Nieuwe Duitse regering wil weer EV’s stimuleren

Dat kan schelen voor Europa

Volkswagen ID3 GTX

De nieuwe Duitse regering onder leiding van CDU-voorman Friedrich Merz is van plan om weer (deels) elektrische auto’s te gaan stimuleren. Dat kan grote gevolgen hebben voor de EV-verkopen in Duitsland en Europa, en is mogelijk goed nieuws voor autofabrikanten.

Duitsland had al eerder aankoopsubsidies voor EV’s, maar schafte die in 2023 vrij plotseling af. In 2024 zagen we dat terug in de vorm van heftige verkoopdalingen voor elektrische auto’s en dat draagt stevig bij aan de problemen van verschillende autofabrikanten, die een significant elektrisch aandeel nodig hebben om onder de door de EU opgelegde maximale gemiddelde CO2-uitstoot te blijven.

Voor hen gloort er weer wat hoop aan de horizon, want het coalitieakkoord tussen CDU, CSU en SPD biedt ruimte voor nieuwe stimuleringsmaatregelen voor geëlektrificeerde auto’s in Duitsland. Het document rept onder meer over vrijstelling voor de wegenbelasting tot 2035 voor EV’s, een speciale afschrijvingsregeling voor zulke auto’s, fiscaal voordeel voor elektrische bedrijfswagens en een niet nader omschreven belastingvoordeel voor elektrische personenauto’s tot 100.000 euro. Het gaat niet eens louter om puur elektrische voertuigen, want op Europees niveau wil de Duitse regering ook gaan strijden voor het stimuleren van PHEV’s en elektrische auto’s met range-extender.

Bovendien willen de Duitse coalitiepartners het waterstofnetwerk in Duitsland vergroten. Interessant, want onlangs werd nog bekend dat veel Duitse waterstofstations gaan sluiten. Dat betreft echter waterstofstations voor personenauto's (700 bar) en in de nieuwe plannen gaat het specifiek om waterstof voor vrachtverkeer.

Om de Duitse auto-industrie er weer bovenop te helpen, wil de Merz-regering ook kijken naar het stimuleren van de eigen accu-productie en autonoom rijden. Mocht het allemaal toch niet genoeg zijn om de autofabrieken weer op volle kracht te laten draaien, dan is er nog een redmiddel: Duitsland wil onderzoeken hoe de auto-industrie kan meeprofiteren van de in heel Europa flink stijgende defensie-uitgaven. Concreet wordt er gekeken of defensie-voertuigen in bestaande autofabrieken van de band kunnen rollen.

Lezersreacties (89)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.