Prijzen rijklaar maken auto beter zichtbaar

Autobranche geeft gehoor aan oproep

Sleuteloverhandiging in Peugeot-showroom
Bij de aanschaf van een nieuwe auto zijn de kosten voor het rijklaar maken van een voertuig tegenwoordig beter zichtbaar.

Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag na eigen onderzoek. Daarmee heeft de autobranche gehoor gegeven aan de eerdere oproep van de toezichthouder.

De ACM kondigde halverwege 2016 aan scherper te zullen toezien op transparantie van prijzen in de autobranche. Daarbij werd aan alle importeurs en hun dealers opgedragen hun prijzen inclusief de 'onvermijdbare' kosten te vermelden. Eerder werden deze kosten, onder meer voor transport naar de dealer of kentekenplaten, niet gemeld.

Onder meer de Consumentenbod en de ANWB trokken daarover bij de ACM aan de bel. Volgens de toezichthouder kon het bedrag dat er bij nieuwe auto's bovenop kwam, oplopen tot wel € 1.500.

Voor tweedehands auto's, motoren, caravans en campers geldt volgens de ACM ook dat alle kosten om het voertuig veilig en op naam uit de garage te kunnen meenemen in de prijs moet zitten. Momenteel wordt over een "passende aanpak" voor deze groep nagedacht.

Lezersreacties (37) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.