Lancia Zeta 2.1 Turbo DS LX (1997)

Luxueuze ruimte

Lancia Zeta 2.1 Turbo Diesel
De Lancia Z, is er een van het kwartet met de Peugeot 806, de Citroën Evasion en de Fiat Ulysse. De vier zijn varianten van een monospace die gezamenlijk is ontwikkeld door PSA en Fiat. Kan de Lancia zich voldoende onderscheiden?

De Lancia Z komt in grote lijnen overeen met zijn halfbroertjes met hetzelfde ontwerp. Alleen komt de Z (spreek uit Zèta) veel luxueuzer over. Dat komt onder meer door de fraaie verchroomde grille en door de afwerking in het interieur.
Zo vinden we in de Lancia Z het gebruikelijke dashboard en instrumentenpaneel, met op de middenconsole de versnellingspook. Aan deze - in verhouding tot andere auto's - vreemde plaatsing wen je overigens snel. Lastig blijft dat de bestuurder een deel van de bedieningsknoppen voor verwarming en ventilatie niet kan zien, wanneer de pook in 'vijf' staat. Een verzachtende omstandigheid daarbij is dat de Z standaard airconditioning heeft. Daar heb je, als de temperatuur eenmaal is ingesteld, in principe geen omkijken meer naar. Andere min of meer opvallende details voorin de Z zijn het klepje waarachter de radio kan verdwijnen en een, moeilijk als zodanig herkenbaar' klepje waaronder een piepklein asbakje en een aansteker schuilgaan. En tenslotte mogen we niet vergeten dat de handrem niet tussen de voorstoelen zit, maar links van de bestuurdersstoel is geplaatst. Losse spullen vinden een plaats in korte portiervakken. De zonnebril van de bestuurder kan in een houder boven de deur.
Schuifdeuren geven toegang tot de tweede rij stoelen van de Lancia Z. Hier staan drie zetels naast elkaar. De schuifdeuren zijn uitgerust met smalle kaartenvakken en bieden ook elk ruimte voor een fles. Met vijf stoelen aan boord hebben mensen achterin de Z aardig wat ruimte voor de benen. Ook aan hoofdruimte is er geen gebrek. Met het zitmeubilair zijn diverse exercities mogelijk. Zo zijn de voorstoelen draaibaar. De zetels achter kun je omklappen verplaatsen en verwijderen. Naast de uitvoering met vijf stoelen, de wagen in deze test, is er ook een zespersoons versie van de Lancia Z. Die heeft achterin twee rijen van twee stoelen. Bij deze opstelling is de bagageruimte klein. Blijft het aantal zitplaatsen beperkt tot vijf, dan kunnen er achterin de Lancia heel wat koffers en dergelijke mee. Z'n laadruimte met keurig vlakke vloer is uitstekend bereikbaar.

Lekker stil
Onze testwagen werd aangedreven door een turbodieselmotor met een inhoud van 2.1 liter. Deze levert een vermogen van 80 kW/110 pk en een koppel van 258 Nm. Daarmee haalt deze luxueuze ruimtediesel een topsnelheid van 175 km/h. Optrekken van nul naar honderd duurt 14,7 s. Daarmee bleef de Lancia duidelijk achter bij de fabrieksopgave van 12,7 seconden. Bij de tussensprint (80-100) klokten we de Z in 'vier' op 12,1; in 'vijf' bedroeg de acceleratietijd 14,8 s. Bij 100 constant was de Z met 66 dB lekker stil en dat was bij 120 constant met 69,5 decibel ook nog heel keurig; zeker voor een diesel.
Ondanks de ongebruikelijke plaatsing van de versnellingspook, schakelt de Lancia Z zonder problemen. Wanneer je met hem op pad bent, doet hij meer aan een 'gewone' personenauto denken dat andere MPV's. Hij maakt een levendige indruk. Reageert direct op de bewegingen van het stuur en lijkt gretig gas aan te nemen. Voor een vlotte bocht schrikt de Z niet terug, vooropgesteld dat de bestuurder eventueel aanwezige coureursneigingen in bedwang weet te houden. Vering en demping zorgen meestal voor voldoende comfort. Maar als het wegdek er echt belabberd bij ligt, kan het onderstel het niet zo goed meer bijbenen en verloopt de rit niet zonder slag of stoot.
De Lancia dealer biedt de Z 2.1 Turbo Diesel - met vijf stoelen - tegen een prijs van zo'n 76 mille aan. Lancia is een luxe-merk, en dat is aan de uitrusting te zien. Een Z staat in de showroom compleet met zaken als: elektrisch bedienbare ruiten vóór en achter, elektrisch uitstelbare achterste zijruiten en elektrisch verstelbare, verwarmde en inklapbare buitenspiegels. Standaard aanwezig zijn ook ABS, airconditioning en Alcantara bekleding, evenals een tripcomputer. De dure extra's rechtvaardigen de hoge prijs van de Lancia.
Al met al is de Lancia Z een aparte verschijning in ruimteland, die door zijn ruime uitrusting, hoge rijcomfort en licht-sportieve rijgedrag zijn prijs meer dan waar maakt.

Signalement

Merk Lancia
Model Zeta 2.1 Turbo DS LX
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 34.406

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.088 cc
Maximaal vermogen 81 kW / 110 pk bij 4.200 tpm
Maximaal koppel 258 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 80 l
Lengte / breedte / hoogte 4.470 mm / 1.830 mm / 1.715 mm
Wielbasis 2.825 mm
Massa leeg 1.578 kg
Laadvermogen 807 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 750 kg
Banden205/65HR15Prijzen
Topsnelheid 175 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 14,7 s (fabrieksopgave: 12,7 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 12,1 s / 14,8 s
Brandstofverbruik 8,2 l/100km