Corvette C6

Herontdekking

Corvette C6
Corvette C6Corvette C6Corvette C6Corvette C6Corvette C6Corvette C6Corvette C6
Corvette heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de C6 is ontworpen met de Europese sportwagenorde in het vizier. Dat neemt niet weg dat zijn Amerikaanse roots voor een paar kleine onhebbelijkheden zorgen. Daarom krijgt het gespierde kanon vanaf dit modeljaar een portie extra Euro-genen geïnjecteerd.

Je bent al een tijdje gelukkig met je vaste partner en denkt geen geheimen meer voor elkaar te hebben. Als hij of zij je dan op een dag aangenaam weet te verbazen met een kant die je nog níet kent, kan dat weer voor kriebels in de buik zorgen, voor een nieuwe vonk. Heerlijk, nietwaar?

Nou, eenzelfde gevoel krijg ik als ik de vernieuwde Corvette C6 de sporen geef op het raceasfalt van Paul Ricard. Sinds de introductie in 2004 heb ik de C6, in verschillende gedaanten, vier keer uitgebreid aan een test onderworpen. Dat het sensationeel spelen is met 's werelds best verkochte sportwagen (zo'n 42.000 stuks per jaar, dat is 3.000 meer dan Porsche van de 911 afzet), is dan ook geen verrassing; tijdens de voorgaande ontmoetingen heb ik, ondanks dat ze grotendeels op straat plaatsvonden, de grenzen van de Corvette behoorlijk verkend. Toch laat de Euro-Yank hier op het Zuid-Franse circuit een gezicht zien dat hij me nog niet volledig had onthuld. Het heeft er alles mee te maken dat ik, in plaats van af en toe een bochtje, dit keer ronden lang kan balanceren op de grens, zonder me druk te hoeven maken om verkeersregels, tegenliggers, stoepranden, bomen of andere obstakels. Nu pas ervaar ik hoe gefocust de C6 écht is. De scherpte en gretigheid waarmee hij keer op keer instuurt, de grip die de voorwielen houden zelfs als het iets te hard gaat, de gretigheid waarmee de balans verandert op de input van het stuurwiel en het gaspedaal; er zijn maar weinig sportauto's die dit evenaren of overtreffen.

Meer naar Europese smaak

Het is niet alleen een herontdekking van een oude liefde, ook de veranderingen die voor dit modeljaar zijn gedaan, dragen een steentje bij aan het goede gevoel. Terugkerende kritiek tijdens de voorgaande tests betrof onder meer de spierballenvereisende versnellingsbak en het matig afgewerkt, goedkoop aandoend interieur. Ook miste de C6 wat gevoel in de besturing.

Het lijkt erop dat Corvette de verslagen in de media goed heeft bestudeerd, want dit zijn precies drie van de vier punten waarop de gespierde tweezitter is aangepakt. Om bij het binnenste te beginnen: voor het dashboard is voortaan een tweekleurige lederen aankleding leverbaar. Verwacht geen Italiaanse allure, maar toch knapt het dash er aanzienlijk van op. Corvette hoopt daarmee de Europese consument meer aan te spreken. De Amerikanen zouden graag wat meer afzet genereren aan deze kant van de grote plas; de thuismarkt is immers nog altijd goed voor pakweg negentig procent van de verkopen, Europa zat in 2007 op slechts 1.305 stuks.

Helaas is het custom leather wrapped interior package een optie van E 5.280, standaard is de boel nog steeds van dezelfde kunststof. Maar goed, de keuze ís er tenminste, dat was voorheen niet zo. De middenconsole en middentunnel zijn eveneens aangepakt, met mooier plastic en een solider aanvoelende afwerking. Porsche-kwaliteit is het allemaal nog steeds niet, maar ja, dan praat je over een heel ander prijskaartje.

Lekker poken

Allemaal leuk en aardig, dat verfraaide interieur, maar als je eenmaal over Paul Ricard aan het boenderen bent, heb je daar natuurlijk weinig oog voor. Dan gaat het om de sensaties van het gas geven, sturen en remmen. En het schakelen. Mede dankzij herprogrammering van de software is de schakeltijd van de zestrapsautomaat, als je hem met de onlogisch geplaatste hendels aan het stuur bedient, dertig procent verkort bij het opschakelen, en vijftig procent bij het terugschakelen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de C6 niet eerder met een automatische transmissie heb gereden, maar nu ik deze voel, weet ik dat de verbeteringen heel, héél hard nodig waren. Want het is nu nog steeds niet top of the bill, zeker in verhouding tot de nieuwste generatie ZF, waar de Duitse auto-industrie veel gebruik van maakt, of de razendsnelle automaat van de Lexus IS F.

De handbak kan ik wél vergelijken met de vorige versie, en daarvan kan ik dan ook met de hand op m'n hart bevestigen dat die er aanzienlijk op vooruit is gegaan. Dit dankzij onder meer een verbeterde koeling, een stijvere behuizing en nieuw ontwikkelde synchromeshen. Corvette beweert dat al met al een vijftien procent betere efficiency is bereikt. In de praktijk uit zich dat door een lichtere en minder hakerige bediening, al is – om de vergelijking maar door te trekken – de transmissie nog steeds niet zo verfijnd als die van een 911.

Dat laatste geldt ook voor de besturing van de C6, die aardig in de buurt komt van die van zijn Europese rivaal, maar net niet helemaal. Laat je die vergelijking echter los, dan kun je stellen dat er eigenlijk helemaal niks mis mee is. Aanpassingen aan diverse mechanische componenten en herkalibratie van de bekrachtiging zorgen voor voldoende zwaarte en een prima communicatie met de voorwielen. Absoluut een verbetering.

Nu met 437 pk

Nu powersedans als de BMW M3 en de Lexus IS F tegenwoordig al 420 pk of meer hebben, is Corvette blijkbaar geprikkeld om de V8 van wat extra anabolen te voorzien; die groeide dankzij een vergrote boring van 6,0 naar 6,2 liter. De noodzaak daarvan was er wat mij betreft niet echt, want dankzij het wagengewicht van slechts 1.461 kilo (minder dan 1.500 is tegenwoordig een zeldzaamheid) zat het met de pk-gewichtsverhouding ook eerder al helemaal snor. Maar ja, als je ze toch onder het rechterpedaal hebt, die 23 pk en 43 Nm extra (in totaal nu 437 pk en 585 Nm), dan kun je er maar beter gebruik van maken, toch? Als je dat maximaal doet, knal je in 4,4 seconden naar de honderd en ligt volgens fabrieksopgave een top van 306 km/h in het verschiet.

Indrukwekkend blijft de waanzinnige souplesse onderin. Puur op de macht word je vanuit iedere versnelling en vanaf willekeurig toerental in no-time naar de tweehonderd-plus gesleurd, wat dankzij een aangepaste in- en uitlaat gepaard gaat met een nóg intensere brul dan voorheen.

Kortom, de Amerikaanse roots zijn zeker nog niet verloochend, maar de Corvette voelt Europeser aan dan ooit. Ondanks de slurptaks heeft importeur Kroymans de prijs van het Amerikaanse beest nog nét onder de ton kunnen houden. E 99.990 is weliswaar tien mille meer dan voorheen, maar daarmee zit de C6 nog steeds ver onder de concurrentie in dit segment. Ren echter niet meteen naar de showroom, want later dit jaar komt er het gelimiteerde actiemodel Competition Coupé, dat (inclusief Z06-spoiler) E 92.790 gaat kosten.