Lexus LS 430 (2003)

De stille kracht...

Lexus LS 430
De massage achter in de LS 430 staat ons nog helder voor de geest. De stilte en het comfort van de LS 430 maken bijna drie jaar na zijn introductie nog steeds diepe indruk. Maar wat de Lexus mist, is uitstraling.

Wil je het neusje van de zalm uit Japan, dan kom je bij Lexus terecht. De luxedivisie van Toyota probeert al dertien jaar voet aan de grond te krijgen in Europa. Van meet af aan hebben de Japanners Mercedes-Benz, BMW en ook Audi in het vizier. Klanten winnen van die merken is uitermate moeilijk, maar Lexus heeft met de LS 430 wel een sterke troef. Tenminste, als het gaat om comfort en geluid. Op dat punt staat het model op eenzame hoogte. Maar eerst aandacht voor het uiterlijk. Vindt u de LS 430 ook zo op de vorige Mercedes S-Klasse lijken? Wij in elk geval wel. Zeker en profil of schuin van achteren is de gelijkenis treffend. De grote Lexus trekt in elk geval veel bekijks, mensen kijken nog eens goed naar het logo omdat ze niet door hebben welk merk passeert.

Verwennerij
In het interieur van de LS 430 wekt het donkere kunststof een zekere somberheid op, maar over de afwerking niets dan lof. In de Japanse limousine is fraai hout toegepast. Als bestuurder krijg je niet direct het idee in een grote auto te zitten. Daarvoor is het dashboard te hoog. In de forse middenconsole zit bovenaan een grote display met touchscreen-bediening. Voordat je wegrijdt, moet je eerst met de vinger bevestigen akkoord te gaan met het feit dat de verkeersveiligheid in gevaar kan komen door het bedienen van het navigatiesysteem! Oké, dat accepteren we. Zo complex is de bediening van de LS 430 echter niet. Maar ja, als je veel Amerikaanse klanten hebt, dan moet je je als fabrikant natuurlijk tegen claims indekken.
Het bedieningsgemak van de airco is prima voor elkaar, in de LS 430 gaan de ventilatieroosters in de middenconsole zelfs automatisch heen en weer om zo de lucht optimaal in het grote interieur te blazen. Een sterk staaltje klimaatbeheersing van de Japanners. En dan moeten we het nog even over de verwennerij hebben: de LS 430 met het Executive-pakket beschikt zelfs over massagestoelen achterin. Trillingen maken al je spieren lekker warm en los; als je dat eenmaal ervaren hebt, vertoef je liever áchter in de LS 430 dan voorin. Je zit trouwens bijzonder ruim achter in de LS 430. De auto biedt zeeën van been- en hoofdruimte.

Top-onderstel
De luchtvering van de LS 430 kun je in de sportstand straffer laten veren, hoewel je niet heel veel verschil merkt. De LS 430 is een zware auto; in bochten helt de Jap wat over en voel je de carrosserie bewegen. De demping van het Lexus-onderstel is van absolute topklasse. Op dat gebied kun je geen betere auto bedenken. Je voelt en hoort nauwelijks iets als je over richels rijdt, banden- en windgeruis dringen bijna niet tot het interieur door. Het lijkt alsof de wereld geruisloos aan je voorbijtrekt, alsof buiten een film wordt afgespeeld, waarnaar je vanuit de Lexus kijkt en waarbij het geluid is uitgeschakeld.

Beheerst
De 281 pk van de LS 430 komen beheerst via de achterwielen op de weg, hoe veel gas je ook geeft, de inzittenden worden niet opgeschrikt door schokken in de aandrijflijn of doorslippende banden. Omstanders zien alleen die enorme auto er als een raket vandoor gaan. De VVT-i-krachtbron loopt zeer verfijnd. De Lexus-vijftrapsautomaat gehoorzaamt de commando's goed, maar is niet voorzien van de mogelijkheid handmatig te schakelen.

Signalement

Merk Lexus
Model LS 430
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 93.900

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8
Cilinderinhoud 4.293 cc
Maximaal vermogen 207 kW / 281 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 417 Nm bij 3.500 tpm
Inhoud brandstoftank 84 l
Lengte / breedte / hoogte 5.005 mm / 1.830 mm / 1.470 mm
Wielbasis 2.925 mm
Massa leeg 1.830 kg
Laadvermogen 520 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.000 kg / 750 kg
Banden225/55R17Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,0 s (fabrieksopgave: 6,7 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,4 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 5,4s
Brandstofverbruik 12,1 l/100km

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum