Test: Kia Cee'd (2007)

Wie zaait...

Kia Ceed
Kia CeedKia c'eedKia CeedKia CeedKia Ceed Sporty WagonKia Pro_Ceed
AutoWeek 49 2006
AutoWeek 49 2006

Je leest het in AutoWeek 49 2006

...zal oogsten. Dat is in ieder geval wat Kia hoopt te doen met de introductie van de nieuwe Cee'd, waarmee de Koreanen een nieuwe aanval openen op het bastion van de compacte middenklassers. In de klasse van de Golf, Astra en soortgelijken sloegen ze tot nu toe nog geen deuk in een pakje boter, maar deze aanval is serieus te nemen!

Cee'd. Wablief? Volgens Kia is het een 'verrassende naam voor een auto die gaat verrassen'. Het staat symbool voor het 'zaadje dat Kia in Europa plant' en borduurt voort op het studiemodel ED, ofwel European Design, waar de letters CE (Europese Unie) aan toegevoegd zijn. Welkom in de wondere wereld van de marketing… Maar het is ook een linke naam, want loopt Kia niet het gevaar ongewild geassocieerd te worden met een 'zaadauto'? Dat zou doodzonde zijn, want het is voor het eerst dat de Koreanen een compacte middenklasser introduceren die regelrecht de strijd aangaat met toppers als de Ford Focus en Volkswagen Golf. Die twee modellen zijn dan ook meteen de auto's die Kia als meetlat gebruikt heeft als het gaat om zaken als kwaliteit, weggedrag en rijcomfort. De Cerato heeft nooit ook maar in de búúrt kunnen komen van de gevestigde Europese orde en hoewel hij als sedan nog even blijft voortleven, zal dat model dan ook snel in de vergetelheid raken.

Bij de Cee'd gooien de Koreanen het echter over een heel andere boeg. Het nieuwe model is specifiek voor Europa ontwikkeld en wordt hier ook gebouwd, in Slowakije om precies te zijn. De Koreanen reppen zelfs van een 'Europees design', maar dat zijn we niet helemaal met de heren en dames ontwerpers eens. De Cee'd heeft namelijk een onmiskenbaar Aziatisch uiterlijk, met een flinke portie Toyota Corolla en ook behoorlijk wat trekken van de Mazda 3. Kia lijkt met het uiterlijk van deze auto vooral op safe te willen spelen en niemand voor het hoofd te willen stoten. De styling is 'middle of the road'. Niemand zal deze auto lelijk vinden, maar aan de andere kant val je er ook niet voor in katzwijm. En dat de auto voor een schappelijke prijs wordt aangeboden, straalt er niet van af.

Kloink

Ook op het moment dat je jezelf achter het stuur van de Cee'd (gaan we ooit aan deze schrijfwijze wennen?) nestelt, komt de auto niet goedkoop over. Waar de Koreanen tot nu toe gespecialiseerd leken in slaapverwekkend saaie, muisgrijze interieurs met kunststoffen van dubieuze herkomst, is het interieur van Kia's nieuwe compacte middenklasser gewoon keurig. Dat komt mede doordat de Koreanen op aandringen van hun Europese collega's aandacht hebben besteed aan wat de Engelsen zo mooi 'perceived quality' noemen, ofwel de kwaliteitsindruk.

De daadwerkelijke kwaliteit is bij Kia tegenwoordig namelijk heus goed, het merk durft het zelfs aan om maar liefst 7 jaar garantie te geven, met een maximum van 150.000 km. Ongekend in autoland; dat getuigt toch van vertrouwen in het eigen product. Terecht waarschijnlijk, want in klantenonderzoeken scoort Kia steevast uitstekend. Maar waar het tot nu toe aan schortte, was het gevoel van kwaliteit. Wij Europeanen willen nu eenmaal een degelijke 'kloink' horen als we een deur dichtgooien, om maar eens wat te noemen.

Dat is gelukt, want de Cee'd weet op dit punt een zeer goede indruk te maken. Het dash is opgetrokken uit nette, donker gekleurde kunststoffen die nauwelijks onderdoen voor die van Volkswagen en is fris van vormgeving. De middenconsole ziet er opgeruimd uit en is in de duurdere uitvoeringen aluminiumkleurig. Ook de bedieningselementen geven een solide gevoel en liggen goed onder handbereik, en geinige details als kokers rond de meters en rode dashboardverlichting laten zien dat de Koreanen hun best gedaan hebben om er wat leuks van te maken. Bovendien is een prettig klinkende geïntegreerde radio met mp3-afspeelmogelijkheid en stuurbediening al op de basisuitvoering standaard.

De zit geeft evenmin reden tot klagen. Voorin vind je voldoende been- en hoofdruimte, en prima stoelen die over een groot bereik te verstellen zijn. Ook hier is rekening gehouden met uit de kluiten gewassen Europeanen. Het stevige, Duits aandoende zitmeubilair heeft lange zittingen en dito rugleuningen. Achterin vinden inzittenden eveneens een goed plekje. Mede dankzij z'n wielbasis van 2,65 meter, de langste in dit segment, is het ruimteaanbod prima. Dat geldt ook voor de kofferruimte van 340 liter. Hier hebben we bar weinig op aan te merken.

Poldermodel

Maar hoe rijdt die Cee'd? Om dat te ontdekken, reizen we af naar Rome. Op de bochtige wegen rond de Italiaanse hoofdstad maken we nader kennis met de Kia. Al snel blijkt: ook hier hebben de Koreanen voor het 'poldermodel' gekozen. Het onderstel is een veilig compromis, dat iedereen te vriend wil houden. Dat doet het dan ook, want de vering werkt oneffenheden en drempels keurig weg. Het is beslist een comfortabel rijdende auto. Ook als je enthousiaster gaat sturen, doet de Koreaan het best netjes. Da's mede te danken aan het feit dat hij achter een onafhankelijke multilink-ophanging heeft, net als de Golf en Focus. En dan te bedenken dat de vorige Kia Rio, die tot 2005 geleverd werd, nog een starre achteras had… De inspanningen van de Koreanen hebben vruchten afgeworpen, want de wegligging is prima. Het grensbereik ligt hoog en meldt zich met veilig onderstuur.

Helaas is de besturing, vooral rond de middenstand, wat doods en het zelfcentrerende effect is wat sterk. Het voelt allemaal nogal kunstmatig en afstandelijk aan, je voelt niet echt goed wat de voorwielen doen. Vooral braaf dus, die Cee'd. Wie op het scherpst van de snede bochten wil attaqueren, kan beter een Ford Focus of Seat Leon nemen. Degene die echter een veilige en comfortabele familieauto zoekt, gaat met de Cee'd zonder twijfel gelukkig worden. De Cee'd staat wat rijgedrag nog nét een tandje onder de Europese toppers op dit gebied, maar ver ervan verwijderd is hij niet. De Koreanen hebben hun huiswerk gedaan.

Old school

Dat geldt ook als het gaat om dieselmotoren, want met een moderne, 115 pk sterke 1,6 liter en een 140 pk sterke tweeliter common-raildiesel is de dieselrijder goed geholpen. Bovendien is voor beide zelfontbranders een roetfilter leverbaar, zodat je milieugeweten gesust wordt.

Opvallend is overigens dat de 1,6-literdiesel gevoelsmatig nauwelijks onderdoet voor zijn grotere broer. Op papier bedraagt het verschil 25 pk, maar zo voelt het beslist niet. De 1,6-liter is lekker levendig en in principe snel zat, bij een gemiddeld verbruik dat volgens fabrieksopgave slechts 4,7 liter per 100 km bedraagt. Een turbogat is er nagenoeg niet. Hij smeert zijn vermogen keurig gelijkmatig over het toerenbereik uit. Wel zet hij tijdens accelereren een behoorlijke keel op – old school dieselgebrom; met dat euvel kampt zijn grotere broer trouwens ook. Voor beide motoren geldt dat ze op constante snelheid redelijk stil zijn. De overstap naar de tweeliter valt zoals gezegd wat tegen. Onwillekeurig verwacht je een flink grotere duw in de rug, maar die blijft uit. Hebben sommige van de 140 paarden in het vooronder soms een snipperdag genomen? Nee, wij zouden niet wachten tot deze motor volgende zomer leverbaar wordt, en de 1.6 CRDi nemen.

Rumoerig

Tot slot gaan we nog even een blokje om met de 1,6-liter benzine, die naar verwachting in Nederland een duidelijk grotere rol gaat spelen dan de dieselmodellen. Aan de basis van het benzinegamma staat een 1,4-litermotor, die er maar liefst 109 pk uitschopt. Netjes! Voor dergelijke vermogens moet je bij menig Europees merk naar een 1,6-liter kijken. De 1.600-motor van Kia levert met 122 pk niet zo gek veel meer pk's. Hij doet zijn werk naar behoren, maar ook niet meer dan dat. Het duurt even voordat hij lekker op gang komt en de puf is er betrekkelijk snel weer uit. Bovendien is hij bij 120 km/h behoorlijk rumoerig.

De Cee'd is sowieso niet echt een stille auto. Band- en met name windgeruis zijn behoorlijk aanwezig. Van de versnellingsbak worden we evenmin blij, want schakelen met de bak voelt als roeren in een bak meel: wisselen van verzet gaat nogal hakerig en de schakelwegen zijn aan de lange kant. Als optie is voor de benzineversies een viertrapsautomaat leverbaar.

Op het punt van veiligheid doet de Cee'd het keurig. Hoofd-, zij- en gordijnairbags zijn, net als EBD, Isofix en actieve hoofdsteunen, standaard op alle versies. Bij de X-clusive en X-ecutive is bovendien ESP standaard aan boord, bij de andere uitvoeringen is dit als extra leverbaar. Kia wil met zijn nieuwe model overigens als eerste Koreaanse merk de maximumscore van vijf sterren neerzetten bij de Euro NCAP-crashtest.

Troefkaart

De Cee'd is bepaald niet revolutionair of vernieuwend, maar het is wel voor het eerst dat de Europese merken zich serieus zorgen mogen maken over een Koreaanse aanval op hun kassuccessen. De nieuwe Kia laat nergens echt grote steken vallen en vormt een uitstekend alternatief voor de 'grote namen'. Met prijzen vanaf € 16.695 voor de 1.4 CVVT spelen de Koreanen hun troefkaart 'waar voor je geld' weer vakkundig uit, zeker als je bedenkt dat je daarvoor 109 pk, een goede uitrusting en 7 jaar garantie krijgt. Maar gelukkig is deze Koreaan geen auto meer die je alléén maar op grond van de prijs koopt. Vanaf half januari volgend jaar staat de Cee'd bij de dealers.

PRIVATE LEASE Kia Ceed

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum