On Topic: 'Accijnsverhogingen goed voor economie'

Tankstation - pomp - tanken - benzine
Opvallend nieuwtje gisteren, een dag voordat de stembussen opengingen. De verhoging van de accijnzen op diesel en vooral lpg zouden de overheid tóch een alleraardigst extra zakcentje opleveren. Dat zou dus zomaar kunnen betekenen dat de hogere kosten voor brandstof in Nederland gehandhaafd blijven.

Het was de afgelopen paar maanden onrustig in Den Haag; er was onder de politici van de diverse partijen nogal wat verdeeldheid over de verhoging van brandstofaccijnzen. De VVD was uiteraard voorstander van de regeling (het hele plan is immers geïnitieerd door oud-VVD-staatssecretaris Weekers van Financiën), maar oppositiepartijen als CDA, PVV en SP uitten van meet af aan hun onvrede over de verhogingen en de directe gevolgen daarvan. Zo zouden pomphouders, maar ook supermarkten in de grensstreek keihard inkomsten mislopen of zelfs met faillissementen te maken krijgen. Automobilisten in die regio gooien hun tank liever in België en Duitsland (waar brandstof een stuk betaalbaarder is) vol en doen daar dan meteen ook goedkoop boodschappen (de prijzen van met name alcohol en sigaretten liggen over de grens eveneens een stuk lager). En dat zogeheten 'weglekeffect' zou je direct moeten voelen in de staatskas; die loopt miljoenen aan accijnzen mis zolang Nederlanders buiten de grenzen tanken.

Maar nee hoor, niets van dat. Staatssecretaris Eric Wiebes, de opvolger van Weekers, meldt triomfantelijk dat de accijnsverhogingen de schatkist in februari 395 miljoen euro hebben opgeleverd, tegen vorig jaar 302 miljoen en 277 miljoen in 2012. Tja. Mochten die bedragen kloppen, dan valt daar niets tegen in te brengen; de politiek zou dan wel gek zijn om de boel terug te draaien. Opvallend is dat er met geen woord wordt gerept over het wel en wee van de pomphouders in de grensstreken, maar het moet in deze verkiezingsperiode natuurlijk wel een goednieuwsshow blijven …

Enfin, onze stelling luidt deze week:

'Los van de problematiek in de grensstreken zijn de accijnsverhogingen goed voor de Nederlandse economie. Terugdraaien lijkt dus onzinnig.'

Laat in de reacties hieronder weten of je het met de stelling eens of oneens bent en laat eventueel weten of je vragen hebt naar aanleiding van onze (hypothetische) stelling. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en krijgen reactie van één van onze redacteuren.

We zien je reactie tegemoet!

Lezersreacties (68)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.