Slowaakse Aeromobil kiest luchtruim

Aeromobil 2.5
Aeromobil 1.0Aeromobil 2.0Aeromobil 2.5Aeromobil 2.5Aeromobil 2.5Aeromobil 2.5Aeromobil 2.5Aeromobil 3.0Aeromobil 3.0Aeromobil 3.0Aeromobil 3.0
De Slowaakse fabrikant Aeromobil is druk aan het testen met een vliegende auto. Hij was onder onze radar door gevlogen, toch laten we graag nog even ons licht schijnen over de bijzondere creatie.

In Slowakije is Aeromobil behoorlijk in de weer met z'n gelijknamige vliegende auto. Wie denkt dat hier zomaar weer een gek project voorbij komt, die heeft het bij het verkeerde eind. Aeromobil en z'n oprichters Stefan Klein en Juraj Vaculík, zijn sinds de vroege jaren negentig al intensief met de vliegende auto bezig.

Tussen 1990 en 1994 werd gewerkt aan de Aeromobil 1.0, een vreemdsoortig apparaat met vaste vleugels. Vanaf 1995 werden de handen uit de mouwen gestoken voor versie 2.0. Vijf jaar later, in 2010 werd-ie gepresenteerd. De vaste vleugels maakten plaats voor uitklapbare exemplaren, hetzelfde soort komen we tegen op de 2.5. Deze werd dit jaar afgerond en is in het onderstaande filmpje zowel rijdend als vliegend te zien.

De heren zitten niet stil, want inmiddels is versie 3.0 in de maak. De eerste renders kunnen we alvast bekijken. Met z'n ingetekende koplampen lijkt het er op dat Aeromobil steeds dichter bij een levensvatbaar model komt. Het is natuurlijk, nog maar de vraag of de lokale, danwel Europese wetgeving een futuristisch vervoermiddel als deze daadwerkelijk gaat goedkeuren.

Hoewel de Aeromobil 2.5 wat onzeker door de lucht lijkt te zwalken, belooft de Slowaakse fabrikant dat er toch 700 km met de 450 kilo wegende vliegauto gevlogen kan worden. Z'n topsnelheid in de lucht ligt op 200 km/h, op het asfalt blijft dit beperkt tot 160 km/h. Ook z'n actieradius ligt dan met 500 km beduidend lager.

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.