Hyundai Lantra 1.6i GLS-X (1994)

Goed ingeburgerd

Hyundai Lantra 1.6i GLS-X
Na wat jaren voorzichtig aftasten is het Koreaanse merk Hyundai ons nu bijna even vertrouwd als de Japanners die al jaren volledig zijn ingeburgerd. Een voorbeeld van die emancipatie is de Lantra 1.6i GLS-X.

De geheimzinnige 'X' in de type-aanduiding wil in het geval van de 1.6i GLS zeggen dat deze Lantra standaard is uitgerust met een airbag. Dat brengt zijn uitrusting op een niveau dat voor deze klasse wel zeer compleet mag heten, aangezien een elektrische bediening van voor- en achterruiten, centrale portiervergrendeling, een verstelbaar stuur en een radio-cassettespeler sowieso al tot het GLS-pakket behoren.
Voor het overige heeft dit Lantra-model trouwens ook veel te bieden, zoals een heel uitvoerige instrumenten- en knoppenbezetting, een prettig ogend en een zeer leefbaar interieur en als klap op de vuurpijl een motor die voor zijn bescheiden 1600 cc sportwagenprestaties levert. Want een vermogen van 114 pk is in deze inhoudsklasse zelfs voor een moderne zestienklepper ongewoon veel. En dus is er aan de laatste editie van de stevig op zijn gasgevulde pootjes staande Lantra veel rijplezier te beleven. Vooral als je in aanmerking neemt dat we het toch over een betrekkelijk gewone gebruikswagen hebben, onderscheidt de 1.6 Lantra zich ook op dit punt beslissend van heel wat mededingers.
Toch verdient juist die motor een belangrijke kanttekening, want zonder dat Hyundai het van de daken schreeuwt, is er nogal aan de krachtbron gesleuteld. Er is niets aan te zien, maar het brandstofverbruik is ten opzichte van het oude model sterk verbeterd en ook het hoogste koppel is nog wat toegenomen. Dat is voornamelijk te danken aan een verbeterde programmering van het elektronisch motormanagement, maar de praktijk leert dat dit soort maatregelen bijna altijd ten koste van iets anders gaat. Voor deze Lantra is dat ook zo, want in de onderste regionen van het toerenbereik heeft hij merkbaar aan trekkracht ingeboet.
Vooral bij de acceleratie vanuit stilstand naar de 100 km/h moet hij flink inleveren: de fraaie tijd van 10,4 seconden die we begin '92 met het vorige model klokten, bleek nu opgerekt tot 11,7 seconden en dat is een gevoelig verlies. Aan de andere kant leverde de tussensprint van 80 tot 120 op de snelweg in '4' en '5' slechts een nadelig verschil op van omstreeks een halve seconde en dat is nauwelijks de moeite van het vermelden waard. De conclusie ligt dus voor de hand: ten koste van wat agressie vanuit de startblokken is de nieuwste Lantra wat sterker in de buurt van zijn topsnelheid en scoort hij aanzienlijk beter met zijn brandstofconsumptie.

Toerenvreugde
Niet veranderd is de inspirerende, maar wel goed hoorbare toerenvreugde die de motor tentoonspreidt. Hij is niet echt luidruchtig, maar hij laat wel voortdurend weten dat hij er nog best een schepje op wil leggen. Omdat we meestal maar al te graag op zulke invitaties ingaan, weerspiegelt dat zich uiteraard in het testverbruik. Toch is ook hier de weldadige invloed van het gewijzigde motormanagement merkbaar: ten opzichte van het vorige model lag het verbruik over de testperiode ditmaal een halve kilometer per liter gunstiger.
Afgezien van enige faceliftdetails, zoals een eleganter gelijnde achterkant, een nieuw stuurwiel, andere bekleding en een wat strakkere vormgeving van de meters, is er principieel gelukkig weinig aan de 1,6 liter Lantra veranderd. Hij is nog steeds de uitstekend hanteerbare, makkelijk sturende auto van weleer.
Het weggedrag doet dan ook in alle opzichten recht aan de levendige motor; overigens een heel verschil met het duurdere, 12 pk sterkere 1800 GT-model, dat qua besturing en bochtkarakter nogal tegenvalt en waarvan het donkere motorgebrom veel zwaarmoediger overkomt dan de luchtige toon van de door ons geteste 1600.
De Lantra 1.6 GLS-X moet zo'n 2500 gulden meer kosten dan het eerder geteste exemplaar en dat is een fors bedrag. Als je daar echter bij in aanmerking neemt dat daarin zo'n f 1500 is opgenomen voor de tegenwoordig bijna verplichte - en dus in het X-model terecht gemonteerde - airbag Dan is het prijsverschil te rechtvaardigen. Toch is het onderwerp van deze test met zijn prijs van zo'n f 34.500 volgens de huidige normen nog geen dure auto. Hooguit zouden we kunnen zeggen dat hij vroeger extra opviel door zijn lage prijs en dat hij nu op eigen kracht de concurrentie het hoofd moet bieden. Gezien zijn uitrusting, prestaties en afwerking is hij daar zeker toe in staat en dat is een bevestiging van de eerder genoemde emancipatie die het Koreaanse merk Hyundai in korte tijd heeft doorgemaakt.

Signalement

Merk Hyundai
Model Lantra 1.6i GLS
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 15.406

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.596 cc
Maximaal vermogen 84 kW / 114 pk bij 6.200 tpm
Maximaal koppel 133 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 52 l
Lengte / breedte / hoogte 4.358 mm / 1.675 mm / 1.385 mm
Wielbasis 2.500 mm
Massa leeg 1.050 kg
Laadvermogen 570 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.200 kg / 525 kg
Banden185/60R14Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,7 s (fabrieksopgave: 11,1 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s