Citroen Saxo 1.1i SX (1999)

Neus naar de toekomst

Citroen Saxo 1.1i SX
Onlangs heeft Citroën de Saxo onder handen genomen. De ontwerpers hebben voor een sprekender neus gezorgd, maar verder bleef alles aardig bij het oude, zo ontdekten we tijdens de test met de nieuweling.

De nieuwste Saxo is het makkelijkst te herkennen aan de gewijzigde snuit. De grotere koplampen met helder glas in combinatie met de krachtiger ogende grille geven de kleine Citroën een sprekender gezicht. Voor alle duidelijkheid is het formaat van de double-chevron flink opgeschroefd. Naast de neus is er eigenlijk weinig anders aan de Saxo en dat geeft nu een beetje het idee dat voor- en achterzijde niet echt meer bij elkaar horen: een pittige snuit bij een saaie kont. In het interieur vallen op het eerste gezicht geen veranderingen te bespeuren. Bij nadere beschouwing blijkt deze nieuwe editie een digitale dagteller en totaalteller te hebben, waarbij bij het starten telkens melding wordt gemaakt van de nog te rijden kilometers tot de volgende beurt. De wat groenige kleur van de wijzerplaten is geen vooruitgang; gebrek aan contrast met de witte markeringen zorgt ervoor dat je overdag al snel de lampen aandoet om de instrumenten te kunnen aflezen. En ook bij Citroën steekt nu die irritante snelheidsmeterindeling met oneven tientallen de kop op. Wat in deze Saxo ongewijzigd is gebleven, is de goedkope indruk die het dashboard achterlaat. Beter zijn we te spreken over de stoelen die voor een auto in deze klasse heel fatsoenlijk zitten. De nieuwe hoofdsteunen zijn groter en bieden langere bestuurders dus een betere bescherming.

Voor klein gezin
Aan de ruimte binnenin veranderde bij de jongste Saxo niets. Dat betekent dat er voorin voor normaal geproportioneerde bestuurders voldoende ruimte is, maar echt lange lieden wel met hun knieën tegen het dashboard zitten. Die zullen ook problemen hebben met de linker voet waar door de inspringende wielkasten maar een beperkte ruimte voor is. De achterbank biedt net plaats aan twee volwassenen. De bagageruimte heeft met 280 liter inhoud behoorlijke afmetingen; de achterbank kan in twee gelijke delen worden neergeklapt.
Voor deze test beschikten we over een eenvoudige Saxo met een 1100-motortje. Zijn 60 pk weten de Saxo heel verdienstelijk in beweging te krijgen: 0-100 in 13,5 s (al kan het volgens de fabriek nog vlotter). Wel merk je bij de tussensprintjes op hogere snelheid dat deze Saxo niet ruim in zijn cc-tjes zit; even terugschakelen is dan wel eens nodig om vlot (= veilig) te kunnen passeren. Met een rustige rijstijl scoort het achtkleppertje een hele nette 1:17. Gedurende de hele testperiode scoorden we een nette 1:15,2. De 1.1-krachtbron doet zijn werk met gretigheid en brengt daarbij ook nog een lekker uitlaatgeluidje ten gehore. Met name bij hogere toerentallen kun je hem niet stil meer noemen; dat is "ie dus ook niet op de snelweg, want bij 120 km/h staat de toerenteller al akelig dicht bij de 4000.
Een beetje roeren in de vijfbak kan bij deze motor geen kwaad en dan is het prettig dat het bakkie daar weinig bezwaar tegen heeft. Uiteraard is deze Citroën weer comfortabel geveerd en gedempt, al zoek je dat echte zachte gevoel van vroegere Citroëns vergeefs. Het comfort is ook niet echt ten koste gegaan van de wegligging want deze Saxo laat zich makkelijk door bochten jagen zonder dat er vervelende reacties optreden. Op hogere snelheden viel ons op dat de bekrachtiging dan te fanatiek blijft waardoor de besturing rond de rechtuit stand wel erg licht wordt. Het onderstel produceert bijgeluiden op slecht wegdek. De 1,1-litermotor combineert Citroën in de Saxo met de basis, de X-uitrusting of het wat luxere SX-niveau. Basis is dan echt eenvoudig met slechts een airbag, toerenteller en getint glas. De X (1.500 piek duurder) krijgt dan elektrische ramen vóór, centrale vergrendeling, gedeelde achterbank en hoofdsteunen achter. De SX kost nog eens f 1.500 extra en daar krijg je dan stuurbekrachtiging, afstandsbediening op de deurvergrendeling en velours bekleding. Die SX-versie vinden we het aantrekkelijkst: nog steeds een nette prijs (zo"n
f 23.800) en vrij compleet uitgerust. Zo"n Saxo 1.1i is verder een prima autootje voor een klein gezin: een mooie doorsnee in zijn klasse die er eigenlijk alleen uitspringt door zijn motor (behoorlijk rap en zuinig) en als SX zijn aantrekkelijke uitrusting. De toppers in zijn soort zitten op een hoger niveau, maar ja, de jaren gaan tellen voor de Saxo.

Signalement

Merk Citroen
Model Saxo 1.1i SX
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 10.224

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.124 cc
Maximaal vermogen 44 kW / 60 pk bij 6.200 tpm
Maximaal koppel 88 Nm bij 3.800 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 3.718 mm / 1.595 mm / 1.379 mm
Wielbasis 2.385 mm
Massa leeg 780 kg
Laadvermogen 530 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 600 kg / 390 kg
Banden155/70TR13Prijzen
Topsnelheid 162 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,5 s (fabrieksopgave: 15,3 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 13,7 s / 20,9 s
Brandstofverbruik 6,7 l/100km
CO2-uitstoot 160 g/km