Cadillac CTS

Zware klus

Cadillac CTS
AutoWeek 2002 week 9
AutoWeek 2002 week 9

Je leest het in AutoWeek 2002 week 9

Het is geen geringe opgave voor een Amerikaans merk om een auto te laten voldoen aan de geldende Europese normen. Toch is dat wat Cadillac heeft gedaan met de nieuwe 'kleine' CTS. Uitgebreid testen op de Nürburgring was een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsprogramma.

Cadillac brengt in de komende anderhalf jaar niet minder dan vijf nieuwe modellen op de markt. De eerste daarvan werd al op de IAA in Frankfurt voorgesteld: de CTS. Die premièreplaats was bijna vanzelfsprekend, als je beseft dat Cadillac de CTS met grote regelmaat de afgelopen twee jaar steeds zes weken achter elkaar op de Nürburgring heeft onderworpen aan een compleet ontwikkelingsprogramma volgens 'Europese normen'. De Catera, de voorganger van de CTS, had toch ook een Europees karakter, zal menigeen denken. Zeker, omdat Cadillac niet bepaald een reputatie had met auto's in de (Amerikaanse) middenklasse moest de luxe GM-divisie destijds een beroep doen op concerngenoot Opel en bracht de Omega als Catera op de thuismarkt uit. Maar Cadillac had de Catera zachter en comfortabeler afgesteld en zijn uitrusting uitgebreid, zodat hij er niet lichter op was geworden. Bovendien was er geen spoor van het Cadillac-karakter. Zo werd de Catera een flop. Weinig mensen vielen op zijn uiterlijk, belangstelling in de showrooms was er dan ook nauwelijks. Intussen vestigden de Europese merken de afgelopen jaren in de Verenigde Staten het ene verkooprecord na het andere.

Met de opvolger van de Catera moest Cadillac 't wel over een andere boeg gooien. Allereerst koos men voor het Art & Science-design, dat in 1999 met de Evoq-concept car debuteerde. Cadillacs ontwerpchef Kip Wasenko was toen superenthousiast over de nieuwe Art & Science-lijnen. Dat is alleen al een opvallende koersverandering en niet iedereen zal ervan gecharmeerd zijn, maar Mark LaNeve, Cadillacs algemeen directeur zei vorig jaar in Detroit dat een voorzichtig ontwerp van dertien in een dozijn geen optie is.
De CTS is dus de eerste van de nieuwe ontwerpgeneratie en hij zal dan ook niet in de grote massa ten onder gaan. Hij heeft een breed, sportief voorkomen, al is hij allerminst onelegant. Bovendien zien we zelfs elementen uit vroegere tijden. Zo kan je in de hoekige verticale achterlichten met een beetje fantasie de 'vleugels' zien van de Eldorado uit 1959. De verticale koplampen passen helemaal in het scherpgelijnde ontwerp. Tijdens onze fotosessie in de buurt van Detroit werden we dan ook meteen belaagd door nieuwsgierige kijkers: 'Wat is dit? Is dit nu de nieuwe Cadillac? Great!'

Testen op de Ring
Voor de ontwerpers was de grote spoorbreedte achter een uitgangspunt. Om verder de brede voor- en achterschermen extra te benadrukken, loopt de carrosserie aan de onderkant een beetje naar binnen. Hier staat dus inderdaad een dikke Amerikaan die 't in het 'entry luxury segment' moet gaan maken en een stukje markt moet gaan afpikken van auto's als de BMW 528i. Geen wonder dat de CTS achterwielaandrijving heeft. Hij staat dan ook op het Sigma-platform, dat eveneens gebruikt zal worden voor de nieuwe Seville, die later dit jaar wordt verwacht en voor de XLR roadster en de vierwielaangedreven crossover, de SRX.
Er is door de Cadillac-ingenieurs onder leiding van Kenneth Morris, de projectmanager van de CTS, uitgebreid getest op de Nürburgring. 'Als je op de Ring met een auto aan zijn grenzen komt, besef je wat er belangrijk is. Je zou er bijna door ontmoedigd worden, maar juist hier waren we in staat belangrijke veranderingen aan chassis en wielophanging aan te brengen.'
Zijn team monteerde de voorwielophanging, de stuurkolom en de motorframe vast op het chassis, terwijl de achterwielophanging is gezet op een met rubber geïsoleerd subframe, met een dubbelgeïsoleerd differentieel.
Onder de motorkap staat een 3,2-liter V6 (een 136 pk sterke 2,6-liter V6 is ook beschikbaar). GM gebruikte de 3-liter uit de Catera/Omega, en wijzigde deze aanzienlijk om vermogen en koppel te verbeteren en aan de LEV- en Euro 3-emissie-eisen te voldoen. Terwijl de meeste V6-motoren een blokhoek hebben van 60°, kozen de CTS-technici voor een hoek van 54°, zodat de motor beter in de CTS zou passen en zowel in de lengterichting als dwars kan worden geplaatst. De 3.2 V6 levert 223 pk en heeft een maximumkoppel van 300 Nm bij 3400 tpm. Hij werkt samen met een Getrag-vijfbak of met een vijftrapsautomaat. Ironisch genoeg verkoopt GM deze inmiddels beproefde 5L40-E Hydra-Matic-transmissie al een tijdje aan BMW, die hem voor de 5-serie gebruikt, maar paste hem zelf nog niet toe. Hij is licht en compact en biedt de bestuurder de keuze uit verschillende modes: Sport, Winter en Economy. De schakelpatronen worden elektronisch aangepast aan onder meer het rijgedrag van de bestuurder, tractie van de wielen en het motorkoppel.

Rij-ijzer
Bij het openen van het portier van de CTS, kijk je meteen in een lichte, uitnodigende cockpit. De leren bekleding ruikt nog nieuw, maar stuur en dashboard zien er sportief genoeg uit om niet te lang te wachten met het starten van de motor, al zou de ijzige buitentemperatuur alleen al je daartoe snel bewegen. Stoel en spiegels instellen en hup, rijden maar met de nieuwe Caddy. Het dikke driespaaksstuur ligt lekker in de hand, het uitzicht op een leuk vormgegeven klokkenbord en het stevige gevoel als we de parkeerplaats uitdraaien, scheppen verwachtingen. Op het slechte wegdek hoef je niet zolang te rijden om te voelen dat de CTS een stugge afstelling heeft. Stug en strak voor Europese begrippen. Hij voelt solide aan, reageert snel en precies en er is nauwelijks beweging in de carrosserie als je snel een bochtig traject afwerkt. De motor reageert gewillig en de besturing is nauwkeurig. Met de automaat is de CTS in staat op de motor af te remmen, waardoor je enigszins het gevoel hebt in een handgeschakelde versie te rijden. Tijdens deze eerste test is duidelijk geworden dat de nieuwe Cadillac uitstekend voldoet aan de Europese eisen die op deze klasse van toepassing zijn. Cadillac is zelfs van plan een high performance-versie te ontwikkelen om te kunnen concurreren met de Audi S-, BMW M- en de Mercedes AMG-modellen.
Aan ons exemplaar uit de voorproductie zat hier en daar nog een scherp kantje, maar we verwachten dat de productiewagens, die vanaf 9 januari uit de gloednieuwe Lansing Grand River Assembly Plant rollen, daar vrij van zijn. Met de CTS kan Cadillac zorgen voor een succes; het nieuwe model moet in staat zijn niet-Cadillackopers naar de showrooms te lokken, en ze ook warm te maken tijdens een testrit. 't Is voor Cadillac te hopen dat het lukt, want de toekomst van de Cadillac-divisie zou weleens voor een belangrijk deel kunnen afhangen van het succes van de CTS. Hij wordt tegen het einde van het jaar in Nederland verwacht.