Toppers en Floppers 2012: Alexander Inia
Top
1. De redding van NedCar
Nee, ditmaal eens niet een auto als absoluut hoogtepunt. Het feit dat de werkgelegenheid in de regio-Born voor de komende jaren in deze moeilijke tijden is veiliggesteld, is voor mij het beste nieuws van het hele jaar.
2. Het niet doorgaan van de forensentaks
Een belasting om op je werk te komen? Niet echt een goed signaal tijdens deze economisch zware periode. Net op tijd zag het kabinet dit ook in en werd de slechtste maatregel in tijden afgeschoten.
3. Alessandro Zanardi
In 2001 stond Alessandro Zanardi min of meer uit de dood op bij een megaklapper met 320 km/h in de IndyCar series. Bij ieder ander zou het leven met twee geamputeerde benen geruïneerd zijn, maar Zanardi ging gewoon vol goede moed in het WTCC racen met een aangepaste BMW. Deze zomer was er echter de climax van deze ultieme feelgoodmovie: tijdens de Paralympische Spelen haalde deze coureur op 45-jarige leeftijd twee gouden medailles op het onderdeel handbiken. Kortom: hoe diep het dal ook is, met (onwaarschijnlijk veel) doorzettingsvermogen komt het uiteindelijk toch goed. En dus is Alessandro Zanardi voor mij de Man van 2012.
Flop
1. Fords handelswijze in Genk
Hier kan ik niet anders dan met Ford neerzetten. Natuurlijk, het zijn lastige tijden voor alle autoconcerns. Maar om je Belgische medewerkers in september met de toekenning van diverse nieuwe modellen hoop te geven en dan een maand later de tent doodleuk te sluiten, getuigt wel van heel veel harteloosheid. O ja: en hierdoor is de Mondeo ook uitgesteld tot minstens eind 2014. Over wanbeleid gesproken…
2. Bentley EXP 9 F
De kopers van grote SUV's staan over het algemeen niet bekend om hun verfijnde smaak, maar zelfs zij spuugden hun kaviaar uit toen Bentley in Genève de wanstaltige EXP 9 F Concept naar voren rolde. Op alle manieren compleet fout: de lelijkste auto in tijden en nog zwaar onzuinig ook met z'n ouderwetse V12. De Volkswagen Group heeft om economische reden besloten deze aartslelijke dinosaurus in de ijskast te zetten. En daar mag-ie van ons blijven.
3. Hyundai Veloster Turbo
Een vreemd vormgegeven, niet echt superscherp sturende sportieveling die in 8,4 seconden naar 100 km/h sprint aanbieden voor een prijs die die van de briljante Renault Mégane RS benadert? Laten we de eerste schreden van Hyundai in hot hatch land maar een valse start noemen. De slechtste nieuweling van het jaar als het gaat om prijs-kwaliteitsverhouding. Iets zegt me dat dit een zeldzame verschijning blijft.