Mitsubishi Space Star 1.8 GDI GLX (1999)

Hollandse ruimte

Mitsubishi Space Star GDI 1.8 GLX
De midi-MPV, die bij ons - na de Renault Scénic - het beste scoort is de Space Star van Mitsubishi. Deze 'Neder-japanner' maakt gebruik van dezelfde (ingekorte) bodemplaat als de Carisma. In deze test nemen we hem onder de loep.

Hoe multifunctioneel moet een MPV zijn? Niet zoveel, denkt Mitsubishi. Reden waarom ze het bij de Space Star simpel hebben gehouden. Achterin vinden we een gewone bank, geschikt voor drie personen. Die kent ook de gewone trucjes van een achterbank. Dat wil zeggen; zitting en leuning zijn in ongelijke delen neerklapbaar. Maar hij heeft toch net iets meer te bieden. Zo laten de twee delen waaruit de rugleuning bestaat zich afzonderlijk een stukje verstellen, waardoor je iets meer achterover kunt leunen. En je kunt de bank in z'n geheel vijftien centimeter naar voren schuiven. Dat kan misschien handig zijn als je achterin een baby in een reiswiegje, dicht onder handbereik, wilt meenemen; maar van de beenruimte blijft niets over.
Mitsubishi biedt de Space Star behalve met 1,3-liter viercilinder ook met 1,8-liter motor aan. Dat is dezelfde 1.8 GDI die we al kennen van de Carisma. Bij GDI-motoren wordt de benzine rechtstreeks de verbrandingskamers ingespoten. Daardoor kun je zuiniger en ook schoner rijden. Wat ook de voordelen van een GDI-motor mogen zijn, één ding is in ieder geval duidelijk: met 92 kW/125 pk vermogen en 174 Nm koppel, is hij beslist sterk. Daarmee moet de Space Star 190 kunnen halen; de sprint van 0-100 kan volgens de technische specificaties in 10,4 s. Wij kregen met 10,1 s iets betere cijfers op de stopwatch. Bij een constant tempo van 100 km/h sloeg de wijzer van de dB-meter uit naar 67,5; werd het tempo opgevoerd tot 120, dan was dat 71 dB. Ja, en dan het brandstofverbruik, waarmee Mitsubishi met de GDI-motor altijd zulke hoge verwachtingen wekt.
Met 7,0 l/100 km zou je toe moeten kunnen komen. En dat lukte ons ook, tenminste als er op de snelweg met een aardig constant tempo werd gereden. Maar over het totaal van onze testkilometers verstookten we toch 8,7 l/100 km; bijna evenveel als eerder dit jaar met een Carisma 1.8 GDI.

Gewoon
De Space Star rijdt 'gewoon'. Hij stuurt tamelijk licht en heel vanzelfsprekend. In bochten helt hij wel wat over, maar dat wordt - alweer door een relatief lage zit - toch niet hinderlijk en het is ook geen reden om het kalmpjes aan te doen. Vering en demping van de Mitsubishi zijn op comfort afgestemd, maar bestuurder en passagiers voelen richels in de weg duidelijker dan prettig is. Schakelen? Geen probleem: de versnellingsbak doet het gewoon netjes.
In de Space Star zit je wel hoger dan in een gewone personenauto. Alleen valt het niet erg op. Omdat prettige zaken snel wennen, realiseer je je niet meteen dat je een beter zicht hebt op de rest van het verkeer.

Niet verrassend
Dashboard en instrumentenpaneel zorgen niet voor verrassingen. Boven de middenconsole vinden we een uitleesscherm dat de tijd, de buitentemperatuur en het verbruik weergeeft. In combinatie met een als optie leverbare audio cd-speler inclusief navigatiesysteem, wijst het display ook de weg en geeft het informatie over de geluidsinstallatie. De vormgeving van het dashboard - we zeiden het al - is niet bijzonder, maar Mitsubishi heeft wel wat met de kleur gedaan. Het onderste stuk wijkt qua kleur duidelijk af van het bovenste gedeelte. In dezelfde tint zijn de armleuningen aan de deurpanelen uitgevoerd. En ook het zitmeubilair is voorzien van bekleding met een rustige kleurtekening. De voorstoelen hebben een onopvallend model. Ze zijn vrij vlak, maar geven toch genoeg steun opzij. Een eigenaardig detail is te vinden aan de bestuurderstoel. De hendel waarmee je die zetel in hoogte kunt verstellen, zit rechts vooraan, in de buurt van de versnellingspook. Eigenlijk was daar net niet genoeg ruimte, zodat het kussen dat voor de zijsteun zorgt, een hapje mist.
De opberg/aflegruimte: Mitsubishi komt met portiervakken; een vak onderaan de middenconsole, een muntenvak, een zonnebrilvak en opbergruimte onder de stoel van de bijrijder. Ook rechts op het dashboard
en voor de pook en achter de handrem is nog wat plek. Mensen die op de achterbank van de Space Star meereizen hebben geen problemen met plaatsgebrek. De Mitsubishi Space Star GDI 1.8 GLX staat voor zo'n 42.300 gulden in de prijslijst. Dat is best scherp geprijsd, maar er zijn concurrenten die meer bieden.

Signalement

Merk Mitsubishi
Model Space Star 1.8 GDI GLX
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 19.193

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.834 cc
Maximaal vermogen 90 kW / 122 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 174 Nm bij 3.750 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.030 mm / 1.700 mm / 1.515 mm
Wielbasis 2.500 mm
Massa leeg 1.175 kg
Laadvermogen 555 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.400 kg / 500 kg
Banden185/65HR14Prijzen
Topsnelheid 190 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,1 s (fabrieksopgave: 10,4 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,1 s / 15,7 s
Brandstofverbruik 7,0 l/100km
CO2-uitstoot 168 g/km

PRIVATE LEASE Mitsubishi Space Star

Lease'm
Mitsubishi Space Star 1.2 Dynamic
€ 347
 

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum