhaal komt dus niet helemaal uit de verf. Laat je het toerental zakken tot duizend, dan valt hij zelfs helemaal dood. We kennen diesels die dan toch nog de draad weten op te pakken. Deze motor heeft niet het smeuïge karakter dat op grond van zijn cijfers verwacht mag worden. Daarbij klinkt hij ook nog eens tamelijk rauw. Ook dat horen we wel eens beter. Op de Autobahn duurde het langer dan verwacht voordat we de 200 km/h konden aantikken, daarboven kwamen de kilometers er heel langzaam bij. Niet relevant voor Nederland, maar toch.

Sedan voor Rusland

Opel heeft er niet voor gekozen om de sterkste diesel onder de OPC-vlag te scharen, zoals VW bijvoorbeeld doet met de Golf GTD. Maar het is wel meer dan een Astra met een dikke motor. De neus is iets anders vormgegeven, aan de achterkant ontbreekt de chroomstrip op de bumper, terwijl er links en rechts een uitlaatpijp onder vandaan steekt. Vanbinnen zien we zwart leer, gecombineerd met stiksels en accenten in rood. Het aan de onderkant afgeplatte stuur en de geperforeerde, aluminium pedalen verhogen de sportieve sfeer. De besturing zou een tikje communicatiever mogen, het weggedrag zelf is erg goed. En kies je voor de sportieve modus, dan wordt hij nog een tandje straffer en scherper. Ook de zitpositie is prima, vooral dankzij de veelvoudig verstelbare sportstoelen. En dan is er nog de sedan (die trouwens niet leverbaar is met de sterkste diesel), die er niet eens onaantrekkelijk uitziet. Voor Opel is deze carrosserievariant belangrijk, met name in Rusland, waar de automarkt nog steeds behoorlijk groeit. De achtersteven herbergt een kofferruimte met een inhoud van 460 liter (90 liter meer dan de hatchback) en dankzij de neerklapbare rugleuningen kan de keukentrap ook mee. De klep opent zich automatisch na een druk op de knop van de afstandsbediening, dankzij de sterke veren in de scharnieren. Nu nog een cabriolet en het Astra-gamma is compleet. Maar belangrijker nog zijn de nieuwe motoren, waarmee Opel haar achterstand op dat vlak weg kan werken. Want daar knelt de schoen nu nog een beetje. Jammer dat we daar nog op moeten wachten. De Astra is er als 5-deurs hatchback vanaf € 19.295, als sedan vanaf € 22.145 en er is ook een 140 pk sterke 1.4 Turbo op lpg leverbaar.

Video

PRIVATE LEASE Opel Astra

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (11) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.