Honda Jazz
Slim karretje
- Damiaan Hage
- Eerste rijtest
Slim karretje. Dat is de eerste indruk van de Honda Jazz als we 'm eens op het gemak hebben bekeken. Op heel veel onderdelen heeft Honda nog net even wat dieper nagedacht dan er tot nu toe gedaan was. Voorbeeldje? Een neerklapbare achterbank is absoluut niet nieuw. En dat je met neergeklapte leuningen een hele bak ruimte achter de voorstoelen hebt - dat is ook in compacte auto's al eerder vertoond. Zelfs die volstrekt vlakke vloer is niet uniek. Honda ging 'ns anders denken. Gebeurt het niet ook wel eens dat je iets moet vervoeren dat eigenlijk niet kan liggen. 'n Flinke ficus die even van de Intratuin naar huis moet. Of een kinderfietsje van school halen. Van die dingen.
Honda lost het ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig op: de achterbankleuning van de nieuwe Jazz kan niet alleen neergeklapt worden - maar je kunt ook de zitting overeind zetten, waardoor je een mooie hoge ruimte achter de stoel krijgt.
Om die constructie mogelijk te maken, moest er nog wel een ander slimmigheidje worden uitgevonden. Normaal gesproken zit namelijk de benzinetank onder de achterbank. Zou je die laten zitten, dan levert het nog niets op. En dus verplaatste de tank gewoon naar voren en hing 'm in het midden van de auto, onder de stoelen.
Niet onder dertig mille
Goed, dat waren voorlopig even genoeg complimenten - hoogste tijd voor een paar feiten. De Jazz komt begin volgend jaar naar ons land en Honda Nederland weet bijna zeker dat hij niet onder de dertig mille zal blijven - met andere woorden hij zal niet goedkoop zijn. Hij komt dan meteen ook behoorlijk dicht in de buurt van de Civic, die er vanaf 35 mille is. Maar ga er maar vanuit dat de Jazz tussen de 30 en 35 gaat uitkomen voor de instapper, de S. Dan is er ook nog een LS die onder meer airco standaard heeft. De Jazz ES is de topper van de serie en heeft bijvoorbeeld lichtmetalen velgen en een automatische airconditioning. Maar dan zijn we de veertig mille wel voorbij.
In Nederland zal voorlopig maar een motor leverbaar zijn, een 1,4-liter benzinemotor van 83 pk. Er is ook een 1,2-literversie van deze motor, maar omdat het vermogen van 78 pk vrijwel gelijk is, laat Honda Nederland die voorlopig nog even zitten. Een versie met CVT-automaat komt iets later.
Belachelijke draaicirkel
Laten we 'ns een stukje rijden. Bij het wegrijden al meteen een teleurstellinkje: de stuurbekrachtiging is veel te licht waardoor veel gevoel en precisie verloren gaan. Jammer. De draaicirkel is trouwens belachelijk klein. Voor je gevoel draait 'ie haast om z'n achterwiel. Da's dan weer grote klasse.
Wij reden de 1,4-litermotor samen met de CVT-automaat - de handbak was bij de introductie helaas niet beschikbaar. Een combinatie dus die in Nederland niet zo populair zal zijn en dus eigenlijk niet helemaal representatief is. Om een beetje vooruit te komen moet de motor er wel hard aan trekken en zet 'ie ook een behoorlijke keel op. Maar de 83 pk-motor weet goed raad met de Jazz en sleurt 'm met gemak over de weg. Over de wegligging hebben we na de eerste kennismaking geen klachten. Sterker nog, de Jazz blijkt een heel capabel onderstel te hebben, dat comfortabel is afgestemd, maar zeker niet te slap. In een snelle bocht wil de Jazz wel een beetje gaan hangen.
Wie durft?
Al met al zijn we zeer te spreken over de nieuwe Jazz van Honda. Hij heeft een doordacht interieur, dat er trouwens nog heel aardig uitziet - en vooral niet doet denken aan Japanse auto's van nog niet zoheel lang geleden. Hij rijdt goed, ziet er leuk uit, kortom een zeer concurrerende auto in de overvolle klasse van de Polo, Fiesta, Corsa, Punto, 206, etc, etc. Dus wie durft de Honda te kiezen?