On Topic: Big brother? Ja graag!
In AutoWeek 31 schreven we er al over: voertuigvolgsystemen, oftewel trackingsoftware voor in de auto. Dankzij de programmatuur kunnen werkgevers uit diverse branches (denk daarbij aan koeriersdiensten of taxibedrijven) hun chauffeurs op afstand in de gaten houden. In den beginne uiteraard vooral voor de veiligheid en productiviteit van dames en heren op de weg, maar ook om te checken of ze wel echt aan het werk zijn.
Je kunt je natuurlijk afvragen of dat allemaal wel mag, privacy-technisch, maar soit; je wordt nu eenmaal betaald om te werken, en niet om de kantjes eraf te lopen in de baas z'n tijd. Kunnen we nog in komen.
Maar dan: met de komst van allerlei nieuwe auto's die af fabriek al zijn voorzien van een internetverbinding, kunnen ook particuliere auto's gemakkelijk met een volgsysteem worden uitgerust. Waarom? Nou, verzekeringsmaatschappijen zouden maar wat graag inzage hebben in het (al dan niet roekeloze) rijgedrag van hun clientèle. Wie bereid is open kaart te spelen en daadwerkelijk een brave automobilist is, zou dan bijvoorbeeld een flinke korting op zijn of haar maandelijkse premie krijgen. En vice versa: als notoire brokkenpiloot betaal je gewoon de volle mep. Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat de helft van de Nederlandse automobilisten dat wel ziet zitten.
Stekker
Nieuwkomer in het verzekeringswezen Fairzekering biedt nu al iets vergelijkbaars aan. Een zogenoemde Chipin-stekker, die je zelf kunt installeren, maakt verbinding met het netwerk van Fairzekering en registreert tot in detail jouw rijgedrag. De Chipin weet alles over je rijgedrag, de status van je auto (zoals brandstof-efficiency) en je locatie. Op basis van deze data analyseert Fairzekering de criteria die belangrijk zijn voor je rijgedrag. Je rijscore wordt berekend op basis van je rijdata, en de rijscore bepaalt uiteindelijk de maandelijke premiekorting. De verzekeraar claimt zeer discreet te zijn met alle verzamelde gegevens en ze louter te gebruiken om een algemeen beeld van de Nederlandse automobilist te vormen. Je kunt je eigen gegevens bovendien elke maand wissen.
Dat klinkt best verleidelijk. Toch blijft het een vreemd idee om alle persoonlijke informatie zomaar het luchtledige in te slingeren en te delen met bedrijven die er vast alleen maar machtiger van worden. En bovendien: autorijden stond altijd voor vrijheid. Dat gaat hiermee ook verloren …
Onze stelling luidt:
'Ik wil best mijn rijgedrag inzichtelijk maken voor de verzekering. Ik houd me sowieso altijd aan de regels, dus die korting is dan helemaal mooi meegenomen.'
Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.