Lekker groen: Aston Martin DB9 Plug-inhybride

Bosch Engineering Aston Martin DB9
Onderdelenfabrikant Bosch heeft een plug-inhybride gebouwd. Daarvoor koos men een bijzondere basis: een Aston Martin DB9.

Bosch wilde graag bewijzen dat hybridetechniek uitstekend van pas kan komen in een sportwagen. Onder andere Ferrari, Porsche en Mclaren zijn druk bezig dat te bewijzen, maar Aston Martin ging graag op het aanbod van het Duitse bedrijf in en stelde een DB9 beschikbaar voor dit project.

Vanaf april 2012 werkten 74 Bosch-medewerkers aan het project. Ze behielden de befaamde 6.0 V12, maar voegden daar elektromotoren aan toe die het totale vermogen oppompen van 510 naar maar liefst 740 pk. De elektrische aandrijving wordt losgelaten op de voorwielen, waardoor dit de eerste vierwielaangedreven Aston Martin ooit is. Uiteraard weegt al dit fraais niet niks: de auto is 300 kilo zwaarder dan een 'gewone' DB9. Toch is de verwachting dat de hybride twintig procent van de acceleratietijd van 0 naar 100 afsnoept.

De plug-inhybride heeft een elektrische actieradius van 16 mijl, bijna 26 kilometer. Naast het hybridesysteem verzorgt Bosch onder meer ook een speciaal soort ESP en een LCD-scherm in het interieur, maar die zijn net als de aandrijflijn experimenteel. Aston Martin is de laatste tijd erg druk met het zoeken naar alternatieve aandrijfvormen: we zagen ook al deze waterstof- Rapide.

Lezersreacties (12) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.