Hyundai Lantra Wagon 1.8i GLS (1996)

Snel vrachtvervoer

Hyundai Lantra Wagon 1.8 GLS
Ruim 15 jaar geleden kwam Hyundai als eerste Koreaan naar ons land en nu neemt het nijvere merk weer een voorsprong met zijn eerste stationcar. In deze test maken we kennis met de aantrekkelijke Lantra Wagon.

De tijd dat Koreaanse auto's nog weinig fantasierijke aftreksels naar Japans of westers voorbeeld waren, ligt al vele jaren achter ons. Vooral pionier Hyundai onderscheidt zich met originele modellen, waarvan de vlotte Lantra onbetwist de koploper is. Die Lantra werd onlangs 'uitgebouwd' tot een harmonisch ogende stationcar. Aan het silhouet te zien, lijkt het erop dat de ontwerpers van de Lantra op de tekentafel al rekening hadden gehouden met de komst van een stationcar. Zo is de Wagon op dezelfde wielbasis maar 3 cm langer dan de sedan, terwijl hij toch bijna anderhalve kuub laadruimte biedt. De hoogte van de station-uitvoering is met 7 cm verschil w‚l beduidend groter, maar dat is hoofdzakelijk een gevolg van de forse dakrelingen.
Over lijn gesproken: vooral de stevige achterkant toont karakter, terwijl de extra zijruiten mooi aansluiten bij de achterportieren. Alleen de raamgeleider in de tweede ruit is jammer; bij de sedan vormt dat spijltje optisch gezien een zinvolle afsluiting, maar hier is het een storend element.
Achter het stuur merk je nauwelijks verschil met de 'gewone' Lantra. Weliswaar wordt 't zicht in de achteruitkijkspiegel ietwat beperkt door de grotere afstand tot de ruit en is de open ruimte achterin een klankkast voor het interieurgeluid, maar dat wordt min of meer gecompenseerd door een betere inschatting bij het achteruitparkeren. De achterbumper zit vrijwel recht onder de laadklep en omdat de doorgetrokken zijruiten de blik verruimen, mikt dat lekker.
De 1.6 Lantra sedan was al een verrassing vanwege z'n forse motorvermogen van 114 pk en het is dan ook geen wonder dat de 1.8 met 14 pk m‚‚r en een nog wat mooier gespreid koppel prima bevalt. Bij de gebruikelijke meetsnelheden is hij nog een fractie stiller dan zijn kleinere broer, maar door het hogere gewicht en de vermoedelijk wat grotere luchtweerstand presteert hij niet veel beter. Logischerwijs ligt het verbruik van de 1.8 ook wat hoger dan dat van de 1.6 als je vaak gebruik maakt van z'n grotere mogelijkheden, maar een testverbruik van 1:10,3 is niet alarmerend.
De winst van 200 cc zit voornamelijk in een minder driftig schakelgedrag omdat de motor bij vrijwel elk toerental genoeg trekkracht aanbiedt. Dat is vanwege de rust op zich al plezierig en in de Lantra des te meer omdat de 5-bak nogal wat tijd vraagt om zich fatsoenlijk te laten schakelen. Dat merk je de laatste tijd trouwens vaker bij auto's uit het Verre Oosten; kennelijk wordt duurzaamheid in toenemende mate hoger aangeslagen dan flitsend schakelen.

Goed weggedrag

Het weggedrag van de Koreaanse besteller doet beslist niet onder voor de auto waarvan hij is afgeleid. In lange, snelle bochten blijft hij betrouwbaar op koers, bij overschrijding van z'n niet geringe mogelijkheden reageert hij met een zachtmoedig, makkelijk te controleren onderstuur en rechtuit op de snelweg voelt hij ondanks de vrij sterk bekrachtigde besturing stabiel aan. Met het standaard op de GLS met A4-pakket gemonteerde ABS maak je alleen kennis als alle mogelijkheden tot vertragen zijn uitgeput. Met een gevoelige rechtervoet kan je uitstekend 'tegen blokkeren aan' remmen en pas bij stevig doortrappen voel je aan de geruststellende vibratie van het pedaal dat de elektronica het overneemt.
Behalve van ABS is de GLS-A4 voorzien van alles wat het rijden vandaag-de-dag veraangenaamt en veiliger maakt, zoals twee airbags, cruise control, elektrisch bediende spiegels en meer van dat fraais. Dat maakt deze versie van de Lantra Wagon w‚l duur en exclusief, zo ongeveer op het niveau van de Lancia Dedra 1.8 LE. Tegenover zo'n roemruchte naam stelt de Hyundai z'n aanzienlijk hogere vermogen en een armlange accessoireslijst; ieder moet maar voor zichzelf uitmaken wat hij of zij 't hoogst aanslaat.
Gelukkig zijn er ook beter betaalbare uitvoeringen van de Lantra Wagon, zoals de 'instapper' 1.6 GL, die nog altijd zo'n 14 pk meer levert dan de genoemde Dedra, maar wel sobertjes wordt opgeleverd. In die uitvoering kost hij ruim 33 mille en d t is een bedrag waarvoor je maar weinig gelijkwaardige, even goed ogende concurrenten kunt laten opdraven.

Signalement

Merk Hyundai
Model Lantra Wagon 1.8i GLS-A2
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 17.902

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.795 cc
Maximaal vermogen 94 kW / 128 pk bij 6.100 tpm
Maximaal koppel 162 Nm bij 5.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.450 mm / 1.700 mm / 1.457 mm
Wielbasis 2.550 mm
Massa leeg 1.124 kg
Laadvermogen 591 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.200 kg / 550 kg
Banden195/60VR14Prijzen
Topsnelheid 196 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,5 s (fabrieksopgave: 9,4 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,3 s / 14,8 s
Brandstofverbruik 8,5 l/100km