Rolls-Royce: 'Nieuwe technologie biedt niet per se betere ervaring'

Gevoel boven vernieuwing

Rolls-Royce Ghost
Rolls-Royce GhostRolls-Royce GhostRolls-Royce GhostRolls-Royce GhostRolls-Royce GhostRolls-Royce Ghost

Rolls-Royce gaat onder meer niet mee in het geheel vervangen van analoge bedieningsknoppen voor touchscreens. Volgens het luxemerk moeten nieuwe technologieën namelijk eerst een ervaring bieden die daadwerkelijk verfijnder aandoet, voordat ze in zijn auto's toegepast kunnen worden. De toegenomen digitalisering biedt echter ook kansen.

Bij Rolls-Royce draait het niet om het als eerste toepassen van nieuwe technologieën. Dat zegt Alex Innes, hoofdontwerper van de Coachbuild-afdeling, tegenover Autocar. De technologie moet volgens hem in dienst staan van de ervaring die het rijden in een Rolls-Royce biedt. Op het nieuwste model van de Ghost en de huidige Phantom is deze aanpak goed te zien. Waar de nieuwe Mercedes-Benz S-klasse bijvoorbeeld is voorzien van een groot touchscreen, blijft Rolls-Royce vasthouden aan analoge bediening en een display met een meer traditioneel formaat. Volgens Innes heeft dit een duidelijke reden. "Het bedienen van analoge knoppen die precies de juiste zwaarte hebben, voelt nog altijd beter aan dan een touchscreen. Daarom zijn we nog geen touchscreens met haptische feedback gaan gebruiken."

Deze keuze betekent overigens niet dat Rolls-Royce de digitalisering compleet links laat liggen. Volgens Innes biedt het ook kansen, met name op het gebied van personalisering. Bij Rolls-Royce neemt men naar eigen zeggen liever de tijd om bepaalde technologieën langer door te ontwikkelen, in plaats van ze te gebruiken om het maar te hebben. "Het is belangrijk om onze klanten niet méér te laten doen dan nodig is. Het is onze verantwoordelijkheid om technologie toe te passen zonder het boekje te buiten te gaan," aldus de ontwerper. Het lijkt mogelijk toch een beetje een verkapt excuus om het rustiger aan te doen, of zou het werkelijk puur een alternatieve visie zijn?

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (41) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.