Wel en wee: Jaguar I-Pace
Nog 2.500 te gaan
Eigenlijk is het onzin, een ‘wel en wee’ van de Jaguar I-Pace. We weten immers allang dat Jaguars elektrische model een schot in de roos is voor de Nederlandse markt. Dat wil echter bepaald niet zeggen dat ze bij Jaguar achterover kunnen leunen, want afleveren is ook een vak.
Als je het gevoel hebt dat je de Jaguar I-Pace inmiddels regelmatig ziet rijden, is dat niet zo gek. Jaguar heeft inmiddels 1.000 exemplaren afgeleverd van de auto. Dat betekent dat het hoogtepunt van de topdrukte nog moet komen voor de Jaguar-dealers, want in totaal zijn er maar liefst 3.500 I-Paces toegewezen aan de Nederlandse importeur.
Die importeur erkent dat er nog een heleboel te gebeuren staat: “Inderdaad moeten we nu nog zo’n 2.500 exemplaren afleveren. Dat is heel veel, ook voor de dealerorganisaties, maar tot nu toe gaat alles volgens schema.” Naar verluidt houden bepaalde dealers er zelfs aflevercentra op na, dus speciale hallen met als enige doel om in een zo kort mogelijk tijdsbestek zoveel mogelijk I-Pace-sleutels te overhandigen. Dat zijn taferelen die we het laatst gezien hebben bij de Mitsubishi Outlander, ook al zo’n model dat precies met z’n neus in de bijtellingsboter viel.
Zoals beloofd
De populariteit van de I-Pace is dan ook moeilijk te overschatten. Wat nu volgt, kun je bijna niet gemist hebben, maar voor de zekerheid: Jaguar is er als enige van de traditionele luxemerken in geslaagd om nog in 2018 met een elektrische SUV-achtige met Tesla-waardige actieradius te komen. Daarom komt het model nog net in aanmerking voor 4 procent bijtelling over de gehele aanschafwaarde, terwijl dat voordeel vanaf volgend jaar slechts voor de eerste €50.000 van de aanschafprijs geldt. Het is dan ook niet zo gek dat er een heuse run is ontstaan op het enige serieuze alternatief voor Tesla’s Model S en Model X, die om dezelfde reden eveneens stevig in de belangstelling staan. Voor Jaguar betekent het voordeel dat de I-Pace nu al is uitgegroeid tot het populairste model van het merk in Nederland ooit. Die titel was altijd voorbehouden aan de XJ, waarvan er volgens onze gegevens in totaal 3.356 zijn verkocht binnen onze landsgrenzen. Wie een I-Pace heeft besteld, hoeft zich volgens de Nederlandse hoofdvestiging van Jaguar geen zorgen te maken: “Het ziet ernaar uit dat alle exemplaren waarvoor dat beloofd was, gewoon in 2018 worden afgeleverd. Zelfs als de laatste exemplaren zich pas in de eerste week van 2019 aandienen, zullen ze nog in 2018 zijn geregistreerd en dus in aanmerking komen voor het volledige voordeel.”
"Voor Jaguar betekent het voordeel dat de I-Pace nu al is uitgegroeid tot het populairste model van het merk in Nederland ooit"
Hoewel de hype van 2018 volgend jaar niet overtroffen zal worden, is Jaguar ook positief over 2019. “Ook dan kunnen zakelijke rijders in een Jaguar van een ton stappen met een bijtellingspercentage van bij elkaar 13 procent, dus is er nog steeds veel voordeel te halen.” Tegelijkertijd is de importeur zich ervan bewust dat de concurrentie, vooral in de vorm van de Audi E-tron en Mercedes-Benz EQC, stevig zal toenemen. Dat lijkt het merk echter eerder als voor- dan als nadeel te zien: “Door de komst van die grote merken komt er over de gehele linie meer vraag naar elektrische auto’s en wordt de interesse verder aangewakkerd. Bij een totaal aanbod van slechts enkele auto’s staan wij altijd op de shortlist, dus dat biedt wederom veel kansen.”
Brand
Overigens berichtte De Telegraaf vanmorgen over het uitbranden van een gloednieuwe “luxe Jaguar” in het Gelderse Rumpt. Het blijkt om een I-Pace te gaan die gisteren is afgeleverd en nu op het eerste gezicht rijp lijkt voor de sloop. Jaguar slaat het onderzoek met interesse gade, maar is voorlopig niet bang dat het aan de auto ligt: “In die regio zijn in de afgelopen weken vaker auto’s in brand gestoken en bij ons is nog geen enkele klacht binnengekomen over brandgevaar bij de I-Pace”, stelt de importeur z’n rap groeiende klantenkring gerust. De kans lijkt dus klein dat er straks 3.500 licht-ontvlambare vierwielers op de Nederlandse wegen rondrijden, al volgen ook wij de ontwikkelingen op de voet.