AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

De tweede Ford Scorpio was zo lelijk dat hij nu bijna cult is

1994-1998

Ford Scorpio 1994-1998 tweede generatie

Naar het schijnt slokte alleen het design van de Scorpio al dertig miljoen dollar op. Dat geld is waarschijnlijk gespendeerd aan bier en saucijzenbroodjes, want zo te zien werd het ontwerp overgelaten aan de leerlingen van de lokale basisschool. Maar misschien speelt dat controversiële uiterlijk hem nu wel in de kaart, zoals dat vaker gaat met auto’s op leeftijd.

Met de eerste Scorpio, die in 1985 verscheen, koos Ford ook al voor een redelijk gewaagde koers. Als opvolger van de traditioneel gelijnde Granada stond er ineens een totaal ander model in de showroom. Weliswaar met veel oude techniek onderhuids, maar wel standaard voorzien van ABS. Het duurde tot 1992 voordat er ook een sedan kwam. En twee jaar later zag de tweede generatie Scorpio het daglicht, hoewel deze Ford met zijn rare bolle ogen dat volgens velen niet kon verdragen. Toch heeft Ford echt een enorme bak met geld in de ontwikkeling van deze auto gestoken en vormden de E-klasse en 5-serie destijds de norm voor zaken als interieurgeluid, rijcomfort en wegligging. Onder het motto: als je mee wilt komen met de concurrentie, moet je minstens zo goed of beter zijn. Wat rest is de merknaam en het uiterlijk. Het speelde de Opel Omega ook parten. En, om heel eerlijk te zijn, afgaande op de algehele afwerking, de techniek en het materiaalgebruik in het interieur, kon deze Scorpio in zijn tijd niet serieus wedijveren met zijn belangrijke Duitse opponenten. Daarvoor heeft hij domweg niet genoeg in huis. Maar daarvoor was hij dan (als 2.0i) ook bijna 30.000 gulden goedkoper dan een E200 of 520i …

Ford Scorpio 1994-1998 tweede generatie

Ouderwetse V6

Bij een servicepunt van Ford-dealer Noordegraaf lopen we tegen een Nederlandse 2.9i Ghia aan, met slecht 115.000 kilometer op de klok. Van de eerste eigenaar, die hem altijd netjes liet onderhouden. Een buitenkansje! En zo toeren we even later tussen Goor en Delden, genietend van de koppelrijke en rustig lopende V6. Een ouderwetse motor, die menig ervaren Ford-monteur nog kent uit de jaren zestig en zeventig. Maar hij volstaat, meer dan dat zelfs. En jakkeren doe je toch al niet met een auto als deze, hij blinkt uit op de snelweg. Tijdens accelereren klinkt er een vol en vet geluid vanuit de machinekamer. De viertraps automaat schakelt traag maar keurig, de rust aan boord is weldadig. Want stil is hij, die Scorpio. Niet alleen het motorgeluid is goed geïsoleerd, ook het onderstel zwijgt. De vering en demping zijn volledig op comfort afgestemd. In de documentatie uit die tijd lezen we dat Ford gebruik maakte van hydraulische lagerbussen voor de motorsteunen en de voorwielophanging. Daarmee is de isolatie zo optimaal mogelijk. Het bedradingssysteem was voor die tijd ook al heel modern, aangezien de Scorpio over Multiplex-bekabeling beschikt. Dat is de voorloper van het hedendaagse CAN-BUS-systeem, waarbij de kabelbomen veel dunner zijn omdat er meer signalen door minder draadjes gaan.

Facelift Friday: Ford Scorpio

 

Facelift Friday: Ford Scorpio

Facelift Friday: Ford Scorpio

Na de komst van het nieuwe model in 1994, leefde de verkoop ietsje op in het jaar daarna, om vervolgens weer verder weg te zakken tot iets meer dan duizend stuks in 1997. In dat jaar kreeg de Scorpio trouwens nog een bescheiden facelift, te herkennen aan iets andere achterlichten en donkere koplampen. De kont heeft een behoorlijk hoog Amerika-gehalte, hoewel deze Ford daar niet werd geleverd. ‘De achterkant is door een Europees team ontworpen’, wist het merk te melden. De dieselmotor, behoorlijk belangrijk in dit segment, zeker op de thuismarkt, betrok Ford van Peugeot. Nu bouwen die Fransen heel erg fijne diesels, voor een auto van in deze klasse was die oude 2.5 turbodiesel van een te gering kaliber. De modernste benzinemotor is de in 1996 geïntroduceerde 2.3 16V met 147 pk. Wat ons betreft een prima keuze, als je op zoek bent naar een Scorpio. Stukken zuiniger dan de oude zescilinder en er drukt iets minder gewicht op de neus. De beenruimte voor achterpassagiers mag trouwens ook niet onvermeld blijven. Die is riant en de bank biedt heerlijk zitcomfort. Daarin verslaat hij de BMW en de Benz met gemak. Reisauto pur sang dus. 

Ford Scorpio 1994-1998 tweede generatie

Nieuw zijn er niet zo heel veel van verkocht, dus ook tweedehands is het aanbod niet zo heel erg groot. Prijzen lopen inmiddels wel uiteen van €3.500 tot €9.000, en dat is behoorlijk meer dan een jaar of tien geleden. Bij de bekende youngtimerspecialisten komen we ‘m desondanks niet tegen. Die doen liever in de andere, courante Duitse merken.

Typische kwaaltjes

Roest aan achterschermen, dorpels en draagbalken

Lekke koppakking (2.0i en diesel)

Olielekkage aan motor en bak

Versleten koppeling

Ruimte op draagarmrubbers en fuseekogels

Poreuze remslangen

Falende elektronica (ABS, kabelbomen)

Wat je ook moet weten over de tweede Scorpio:

… Koningin Beatrix werd ook met een Scorpio rondgereden, wel met een aangepaste, verlengde

… Er was een 2.9i met 24-kleps Cosworth cilinderkop 

… Na dit model werd het hoofdstuk Scorpio gesloten

… Deze Scorpio werd ook als stationwagon geleverd

… De 2.5 dieselmotor komt van Peugeot

… In 1997 werd een facelift doorgevoerd

… De viercilinder 2.3i 16V uit 1997 heeft net zoveel pk als de 2.9i V6

… Ford klopte bij Porsche aan voor het produceren van de koplampen

… Er stond nooit Scorpio op het achterwerk van dit model

… De ontwikkelingskosten voor deze Scorpio lagen rond 120 miljoen dollar 

Ford Scorpio Beatrix

Facelift Friday: Ford Scorpio

Geen opvolger

Net als zijn Duitse opponent de Opel Omega, verdween ook de Ford Scorpio met stille trom. Niet het segment waarin dit merk actief moet zijn en daar was men in Keulen ook wel achter. Bovendien: vrij kort daarna nam Ford Volvo over en had het met de S80, die bijna tegelijkertijd met de ondergang van de Scorpio zijn debuut maakte, een goed alternatief in huis. Beatrix vond in ieder geval van wel.

Lezersreacties (67) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.