On Topic: Geen AutoRAI, einde autobeurzen?

De meerwaarde van een autobeurs

AutoRAI
Afgelopen maandag maakte de RAI Vereniging bekend dat er in 2017 géén AutoRAI komt. Het nieuws leverde de nodige verbijsterde reacties op, zowel vanuit de industrie als vanuit de consument. Is dit het begin van het einde, of moeten we het internationale auto-evenement over een heel andere boeg gooien?

Hoewel we ons bijzonder goed hebben vermaakt tijdens de laatste AutoRAI en het idee hadden dat het weer een enorm succes was, bleken de bezoekerscijfers achteraf toch tegen te vallen. Bovendien hebben diverse importeurs meteen na het evenement laten weten niet zoveel te voelen voor nóg een AutoRAI. En dat heeft de RAI Vereniging doen besluiten om de 2017-editie alvast de nek om te draaien. Een pijnlijke beslissing, we weten er alles van; we hebben zelf immers ook noodgedwongen de 2015-editie van AutoWeek Live moeten cancellen.

Een terugkomende klacht onder het AutoRAI-nieuws is dat bezoekers toch het gevoel hebben geen echte primeurs te zien. "Er staan modellen die op dat moment ook bij de dealer staan", aldus een reaguurder. Een ander zegt: "Ik ga liever naar de dealer, dan kan ik rustig een auto van dichtbij bekijken zonder mensen die voor willen dringen." Ook het kostenplaatje van de AutoRAI roept de nodige discussie op: "25 euro betalen om door een showroom te lopen? Ik was er nooit een fan van. En o ja, 15 euro parkeren was het toch?"

Eén opmerking deed ons echter rillen van angst. Zou dit dan de harde waarheid zijn? "Zulke beurzen zullen allemaal een stille dood sterven. Wat is de meerwaarde van zo'n beurs ten opzichte van een avondje internetten, gevolgd door twee showroomvisits?" Doet de gezelligheid van het samenzijn met gelijkgestemden er dan echt niet meer toe?

Gelukkig toont een evenement als de Historic Grand Prix in Zandvoort aan dat de Nederlandse consument wel degelijk te porren is voor een gezellig autofeestje. In twee dagen tijd werd de kustplaats werkelijk overspoeld door 52.500 enthousiaste bezoekers, en dat voor een dergelijk niche-evenement.

Wat dat betreft wijst alles erop dat er veel meer vraag is naar een dynamisch evenement in plaats van een statische beurs; kijken, maar ook doen. Genieten, maar ook ervaren.

Onze stelling luidt:

'Mensen zien de meerwaarde van een statisch auto-evenement niet meer in omdat ze door de hoeveelheid internetnieuws beter op de hoogte zijn dan ooit. Tijd om de boel om te gooien en volop in te zetten op dynamiek en interactie!'

Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.

Lezersreacties (52)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.