Hyundai Excel 1.5i GS (1994)

Nieuwe Koreaanse onrustzaaier

Hyundai Excel sedan 1.5i GS
Met de nieuwe Excel hoopt Hyundai een flinke groei te bereiken in de compacte middenklasse, waar tot nu toe de bedaagde Pony en Excel de eer moesten verdedigen. We reden de sedan-uitvoering.

Terwijl overal ter wereld de nieuwe Hyundai als Accent door het leven gaat, gaat hij in Nederland de bekende naam Excel voeren. Dat komt omdat Peugeot al jarenlang modellen met de naam Accent in het programma heeft.
De Excel is er met drie verschillende carrosserieën. Allereerst is er de vierdeurs sedan, een vlot maar toch chic gelijnd model, dat doet denken aan een Sonata in zakformaat. De andere modellen zijn een vlotte driedeurs en een praktisch vijfdeursmodel. Die verschillen niet alleen aan de achterkant maar hebben ook een iets anders gelijnde neus.
Voor de nieuwe Excel maakt Hyundai gebruik van in eigen beheer ontwikkelde krachtbronnen. De zogenaamde Alpha-motor met per cilinder twee inlaatkleppen en één grote uitlaatklep kwamen we eerder tegen in de sportieve Scoupé. In de Excel wordt hij geleverd met een inhoud van 1,3 of 1,5 liter. De 1.3 levert maar liefst 84 paardekrachten, de 1.5 doet er maar vier bij.
Die 1.3 is voor normaal gebruik voldoende, al zul je in heuvelachtig terrein wel eens een versnelling terug moeten schakelen. De 1.5 die wij reden komt onder die omstandigheden gemakkelijker uit de voeten. Beide motoren houden zich tot zo'n 3500 toeren goed op de achtergrond; met stijgend toerental verhullen ze steeds minder dat ze moeten werken.

Volwassen auto

Op het weggedrag van de nieuwe Excel is weinig aan te merken.
Hij stuurt netjes neutraal de hoek om en schuift over de voorwielen naar buiten als het te hard gaat. Met de onbekrachtigde besturing geef je nauwkeurig je commando"s door aan de voorwielen. De onbekrachtigde versie biedt een grotere gevoeligheid dan de bekrachtigde besturing van de GS-versies. De pook van de vijfbak beweeg je moeiteloos; aan het aangrijppunt van de koppeling moet je even wennen. De remmen stellen enigzins teleur. Het rempedaal vertoonde bij de testwagen duidelijke trillingen tijdens hard afremmen. De remvertraging was daarbij overigens wel voldoende.
De afstemming van vering en demping is zodanig gekozen dat de Excel zijn inzittenden een prettig veercomfort biedt: niet te hard, niet te zacht. De stoelen geven voldoende steun op de juiste plaatsen en zijn aangenaam stevig. Het dashboard is op een paar weggestopte schakelaars na goed te overzien en de auto heeft genoeg opbergruimte voor kleine spullen. Het interieur is wat grijs, maar gelukkig zit er een fleurig werkje in de bekleding. Zou best nog iets feller mogen.

Geduchte concurrent

Hoofd en benen vinden voorin de Excel genoeg ruimte. Op de achterbank zit je met een lengte van 1,80 meter net niet met je hoofd tegen het dak en hebben de knieën nog een paar centimeters vrije ruimte. Concurrenten als Golf en Astra bieden meer beenruimte door hun grotere wielbasis. De kofferbak van de Excel heeft redelijke afmetingen: 303 liter.
Voor de basismodellen heeft Hyundai bewust gekozen voor een zeer eenvoudige uitrusting om de prijs scherp te houden. Zo mist de simpele L zelfs een rechter buitenspiegel, wieldoppen, van binnenuit verstelbare spiegel en een klokje en is ook de interieurbekleding zeer eenvoudig gehouden. De LS heeft al iets meer aan boord, maar echt leuk wordt het pas bij de GS. Die is voorzien van onder andere een van binnenuit te openen achterklep, stuurbekrachtiging, getint glas, lendesteun en hoogteverstelling voor de bestuurdersstoel, hoogteverstelling stuurkolom, in delen neerklapbare achterbank en toerenteller.
Met de nieuwe Excel heeft Hyundai een sterke aanbieding op de markt. De afmetingen komen goed overeen met auto"s als Golf en Astra, zij het dat de ruimte achterin door de kleinere wielbasis wat minder is. Daar staat een scherpere prijs tegenover, want de duurste driedeurs-Excel kost nog minder dan de goedkoopste Golf of Astra. Mede gezien het volwassen karakter van de nieuweling denken we dat de Koreanen best voor wat onrust bij de concurrentie zal zorgen.

Signalement

Merk Hyundai
Model Excel 1.5i GS-B2
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 13.702

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.495 cc
Maximaal vermogen 65 kW / 88 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 130 Nm bij 3.050 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 4.117 mm / 1.620 mm / 1.394 mm
Wielbasis 2.400 mm
Massa leeg 925 kg
Laadvermogen 515 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.100 kg / 450 kg
Banden175/70R13Prijzen
Topsnelheid 176 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,7 s (fabrieksopgave: 11,7 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s