Corvette Z06

Zwaar geschut

Corvette Z06
Corvette Z06Corvette Z06Corvette Z06Corvette Z06Corvette Z06Corvette Z06Corvette Z06Corvette Z06
AutoWeek 7 2006
AutoWeek 7 2006

Je leest het in AutoWeek 7 2006

The most powerful handgun in the world. Dirty Harry had het over de nieuwe Corvette Z06 kunnen hebben. Maar dan moet er wel nog iets bij. Voor dit geld, 114.950 eurootjes, koop je nergens een sportwagen met deze prestaties. We geven de non-plus-ultra-Corvette van Jetje op het Zuid-Franse circuit van Paul Ricard.

De Corvette is niet gewoon een sportauto. Het is een icoon, een way of life. Maar dan wel vooral aan de andere kant van de grote plas. In een land waar uiterlijk vertoon en een grote motorinhoud, alsmede bekerhouders en een automatische versnellingsbak zwaarder wegen dan stuurprecisie, een geraffineerd onderstel en een hoogstaande afwerking. Zaken die in Europa, de bakermat van de automobiel, juist hoog staan aangeschreven. Laten we er niet omheen draaien: Porsche en Ferrari zijn dé sportwagenmerken op deze planeet. En om meteen snel op te schakelen: dat is nog steeds zo. Maar toch is niet alles bij het oude gebleven: dit is de beste en snelste straat-Corvette ooit gebouwd.

Rechttoe rechtaan

In de Corvette-box op het circuit van Paul Ricard staat een volledig uitgeklede Corvette Z06. De auto is compleet; alleen interieur en body zijn verwijderd. Dan zie je precies waar het bij de Corvette om draait: ongecompliceerd, sterk, rechttoe rechtaan. Een bonk automobiel geweld, een bodybuilder tot en met. Keiharde aluminimum profielen, dikke assen, een bonkige V8 en een machtige zesbak achterin, voor de gewichtsverdeling. Verder een knoert van een verstevigende middenbalk en banden als stoomwalsen. Massieve kracht, zo'n Z06 zonder kleren. Rijdt het ook zo, vraag je je dan af.

Met 50 km/h (maximumsnelheid in de pitstraat) rijden we het circuit op. Zodra we de pitlane uit zijn, gaat het pedaal naar de plank en proberen we zo hard mogelijk naar de eerste scherpe rechterbocht te accelereren, we zijn er nu toch. Die eerste scherpe rechter is een beetje gekunsteld, want eigenlijk snij je er het grote Le Castellet-circuit mee af: wij rijden op het korte circuit.

Terug naar twee, heel scherp insturen en met veel gas naar de volgende rechterbocht, minder scherp en bovendien het begin van het fameuze Le Mistral, het rechte stuk van Le Castellet. Rij je het grote circuit, dan is het hier 1.700 meter lang planken en zeker die top van 320 km/h aantikken. Nu zitten we op 240 km/h aan het einde van de strook asfalt. Even liften, licht bijremmen en dan resoluut maar vloeiend insturen naar rechts: de snelste bocht van het circuit. Kicken. Meteen na het insturen schreeuwt de coureur/instructeur op de passagiersstoel (die rijden permanent mee): "Gas! Gas! Gas!" Om jou te laten meegenieten van het bijzondere verschijnsel dat de Z06, net als een F1, in deze bocht gewoon helemaal gevloerd kan worden. De 512 pk sterke achterwielaandrijver voelt solide en zeker aan. De volgende bocht, een lange doordraaier naar rechts weer, is nog onthullender. Terug naar 3 en dan eerst in het midden van de bocht blijven, op driekwart de auto naar buiten laten drijven, om dan vervolgens scherp rechts in te sturen. Juist ja, een knijpertje. De tractie van Corvette-onderstel in combinatie met de Goodyear Eagles is ronduit imposant. En dan het noodlot: noodgedwongen liften in een bocht. Kan het fouter? De Corvette komt van achteren om, maar paniek of doodsangsten zijn niet aan de orde. De 1.400 kilo zware koets komt verrassend gecontroleerd weer terug in harmonie met de stand van de sturende voorwielen. En voor de drifthoek uit de hand loopt, hebben we ook nog zoiets als onderstelelektronica die meehelpt met corrigeren. Dat betekent dus zonder brokken boenderen over het circuit met een 500+ pk-monster. Mits je een beetje normaal doet. Is dat good fun or what?

Naar de kroon steken

Het moge duidelijk zijn: Corvette heeft met de Z06 de jacht geopend op eerdergenoemde Europese premiumnamen op het gebied van de supersportscars. De kracht daarvoor is in huis, want een sprintje naar de 100 km/h vanaf stilstand in 3,9 seconden – dat zijn motorfietscijfers. Verder roemt Corvette de meerwaarde van de Amerikaanse tweezitter. Je kunt er nog eens een reisje mee maken, want de bagageruimte is echt bruikbaar; een unicum voor een sportwagen. Nu weet Tom Wallace, de man achter de Z06, als geen ander dat je dáárvoor natuurlijk geen sportwagen koopt, "maar – let op mijn woorden – wij gaan dat ronderecord van de Carrera GT op de Nürburgring nog een keer afpakken."

In de racerij is Corvette overigens al zo ver. De Corvette C6.R , een raceversie van de Corvette, die zij aan zij met deze Z06 is ontwikkeld, heeft vier 1-2-zeges op zijn naam gezet in de GT 1-klasse bij de afgelopen vijf edities van de 24 uur van Le Mans, daarbij Porsches en Ferrari's verslaand. Waarvan acte.

Terug naar Paul Ricard. Onder het genot van een winterzonnetje in een strakblauwe hemel, met als gevolg een fijne werktemperatuur van 15 graden, zien we de Corvette Z06 zich uitsloven om te bewijzen dat niet alle Amerikanen zwaarlijvig zijn en log. Tom Wallace: "We maakten de Z06 veertig kilo zwaarder, omdat een auto van dit kaliber grotere wielen, grotere remmen en een steviger chassis nodig heeft. Maar vervolgens wonnen we weer 80 kilo door het gebruik van lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel, magnesium en titanium. Tel uit je winst." De winst is duidelijk. Hoewel een Carrera GT nog scherper stuurt en geraffineerder aanvoelt dan deze Yank, is de wendbaarheid van de als bully bekend staande Corvette vermakelijk. Hij is te mennen, te gooien en te smijten. Daarbij gaat hij aan de zwier, maar niet op een manier van een hopeloos uit koers geraakt projectiel. En de koets voelt goed, stevig, homogeen. Daar kan de MC 12 van Maserati nog iets van leren… En, kijk de afmetingen er maar op na, de Corvette is niet forser dan een 911, de Z06 werd 12,5 centimeter korter en 2,5 cm smaller dan zijn voorganger.

Wel shit is de enorme middenconsole van Mr. Corvette. Wie diep zit, krijgt de stevige zesbak niet in drie, vier, vijf of zes zonder zijn elleboog onnatuurlijk op te lichten. En dat stuurwiel mag wel iets kleiner, iets meer racy. De klokkenwinkel? Daar kom je natuurlijk helemaal niet aan toe tijdens een rondje circuit. Het head-up display, waarbij de belangrijkste gegevens in de voorruit worden geprojecteerd, biedt dan uitkomst – al is de toerenteller niet duidelijk genoeg afleesbaar als je heel snel kijken moet; de snelheid is dat overigens wel.

Pik in!

Het is een pk-monster met een value for money waar de rationele sportwagenliefhebber niet omheen kan, die nieuwe Z06. Vanaf nu te koop in Europa, dus wat let u: inpikken dit voordeeltje! Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Sportwagenadepten zijn per definitie niet rationeel, die kopen vooral met hun hart. Die hebben wat met Duitsland, of iets met steigerende paardjes. En bekijken zoiets als een Z06 als een grappige, schreeuwerige variant uit de Nieuwe Wereld op een klassiek thema. Muscle cars uit de US zijn geen geraffineerde raspaardjes van sportwagens zoals F en P die leveren. Klopt, maar het vuur is die twee nog niet eerder zo na aan de schenen gelegd.