Hyundai Excel 1.3i LS (1996)

Bij de tijd

Hyundai Excel 1.3i LS
In zijn snelle opmars naar de status van geduchte concurrent heeft het Koreaanse merk Hyundai weer een grote stap gedaan. Naast de succesvolle Lantra maakt ook de wat kleinere Excel veelbelovend carriëre.

Toen Hyundai zo'n 15 jaar geleden zijn opwachting in ons land maakte, gebeurde dat met de Pony. Die eerste Koreaan was in technisch opzicht duidelijk ge‹nspireerd op een ouder Colt-model van Mitsubishi en was vooral aantrekkelijk door zijn uiterst scherpe prijs van nog geen 11.500 gulden. Verder was er aan dat karig uitgeruste, knap lawaaiige en niet al te best op de weg liggende karretje niet bijster veel plezier te beleven. Iets dergelijks gold voor de enige jaren later op het toneel verschenen Stellar: een paar maten groter dan de Pony, overcomfortabel, sloom maar lekker goedkoop.
Dat heeft een tijd lang de reputatie van Hyundai in Nederland bepaald: veel waar voor je geld, maar niet al te kritisch beoordelen s.v.p.. In de loop der jaren is dat imago relatief snel veranderd: de Pony groeide naar een acceptabel niveau, de saaie Stellar werd afgelost door de niet te onderschatten Sonata en nog niet zo lang geleden liet Hyundai met de Lantra overtuigend zien dat de Koreanen zich inmiddels prima met de grote jongens kunnen meten.
Die trend is nu ook in de kleinere klasse voltooid met de komst van de Excel, die de hatchback-Pony en zijn sedanversie vervangt. Voor deze test kozen we de vierdeurs sedan, die voor veel gebruikers in deze klasse de heel aantrekkelijke en bruikbare optie vertegenwoordigt. Om dezelfde reden werd het de versie met de twaalfkleps 1300-motor, die ruim 5000 gulden minder kost dan de goedkoopste 1500-sedan.
En die 1300 is voldoende motor, want de 1,3-liter (een eigen ontwikkeling van Hyundai, bekend als het Alpha-concept) is pittig genoeg om niet voortdurend naar m‚‚r te verlangen. Met zijn vermogen van 84 pk zit hij aan de top van zijn klasse en zijn prestaties zijn navenant. De prima beoordeling op het gebied van topsnelheid en acceleratie in diverse regionen onderstrepen dat overtuigend, hoewel ze worden gerelativeerd door een tamelijk hoog geluidsniveau als je daadwerkelijk om prestaties vraagt. Aan de andere kant verrast de levendige krachtbron echter ook weer door een gunstig brandstofverbruik: 1:12,4 als we uitgaan van de veeleisende testpraktijk.
Als je wat langer in de Excel rondrijdt, constateer je ook met genoegen dat het zitcomfort een stuk prettiger is dan in de oude Pony of Excel. Ook het interieur komt leefbaarder over, maar na enige tijd misten we wel wat hedendaagse gemakken en hebbedingen, maar dat kun je dan ook niet verwachten voor dit geld. Voor zaken als elektrisch bediende spiegels en zijruiten, centrale deurvergrendeling en stuurbekrachtiging moet je bij de duurdere versies zijn. Die bekrachtiging is overigens niet strikt nodig - hoewel handig bij 't parkeren - want op de snelweg is de besturing zelfs te licht. En helaas erg ongevoelig, een eigenschap die je bij meer Hyundai-modellen kunt tegenkomen.

Lichte kritiek

Nog een punt van kritiek levert de bediening van de overigens feilloos werkende, qua overbrengingen goed gedimensioneerde vijfbak: de schakelwegen zijn onmogelijk lang en mede daardoor zijn enkele vitale functies op het dashboard matig bereikbaar. Probeer tijdens het rijden maar eens de temperatuur van de kachel te regelen als de pook in 'vijf' staat, om over het onderweg aftippen van een geurig sigaartje maar niet te spreken. Voor het overige zit alles in de Excel echter waar je dat in een hedendaagse compact mag verwachten, al moet je in dit instapmodel vergeefs zoeken naar zoiets vanzelfsprekends als een toerenteller.
Dit soort maatregelen staat natuurlijk in dienst van het streven om de Excel de markt op te sturen als onverbiddelijke
bestseller. En als je dat in de beoordeling meeneemt, is die Koreaan een uitstekende aanbieding. Dat geldt des te meer omdat er ook op het rijcomfort, weggedrag, remvermogen en de overige technische aspecten erg weinig is aan te merken. De Excel is dan ook een behoorlijk vooruitstrevende vertegenwoordiger van zijn ras: een bescheiden familie- en zakenauto die flink wat ruimte biedt aan mens en materie, makkelijk in de hand ligt en met zijn prestaties, verbruik
en comfort verrassend hoge ogen gooit in de betaalbare regionen van een overvolle markt.

Signalement

Merk Hyundai
Model Excel 1.3i LS
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 10.662

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.341 cc
Maximaal vermogen 62 kW / 84 pk bij 5.700 tpm
Maximaal koppel 118 Nm bij 3.100 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 4.117 mm / 1.620 mm / 1.394 mm
Wielbasis 2.400 mm
Massa leeg 910 kg
Laadvermogen 530 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.100 kg / 450 kg
Banden155/80R13Prijzen
Topsnelheid 174 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 12,1 s (fabrieksopgave: 12,8 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s