Volkswagen kan productie weghalen uit Duitsland door gasprijzen

Niet zonder slag of stoot

Volkswagen ID.3 productie Zwickau fabriek

Volkswagen sluit niet uit dat het de productie in thuisland Duitsland zal moeten terugschroeven vanwege de hoog opgelopen gasprijzen aldaar.

Volkswagen zou als mogelijke oplossing voor de hoge gasprijzen onder meer kijken naar “het verplaatsen van productiecapaciteit”, meldt Bloomberg. Daar heeft de op één na grootste autobouwer ter wereld uiteraard wel wat mogelijkheden toe, want het Duitse bedrijf heeft fabrieken over de hele wereld.

Vestigingen elders zouden de komende maanden dan ook zomaar eens kunnen gaan profiteren van de ellende die Europa op (onder meer) gasprijzengebied momenteel treft. Duitsland zelf is erg afhankelijk van het Russische gas dat er nu niet of nauwelijks is, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld Tsjechië en Slowakije. Je raadt het al: Volkswagen heeft ook in die landen grote fabrieken staan.

Overigens moet bij productieverplaatsingen niet alleen maar worden gedacht  aan fabrieken buiten Europa, maar ook aan vestigingen meer naar het zuiden en noorden van ons continent. Onder meer Portugal, Spanje en – jawel – België zouden er op energiegebied beter voorstaan dan Volkswagens thuisland. Evengoed zal het verplaatsen van productie zeker niet zonder slag of stoot gaan, merkt Bloomberg op. Alleen al in Duitsland werken er 295.000 mensen voor Volkswagen, die zich ongetwijfeld niet zomaar de kaas van het brood laten eten.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (94) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.