On Topic: Rare jongens, die Duitsers

EU Vlag
Als het aan de Duitse overheid ligt, hebben we vanaf 1 januari 2016 een tolvignet nodig om de autobahn nog op te mogen. En die beslissing schiet uiteraard een hoop automobilisten , maar ook Nederlandse politici in het verkeerde keelgat.

Op zich is het natuurlijk helemaal niet zo vreemd dat de Duitse regering op zoek is naar een manier om al dat asfalt te bekostigen, maar om daar nu louter buitenlandse bestuurders voor te reserveren, is op zijn zachtst gezegd vreemd. De Duitsers zelf betalen weliswaar ook mee, maar worden achteraf via de belasting gecompenseerd. Plannen voor invoering van het tolvignet zijn onderdeel van het Duitse regeerakkoord. De bedragen die je voor het gebruik van Duits asfalt moet aftikken, zijn nog niet bekend.

In veel andere landen binnen de EU moet ook tol worden betaald voor het gebruik van (snel)wegen, maar dan gelden voor buitenlanders dezelfde tarieven als voor de inwoners zelf.

Ganz toll?

Inmiddels hebben diverse kopstukken uit Den Haag al van zich laten horen over deze kwestie. Verkeersminister Schultz noemde de plannen zelfs discriminatie en zal alles op alles zetten om invoering van het tolvignet te dwarsbomen, terwijl premier Rutte spreekt van 'een graat in de keel'.

Ook de reacties op onze website getuigden van de nodige verbazing. "Tol is wel zóó 1287, echt ongelooflijk middeleeuws!", liet reageerder HenkP weten. "Nou, da's dan duidelijk. Vanaf 2016 blijf ik in eigen land", zegt the Fox.

Kortom, onze stelling voor deze week luidt:

'Goed dat Den Haag zich hard maakt voor het dwarsbomen van het Duitse tolvignet. We betalen in Nederland immers al genoeg aan wegenbelasting!'

Laat in de reacties hieronder weten hoe je hierover denkt en of je eventueel een vraag hebt. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad én een reactie van één van onze redacteuren.

We zien je reactie tegemoet.

Lezersreacties (81)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.