Mercedes-Benz SL 500 (2003) - Test

Topless (kracht)patser

Mercedes-Benz SL 500

De SL 500 straalt aan alle kanten exclusiviteit uit. Het is een snelle jongen, maar in de praktijk is 'ie minder sportief dan z'n koets doet vermoeden. De standaarduitrusting en de ambiance van het interieur bieden luxe op topniveau.

Met zijn lange neus en korte achtersteven heeft de SL 500 wel een traditionele sportwagenlijn, maar in het interieur is het 'gewoon' Mercedes. Eenvoudige, klassiek ogende klokken voor snelheid en toerental. Ook de aandrijflijn is klassiek: de voorin geplaatste, 306 pk sterke 5-liter V8 drijft de achterwielen aan. Tussen 2.700 en 4.200 toeren is de trekkracht maar liefst 460 Nm. Schijnbaar moeiteloos versnelt de SL in iets minder dan 5,5 tellen van 80 naar 120. Het is een krachtpatser, maar hij loopt niet met z'n vermogen te koop. De V8-roffel blijft netjes op de achtergrond.
De SL ligt uiterst stabiel op de weg. Vering en demping zijn afgestemd op comfort. Zelfs het stevigste programma van de onderstelafstemming laat nauwelijks een kuil of richel voelen. Zelf schakelen kán, maar heeft dat zin? De automaat staat in principe altijd in de sportstand. Voor meer grip bij het wegrijden bij gladheid is er een winterstand; een 'gewone' stand kent de bak van de SL 500 niet.De elektronica spreekt een heel stevig woordje mee in de SL 500. Neem bijvoorbeeld het elektronische stabiliteitsprogramma dat de auto in geval van nood op koers houdt door remingrepen en het verlagen van het koppel. Of ABC (Active Body Control), dat de veerkarakteristiek automatisch aanpast aan de omstandigheden en ongewenste bewegingen van de carrosserie tegengaat. Of SBC (Sensotronic Brake Control), dat in elke situatie meet en weet hoeveel remkracht er op elk wiel moet worden uitgeoefend.

Bewegingen
De Mercedes is een pure tweezitter. De standaard met leer beklede stoelen zijn zeer uitvoerig verstelbaar, elektrisch natuurlijk. De zetels kunnen worden voorzien van luchtkussens voor extra comfort en rugmassage, en stoelverwarming/-ventilatie. Het dashboard ziet er opgeruimd uit. Veel functies zijn te bedienen met toetsen op het stuur en op de combinatie van middenconsole en tunnelconsole. Een flink deel van de middenconsole wordt ingenomen door het multifunctionele display voor het navigatiesysteem en de bediening van radio/cd-speler en telefoon. Bestel je de SL 500 met tv, dan gebruikt ook die het display als beeldscherm.
Aan boord van de Mercedes is het netjes stil, al is de SL niet helemaal vrij van bijgeluiden. Je kunt af en toe horen dat de carrosserie een beetje 'werkt', maar dat is inherent aan een cabriolet. Als je hem in gesloten toestand ziet, zou je niet zeggen dat het een cabrio is, want de SL heeft een metalen kap. Via een hele serie ingewikkelde bewegingen van de dakstijlen, de achterruit en het kofferdeksel, verdwijnt het dak automatisch in het achteronder. Is zó gepiept; duurt maar zestien seconden.Open daken en bagage zijn dingen die niet goed samengaan. De ruimte om het dak op te bergen gaat ten koste van de bagageruimte. Is de kap open, dan kun je niet goed bij de bagage onder de klep die de kofferruimte in tweeën deelt. Maar daar heeft Mercedes iets op gevonden. Je kunt het weggeklapte dak een stukje laten kantelen, waardoor de bagage beter bereikbaar is. Dat verandert niets aan het feit dat je de spullen over een nogal hoge drempel moet tillen.
De SL 500 kost 142.500 euro. Maar wat maakt duizend euro meer of minder uit bij auto's die alleen zijn weggelegd voor mensen voor wie geld geen rol speelt?

  • +Ingenieuze dakconstructie
  • +Comfortabel
  • -Prijs (maar geld speelt toch geen rol)
  • -Carrosserie ‘werkt’ een beetje
  • -Bereikbaarheid bagage (kap open)