Honda Logo 1.3 (1999)

Nog steeds 'n lastpak?

Honda Logo 1.3
Nog vóór er goed en wel met de nieuwe Honda Logo was gereden, had hij al een sticker opgepakt gekregen met een nogal pittige prijs. Ook van ons. Lastig... Of dat werkelijk zo is, onderzoeken we in deze test.

De nieuwe Honda is niet zo opvallend, dat je zijn silhouet onvolwaardelijk zult herkennen. Hij is een maatje hoger dan menige concurrent, maar alle verhoudingen kloppen wel. Kortom een aardig model met grote Honda-koplampen, maar niet écht origineel.
Honda heeft voor de Logo geen bijzondere krachtbron ontworpen: een 1343 cc 8-klepper. Het is een viercilinder met 65 pk en een maximum koppel van 108 Nm bij het mooie lage toerental van 2500 tpm. Rijden met de kleine Honda toont overigens aan dat die conventionele krachtbron in de praktijk nog best bevalt. Vanuit lagere toeren is hij soepel en levendig. Op snelheid is er genoeg fut om behoorlijk te accelereren: de inhaalproef in 4 doet hij in 14 tellen, en dat is voor zijn klasse geen abnormale waarde. De acceleratietest legt hij keer op keer een dikke seconde sneller af dan de fabrieksopgave (13,1 tegen 14,5 s), al is de Logo daarmee nog geen sprinter. Ook de topsnelheid met 160 echte km/h is beter dan de fabrieksopgave van 152 km/h. Qua zuinigheid is er op de Logo weinig aan te merken. Ondanks een pittige rijstijl haalden we een net testverbruik van 1:13,4; onder normale omstandigheden zal hij nog iets zuiniger zijn.

Tandje hoger
Als je in de Logo rijdt, klinkt zijn motor wat brommerig maar hij doet geen aanslag op de trommelvliezen, zoals de decibelmeter eveneens uitwijst. Met 69 en 71,5 dB bij respectievelijk 100 en 120 km/h valt de Logo ook qua geluidsniveau in de categorie netjes.
Het interieur mag er best zijn, al kunnen smaken ernstig verschillen over de gebruikte bekledingsstof. Honda heeft zijn kleinste telg uitstekende voorstoelen van een volwassen formaat meegegeven. De rugleuningen zijn mooi lang, zodat de hoofdsteunen een goede 'reikwijdte' hebben. Bovendien is er een behoorlijke mate van zijdelingse steun. De binnenkant van de portieren is onderaan niet bekleed, dat oogt wat 'goedkoop'. Het dashboard heeft een ruimtelijke ontwerp en geeft je samen met de grotere hoofdruimte een luchtig gevoel.
De Logo mist hoogteverstelling van het stuur, maar met een standaard in hoogte verstelbare bestuurdersstoel is de goede rijpositie gemakkelijk te vinden. Ook hoogteverstelling op de veiligheidsgordels ontbreekt, evenals een toerenteller. Er zijn weer wel allerhande opbergvakjes.
Wie centrale deurvergrendeling wil hebben, komt terecht bij het Power Pack van f 2.000, waarin ook elektrisch te bedienen zijruiten en buitenspiegels zitten.
Voor in de Logo hebben de inzittenden prima de ruimte. Kijken we naar onze nieuwe maatvoering, dan doet hij niet onder voor grotere modellen uit de middenklasse. De relatief korte wielbasis heeft vooral effect op de beenruimte van de achterpassagiers, die kan zeker beter. De bagageruimte is wat ondiep en daardoor niet super ruim, maar kan door een in gelijke delen neerklapbare rugleuning worden uitgebreid.
Maar hoe zijn de rijeigenschappen? In één woord: perfect. Het onderstel verdoezelt een oneffen wegdek op een uitstekende manier: is comfortabel, maar niet té. De wegligging is probleemloos en bij een wat te optimistische rijstijl in snelle bochten laat hij zich gemakkelijk corrigeren met wat minder druk op het gaspedaal. Het onderstel is ook een tikje stug afgesteld, zodat je voldoende gevoel hebt en snel de bocht door kan. Met andere woorden: veilig. Daarbij luistert de Honda snel en nauwgezet naar opdrachten die hem via het wat dun aanvoelende stuur bereiken. De stuurbekrachtiging geeft een goed gevoel. De Logo schakelt boterzacht, de koppeling gaat licht. Remmen doet hij zoals 't hoort: met goed gevoel en een rappe vertraging.
Als het puur om het rijden gaat, is de Logo een winnaar. Maar in deze klasse wordt extra gekeken wat je uitgeeft en wat je ervoor terugkrijgt. Met een prijs van zo'n f 26 mille is hij bijvoorbeeld zo'n vijfhonderd gulden duurder dan een vergelijkbare Opel Corsa met standaard centrale deurvergrendeling. Verder kan de bruikbaarheid van de achterste zitplaatsen en/of de bagageruimte een belangrijk punt van overweging zijn bij de keuze. Wie kiest voor de betere rijkwaliteiten van de Logo moet daarvoor dus wel een fors bedrag betalen.

Signalement

Merk Honda
Model Logo 1.3
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 11.794

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.343 cc
Maximaal vermogen 48 kW / 65 pk bij 5.000 tpm
Maximaal koppel 108 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 40 l
Lengte / breedte / hoogte 3.785 mm / 1.645 mm / 1.525 mm
Wielbasis 2.360 mm
Massa leeg 888 kg
Laadvermogen 477 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 800 kg / 450 kg
Banden175/70R13Prijzen
Topsnelheid 152 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,2 s (fabrieksopgave: 14,5 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 14,1 s / 19,5 s
Brandstofverbruik 6,3 l/100km
CO2-uitstoot 150 g/km