On Topic: Rammen of remmen en brommen?

On Topic: Rammen of remmen en brommen?
In Canada is afgelopen weekend een 25-jarige automobiliste veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Ze veroorzaakte een dodelijk ongeval door te stoppen voor een stel eendenkuikens zonder moeder. Een motorrijder met zijn dochter achterop boorde zich in de Civic van de dierenliefhebber. Zij kreeg vervolgens dood door schuld ten laste gelegd en mag zodoende de rest van haar leven brommen. Maar is dat wel fair?

Het is mooi weer, de radio staat op standje elf en je rijdt vol goede moed het weekend tegemoet. Hé, ze draaien je favoriete nummer! Op de tast zoek je de volumeknop om hem nog harder te zetten, maar je grijpt mis. Hooguit een halve seconde verleg je de focus van asfalt naar dashboard, maar het is genoeg om een overstekende eendenfamilie niet eerder op te merken. Instinctief ga je vol op de rem, je even niet bewust van omringend verkeer …

Je kunt je uiteraard voorstellen dat de gevolgen desastreus kunnen zijn, en dat blijkt ook wel uit wat er in Canada is gebeurd. Maar iedereen die regelmatig op de weg zit, heeft vast wel eens iets soortgelijks meegemaakt. Meestal gaat het net goed, omdat er toevallig niet al te veel omringend verkeer is of een uitwijkmanoeuvre mogelijk is. Maar het gaat ook vaak niet goed. En wat moet je eigenlijk doen als je in zo'n situatie belandt? Het devies klinkt, hoe luguber ook, gewoon doorrijden. Juist, over de familie Kwak heen. Of meneer Vos. Of mevrouw Egel. Maar dat druist natuurlijk compleet tegen je gevoel en instinct in. Niettemin lijkt dat de verstandigste keuze met als doel zelf het vege lijf te redden en andere weggebruikers eveneens niet te verrassen.

Enfin, onze stelling luidt:

'Als ervaren chauffeur dien je in een dergelijke situatie te kunnen inschatten wat de beste oplossing is; je bent je namelijk altíjd bewust van het verkeer om je heen.'

Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.

Lezersreacties (102) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.