Jaguar XKR V8 Coupé Supercharged (2009)

Meer betrokkenheid

Jaguar XKR
Na de komst van een XFR met 510 pk is het natuurlijk een logische stap voor Jaguar om ook de XK van de nieuwe V8 te voorzien. Wij reden met deze Britse sportieveling, die als XKR door het leven gaat.

De XKR heeft nu dus ook de beschikking over de 510 pk en 625 Nm sterke nieuwe 5,0-liter V8 Supercharged-krachtbron, waarmee de sportiefste versie van de XK in slechts 4,8 seconden naar de 100 kilometer per uur sprint. Dankzij het geringere aantal kilo's is de XKR daarmee zelfs nog één tiende sneller dan zijn grotere broer. Kleppen in het uitlaatsysteem, die geactiveerd worden bij hogere toerentallen of in Dynamic Mode continu openstaan, bezorgen je bovendien een toegevoegde geluidssensatie. Vol en donker onderin, harder en wat metaalachtiger in de hogere regionen. Het uitlaatgerommel bij het terugschakelen is een welkome bonus.

De topsnelheid van deze Britse roofkat is (helaas) begrensd op 250 kilometer per uur. Zuinig is zo'n dikke V8-machine uiteraard niet. Het gemiddelde verbruik bedraagt 12,3 liter per 100 kilometer. Dat resulteert in een CO2-uitstoot van 292 gram per kilometer en een kostbaar donkerrood G-label. De zestrapsautomaat past prima bij het karakter van de auto. In samenwerking met ZF zijn de schakeltijden en de reacties op handmatige commando's nog eens verbeterd ten opzichte van de ook al prima werkende vorige versie.

Veel sportiever

Niet alleen de motor en de transmissie, maar ook het adaptieve onderstel, het elektronisch sperdifferentieel en alle andere onderhuidse hard- en software van de XFR zijn op de vernieuwde XKR toegepast. Betekent dit dat de XKR dan uitsluitend een XFR is met een andere koets? Nee, dat zeker niet, want de afstemming van het onderstel is veel sportiever. Op de openbare weg voelt de Gran Turismo zelfs behoorlijk stevig. Gekoppeld aan een 91 kilogram lager wagengewicht levert hij niet alleen meer betrokkenheid, grip en scherpte dan de XFR, maar ook meer dan de vorige XKR. Sturen met deze XKR gaat mooi direct en precies, maar wel wat licht. Iets meer weerstand had geen kwaad gekund, want dan krijg je net even iets meer feedback van de voorwielen. De XKR is natuurlijk gewoon een plaatje van een auto. Net als bij de vorige XK is het ontwerp behoorlijk tijdloos, met klassieke lijnen. Aan de buitenkant van de nieuwste versie zien we een nieuw ontworpen voorbumper met stijlvolle chroomdetails, nieuwe led-achterlichten, led-verlichting voor de richtingaanwijzers plus uitstapverlichting en een ietwat gewijzigde motorkap. De R onderscheidt zich van de gewone XK door onder meer een verchroomde ondergrille, vernieuwde dubbele uitlaatpijpen en de 20-inch lichtmetalen wielen à la XFR.

Binnenin zie je direct dat je met een nieuwe XK te maken hebt. De middenconsole is namelijk volledig vernieuwd en heeft nu een vergelijkbare lay-out en dezelfde opties als de XF, inclusief de kenmerkende Jaguar Drive Selector. Het interieur is flink strakker geworden. Stoelen, bekleding en afwerking kregen een upgrade. De materialen voelen hoogwaardig aan en de afwerking is prima. De met leer overtrokken stoelen zijn comfortabel en bieden goede zijdelingse steun. Het interieur staat bol van het geborsteld aluminium.

Signalement

Merk Jaguar
Model XKR 5.0 V8 Supercharged
Carrosserie 2-deurs, coupé
Transmissie 6 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 156.700

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8
Cilinderinhoud 5.000 cc
Maximaal vermogen 375 kW / 510 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 625 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 71 l
Lengte / breedte / hoogte 4.794 mm / 1.892 mm / 1.322 mm
Wielbasis 2.752 mm
Massa leeg 1.753 kg
Laadvermogen 392 kg
Banden voor245/40ZR19Prijzen
Banden achter275/35ZR19Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 4,8 s (fabrieksopgave: 4,8 s)
Brandstofverbruik 12,3 l/100km
CO2-uitstoot 292 g/km

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.